Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädda välfärden – sluta straffbeskatta de äldre

Barbro Westerholm, riksdagsledamot för LiberalernaFoto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats PerssonFoto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Straffskatten på äldre måste slopas.

Förbudet mot att pausa tjänstepensionen om man går tillbaka till arbetslivet hindrar många.

Vi ser ren och skär ålderism på arbetsmarknaden, skriver Barbro Westerholm (L) och Mats Persson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Många av oss känner en stor oro över välfärden. Kommer vi få den vård vi förtjänar efter att ha betalat skatt ett helt arbetsliv? Kommer våra barn lära sig tillräckligt i skolan och få det bättre än tidigare generationer?

Det är uppenbart att det behövs mer pengar till välfärden. Det är därför Liberalerna skjuter till 5 miljarder mer i år till kommer kommuner och regioner. Men detta löser inte alla problem. Bristen på lärare, sjuksköterskor och poliser är akut. Fram till 2025 behövs antalet sysselsatta öka med omkring 100 000 personer enligt Sverige kommuner och regioner (SKR).

En lösning på denna kompetensbrist att fler med lång erfarenhet i dessa yrken återgå till yrket efter pension. Men då måste det finnas ekonomiska drivkrafter att göra det. Så är det inte idag. Idag straffbeskattas många äldre som vill börja jobba igen efter pensionering. Det beror på att det finns ett förbud att pausa utbetalningen av tjänstepension om man exempelvis börjar arbeta igen. Det gör att många av skatteskäl avstår från att återgå till arbetsmarknaden efter pensionering.

Förbudet är orimligt

För den som går i pension vid 65 år och sedan vill börjar arbeta igen vid 67 år gör dagens förbud många gånger att skatten bli onödigt hög när arbetsinkomst och pension tillsammans blir högre än gränsen för statlig skatt. Det är orimligt. Förbudet måste tas bort så att straffskatten slopas.

Vi möter många människor som känner glädje i att arbeta och som efter ett par år som pensionär längtar tillbaka till yrket och gemenskapen på arbetsplatsen. Det gör inte bara att man känner sig behövd, inkomsten blir högre och pensionen bättre.

Vi måste se äldre som en resurs

Välfärden blir bättre när människor med lång erfarenhet återgå till yrket efter pension. Alla som arbetat känner igen detta. Betydelsen av att ha någon rutinerad att fråga om råd, som har institutionellt minne och som kan agera som en mentor åt yngre anställda.

Ska vi klara välfärden måste vi se äldre som en resurs. Därför är det alarmerande att vi ser ren och skär ålderism - fördomar och diskriminering utifrån ålder – på arbetsmarknaden. Det är inte värdigt vårt land att äldre nedvärderas, att för många ser livserfarenhet och mångårig kompetens som något förlegat.

Bristen på lärare, sjuksköterskor och poliser är akut. Det kan lösas genom att fler utbildar sig till välfärdsyrken. Men också genom att fler arbetar högre upp i åldrarna och att människor återgår till yrket efter pension. Därför måste förbudet att pausa tjänstepensionen tas bort. Därför måste straffskatten på äldre slopas.

Mats Persson

Ekonomisk-politisk talesperson (L)

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot (L)