Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rädda oss från Grön ungdoms integration

Debattörerna från Grön ungdom har väckt stort engagemang.
Arin Karapet är moderat riksdagsledamot. Foto: OLIVER RYKATKIN

Det finns en grundläggande skillnad mellan att acceptera att din kvarterskrog serverar kebabpizza och att din kollega vägrar ta i hand med kvinnor. 

Grunden till integrationsproblemen är svenska politiker som alltför länge resonerat precis som Grön ungdoms debattörer, skriver riksdagsledamoten Arin Karapet (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | INTEGRATION. Miljöpartiet har sedan 2014 suttit i regeringsställning. Samtidigt har antalet dödsskjutningar ökat dramatiskt. Gängen rekryterar allt yngre i förorterna och våldet går ner i åldrarna. För att flytta fokus från sitt politiska misslyckande väljer nu företrädare från Miljöpartiets ungdomsförbund i stället att ge gängbrottslingarna bekväma ursäkter för deras vedervärdiga verksamhet genom att skylla gängens skottlossningar på poliserna som finns till för att skydda skötsamma förortsbor. Det är naivt och farligt att lägga skulden för mord och skottlossningar på polisers påstådda rasprofilering, arbetsgivares CV-diskriminering eller svenskars ”nationalchauvinism”. Inte minst för att det ger en känsla av hopplöshet och samhällsförakt till ungdomar i förorterna, som i förlängningen gör att gängen får lättare att rekrytera.

När min mamma invandrade från Iran så var det för att lämna ett samhälle med destruktiva värderingar, inte för att sprida dem till ett kallt, nordiskt land.

Omyndigförklarar invandrare

För det första är det anmärkningsvärt att Grön Ungdom omyndigförklarar invandrare på det sätt de gör. Invandrare ses som en passiv del av en cementerad, etnifierad underklass som hålls på plats av strukturell rasism. Det ni skriver på ren svenska är att invandrare inte är kapabla att fatta egna beslut, jobba hårt och ta sig framåt i samhället. Varför anstränga sig när det är hopplöst ändå? Under alltför lång tid har Sveriges inställning mot invandrare, framför allt ungdomar, präglats av kravlöshet och hopplöshet. Vi borde i stället visa varje invandrarbarn att vi har höga förväntningar på dem och ställer krav på dem, för att vi bryr oss om dem. Och framför allt behandla dem som individer, inte kollektiv. 

Orimligt att skylla på skattesänkning

För det andra, att skylla misslyckad integration på en aggressiv skattesänkarpolitik i landet med ett av världens högsta skattetryck, eller nedmonterad arbetsrätt i landet med en av världens starkaste arbetsrätter, är helt enkelt inte trovärdigt.

Det är en självklarhet att människor som söker sig till Sverige anpassar sig efter de värderingar som gäller här, inte tvärtom.

De sociala experimentens offer

För det tredje, vi ska vara stolta över våra värderingar. Grön Ungdom hävdar att svenskar vägrar kompromissa med ”mer än typ matvanor” och borde delta i en djupare integration. Men det finns en grundläggande skillnad mellan att acceptera att din kvarterskrog serverar kebabpizza och att din kollega vägrar ta i hand med kvinnor. Vi måste våga säga ifrån mot sunkiga värderingar och stå upp för det som har byggt upp det fria och rättvisa samhälle som Sverige i dag är. Allt annat kommer att leda till att Sverige får svårt att bli ett mer öppet och tolerant land. De som betalar notan för postmoderna, sociala experiment och relativiseringen av grundläggande värderingar är inte lattepapporna på Södermalm eller Miljöpartisterna i Rosenbad, det är alla de som drabbas av hederskultur och de som bor i områden där gängen har tagit över vardagen. 

 

LÄS MER av Arin Karapet: Kan man bränna bilar är man vuxen nog att straffas

Ser er om i världen, ungdomar

Det är därmed en självklarhet att människor som söker sig till Sverige anpassar sig efter de värderingar som gäller här, inte tvärtom. Om Grön ungdom sätter sig på tåget ned till länderna från vilka många människor invandrar till Sverige så inser ni nog ganska snabbt fördelarna med hur vi lever här. När min mamma invandrade från Iran så var det för att lämna ett samhälle med destruktiva värderingar, inte för att sprida dem till ett kallt, nordiskt land.

I Sverige våldför vi oss inte på någon på grund av kultur eller religion. Vi inser också att polisen finns till för att skydda skötsamma medborgare och att en sten som kastas mot en polis, en ambulans eller en brandbil är en attack mot hela samhället. Vi ursäktar inte brotten utan vi bekämpar dem. Det ska vi aldrig kompromissa med.

Debattörerna från Grön ungdom sopar gängvåldet under den postmodernistiska mattan, relativiserar grundläggande värderingar och skymmer sikten från de verkliga förövarna som hela samhället måste agera emot.

 

Av Arin Karapet

Riksdagsledamot (M)