Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rädda oss från tomma läktare och en död idrott

I våra led ryms unga och gamla, kvinnor och män, från samhällets alla olika hörn. Det som förenar oss är kärlek – till våra lag, och till svensk fotboll, skriver företrädare för 15 svenska supporterklubbar.Foto: Foto: Maja Suslin / SCANPIX Code 60080 / TT NYHETSBYRÅN

Polisen är beredd att rasera en världsledande modell som andra länder tittar avundsjukt på. Villkorstrappan är fruktlös och oproportionerlig och hotar svensk föreningsfotboll, skriver företrädare för 15 svenska supporterklubbar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Till idrottens beslutande organ: Vi är supporterföreningar till fotbollsklubbar i Allsvenskan. Vi samlar tiotusentals medlemmar av Sveriges stora folkrörelse – fotbollen. 

I våra led ryms unga och gamla, kvinnor och män, från samhällets alla olika hörn. Det som förenar oss är kärlek – till våra lag, och till svensk fotboll.

Våra läktare, tifolokaler och årsmöten har låtit medborgare från olika bakgrunder mötas i samma rum för sitt engagemang. Tillsammans drar vi in 1,2 miljarder kronor till samhällsnyttan varje år.

Tack vare våra föreningars demokratiska uppbyggnad, med årsmöte som högsta beslutande organ och att varje medlem innehar en röst, fostras varje år hundratusentals unga människor in i samhällets grundläggande demokratiska principer.

Två miljoner matchbesökare förra året

Allsvenskan har dragit igång igen efter sommaruppehållet och våra medlemmar vallfärdar som vanligt till arenorna. Vi är långt ifrån ensamma. Allsvenskan är den i Europa där publiksnittet har vuxit mest under 2010-talet. Drygt två miljoner besökare tog sig till en allsvensk match 2018.

Nu är vår fotboll, vårt föreningsliv, under hot. Ett hot så allvarligt att det har enat fotbollens rivaler från Malmö till Östersund. Polisen har valt att tillämpa en strategi, den så kallade villkorstrappan, i ny tappning. Trappan består av eskalerande åtgärder där det i sista hand skall vara möjligt för Polisen att kräva att matcher spelas helt utan publik. I den nya tappningen är det uttalade målet en nollvision för ordningsstörningar på svenska fotbollsmatcher. Det uttalade syftet är att skydda ”den vanliga supportern”.

Då säger vi: Det är vi som är de vanliga supportrarna. Och vi förstår det inte.

Det blir inte de allsvenska stjärnorna som får betala. Det blir sexåringarna som inte får gå i fotbollsskola, flicklaget som inte längre har en plan, och fotbollsfamiljerna som inte kan gå och stötta sina lokala lag.

Polisen är beredd att rasera en världsledande modell som andra länder tittar avundsjukt på. Polisen är beredd att kasta alla evidensbaserade metoder överbord. Polisen är beredd att alienera viktiga samtalspartners som Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet.

Villkorstrappan är fruktlös, kontraproduktiv och oproportionerlig. Den har skapat rädsla och förvirring hos vanliga supportrar. Den har undergrävt polisens legitimitet hos vanliga supportrar. Den har skapat en situation där vi upprepade gånger har blivit kollektivt bestraffade, för brottet att ha gått på fotboll. 

Och i förlängningen riskerar den faktiskt att knäcka svensk fotboll helt och hållet. Om de tömda läktarna blir verklighet kommer det påverka inte bara vanliga supportrar, utan hela idrottsrörelsen. Vid tömda läktare förlorar föreningarna alla publikintäkter. Det första som kommer att skäras ned då är inte A-lagets verksamhet. Det blir inte de allsvenska stjärnorna som får betala. Det blir sexåringarna som inte får gå i fotbollsskola, flicklaget som inte längre har en plan, och fotbollsfamiljerna som inte kan gå och stötta sina lokala lag.

Till samtliga beslutsfattare: återställ det sunda förnuftet

Vi riktar nu en uppmaning till kultur- och idrottsminister Amanda Lind. Till Ulf Johansson, ytterst ansvarig för Polisens Nationella Idrottsråd. Till de sex andra ansvariga i rådet. Till Martin Valfridsson, ytterst ansvarig för Polisens rättsavdelning. Till Mats Löfving, biträdande rikspolischef och chef för Nationella operativa avdelningen. Till samtliga berörda beslutsfattare.

Återställ proportionaliteten. Återställ det sunda förnuftet. Återställ dialog och samverkan med alla berörda parter. Rädda oss från tomma läktare och en död idrott. Rädda oss från den nedåtgående spiralen som riskerar att knäcka Sveriges viktigaste folkrörelse.

Hjälp oss att rädda svensk fotboll!

 

Av Elias Tinfors

ordförande i Kubanerna (Örebro SK)

Elvira Eriksson

ordförande i Allmänna Supporterklubben (AIK Fotboll)

Erik Kruse

ordförande i Kärnan (Helsingborgs IF)

Emma Asp

ordförande i Patronerna (GIF Sundsvall)

Ewa Forsberg 

ordförande i Falkarna (Östersunds FK)

Hannes Lind Skogsberg 

ordförande i Västra Sidan (IK Sirius)

Isak Edén 

ordförande i Guliganerna (IF Elfsborg)

Joakim Persson

ordförande i Kalmar FF Supporterunion (Kalmar FF)

Jonas Karlsson Öhlin 

ordförande i Bajen Fans (Hammarby IF)

Magnus Karlsson 

ordförande i YWP Falkenberg (Falkenbergs FF)

Robin Carlander 

ordförande i Getingarna (BK Häcken)

Sara Karlsson 

ordförande i Peking Fanz (IFK Norrköping)

Sara Pudic 

ordförande i Supporterklubben Änglarna (IFK Göteborg)

Thelma Ernst 

ordförande i MFF Support (Malmö FF)

Viktor Adolfsson 

ordförande i Järnkaminerna (Djurgårdens IF)