Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rädda Mellanösterns kristna från folkmord

Assyrier i protest mot IS härjningar 2015. De styrande regimerna, liksom länder med inflytande i regionen, såsom USA, Ryssland, Iran och Turkiet, har alla visat sig oförmögna eller ovilliga att skydda de kristna minoriteterna, skriver David Lega.
Foto: HUSSEIN MALLA/AP
Kristdemokraten David Lega är toppkandidat till Europaparlamentet.
Foto: Rickard L Eriksson

Det är ren och skär skam att etnisk rensning tillåts utspela sig framför våra ögon, utan att någon ingriper. 

EU måste stå upp för minoriteterna innan kristendomens vagga helt töms på kristna, skriver David Lega (KD). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | RELIGION. Det är dags att tala klarspråk om Mellanöstern. EU måste en gång för alla stå upp för assyriers och andra minoriteters rätt att få bestämma sina egna öden.

Ett IS-kalifat i ruiner och det inbördeskrig som rasat i Syrien i åtta år blottar verkligheten för de mest utsatta i området. I krig finns inga segrare, brukar det sägas - men det finns alltid de som förlorar mer än andra. Så har situationen sett ut för Mellanösterns kristna i århundraden. Förtryck, massakrer och rena folkmord är återkommande svarta kapitel i den assyriska historien. Härjningarna mot de grupper som inte har några allierade i en fientlig omgivning har resulterat i närapå en utplåning av Mellanösterns mångfald.

Världens värsta land för kristna

Före 2003 års militära intervention i Irak fanns det över 1,5 miljon assyrier och andra kristna i Irak. Idag är det på sin höjd ett par hundra tusen kvar. Enligt organisationen Open Doors är Irak världens värsta land att leva i för kristna.

I Syrien fanns det före inbördeskriget över två miljoner assyrier och andra kristna. Hur många som finns kvar i dag återstår att räkna fram, men området Khabor i landets sydöstra del ger redan nu en indikation. Över 30 assyriska byar med uppskattningsvis 30–40 000 invånare attackerades av IS och tömdes på sin befolkning. De som inte dödades eller tillfångatogs flydde. De fåtal individer som återvänt till sina byar ser ingen framtid där. Detta rapporterade SVT i ett uppmärksammat reportage i vintras. Det går inte längre att blunda för det faktum att kristendomens vagga helt håller på att rensas på kristna.

Assyrier och yazidier blev lätta byten

Kort innan IS-terroristerna kom till Irak och Mosul hade det kurdiska styret i norra Irak (KRG) avväpnat både assyrier och yazidier, som därför blev lätta byten för mördarsekten. Resultatet blev att hela städer tömdes över natten och att ett helt folk sattes i skräck. Inga internationella åtgärder vidtogs för att skydda dessa oskyldiga människor. Vare sig från väst eller från Ryssland. Det är ren och skär skam att etnisk rensning i dessa proportioner tillåts utspela sig framför våra ögon, utan att någon ingriper. Den senfärdighet som omvärlden uppvisade är oacceptabel. Men det visar också på nödvändigheten i att dessa utsatta grupper ges nödvändigt stöd för att åtminstone kunna freda sig mot angrepp.

I EU-parlamentet kommer jag att jobba för att assyrier och andra minoriteter i Mellanöstern ges utökat handlingsutrymme i sina respektive områden.

De styrande regimerna, vare sig det varit Bagdad, Damaskus eller det kurdiska styret, liksom länder med inflytande i regionen, såsom USA, Ryssland, Iran och Turkiet, har alla visat sig oförmögna eller ovilliga att skydda regionens kristna. Och när dammet nu lagt sig efter kriget mot IS har demografin på marken åter justerats till assyriernas och andra utsatts gruppers nackdel.

EU måste öka pressen

I EU-parlamentet kommer jag att jobba för att assyrier och andra minoriteter i Mellanöstern ges utökat handlingsutrymme i sina respektive områden. Deras rätt att existera och utöva sina trosuppfattningar och kulturer och tala sina språk måste garanteras. För det krävs att inflytelserika aktörer såsom EU ökar pressen på de regimer som kränker sina medborgares fri- och rättigheter. Bara så kan assyrier och andra kristna skyddas och deras fortsatta existens säkras.


Av David Lega (KD) 

Toppkandidat till Europaparlamentet

0