UNDER PÅVERKAN. Thomas Quick förklarar ett knivöverfall 1974 med att han sniffat trikloretylen. Tyder inte detta på att han är utomordentligt farlig? frågar sig Gubb Jan Stigson. Foto: ANDERS BLUME
UNDER PÅVERKAN. Thomas Quick förklarar ett knivöverfall 1974 med att han sniffat trikloretylen. Tyder inte detta på att han är utomordentligt farlig? frågar sig Gubb Jan Stigson.  Foto: ANDERS BLUME

Quick ger nytt motiv till morden i sin bok

Publicerad
Uppdaterad
Thomas Quicks bror hävdar att Quick är fullt frisk. Men i hans och Quicks bok avslöjar de själva ett motiv till morden på två holländska turister 1984, skriver kriminalreportern Gubb Jan Stigson. "I sin bok förklarar Quick ett överfall med att han sniffat. Därmed finns motiv till vad som tidigare förefallit vara rena vansinnesdåd."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I skymundan av återtagna erkännanden, resningsansökan och bokutgivning har länsrätten i Falun förlängt den slutna vården för Sture Bergwall, alias Thomas Quick. Den allvarliga psykiska störningen kvarstår och risken för återfall i allvarlig brottslighet bedöms som hög.
Då kräver Bergwalls juridska ombud Thomas Olsson och Martin Cullberg granskning av vård-ansvariga. (Expressen 8/5). De skriver:
"Varför det finns en så grundmurad föreställning om Thomas Quicks farlighet är svårt att förstå för den som faktiskt träffat honom."
Brodern Sten-Ove skriver rent ut (Expressen 26/6) att Quick i dag är frisk.
Så är Bergwall över huvud taget farlig?
Är vårdansvariga inkompetenta?
Det är belagt att Bergwall sedan 14 års ålder sexuellt antastat yngre pojkar. 1969 greps han för fyra våldtäkts-överfall. Ett par skulle i dag rubricerats som grov våldtäkt mot barn. Enligt rättspsykiatrisk undersökning led han av "grav sexuell perversion av typen pedofilia cum sadismus" och var "utomordentligt farlig".
Den ansvarige läkaren betraktade överfallet som lustmordsförsök. Som advokaterna skriver i Expressen avfärdades den teorin av högre instans.

Sture Bergwall hävdar i sin nyutkomna bok "Thomas Quick är död" att utlåtandet "sågades helt och hållet". Det är inte sant. Även den högre instansen förordade sluten vård.
Under en försöksutskrivning 1974 knivskar Bergwall en bekant men fick åtalsunderlåtelse för försök till dråp. I maj 1977 skrevs han ut. 1991 dömdes Berg-wall för grovt rån och grov stöld till dagens rättspsykiatriska vård.
Efter gripandet var en över- läkare på Säter oroad:
"Det brott han tidigare är dömd för visar dock tecken till en grav sexuell perversion där upprepningsrisken vanligtvis är betydande varför det förefaller anmärkningsvärt att han inte åtalats på nytt för sådana brott."
I rättspsykiatriska undersökningen skrev en annan läkare:
"När ångesten blir för stark ökar risken för regression till ett mer primitivt förhållningssätt på borderlinenivå med aggressivt och sexuellt utagerande till följd, vilket innebär betydande farlighet".

Har då inget hänt sen 1974? I mars 1989 kontaktade Bergwall Säters sjukhus då han blivit intresserad av en yngre pojke och var rädd att förlora kontrollen.
I januari 1994 beslagtogs barnpornografi i Bergwalls rum på Säters sjukhus. Under pågående vård och terapi.
14 år har gått. De sista sju utan psykofarmaka och terapi. Hur har det påverkat farligheten?
Nu finns Bergwall egna, nytryckta ord att söka förklaring i. De sexuella övergrepp han begått sammanfattas i en mening:
"Som ung människa, som pojke och yngling, var jag inte störd; det var den allmänna synen på sexualiteten som var det".
Är det en sund beskrivning?
En överläkare på Säter skriver 1991 att Bergwall "närmast förskönar" sin relation till brottsoffren. Att det görs "utan något som helst känslomässigt engagemang".
I den rättspsykiatriska undersökningen domineras Bergwalls svar av "en starkt idealiserande syn på våld". Han visar "en sadistiskt färgad aggressiv laddning", identifierar sig med förövaren och uppfattar det 'onda' som det starka och vinnande.
Var det här borta mellan 1974 och 1991? 1996 görs ett nytt psykologiskt test. Psykologen noterar att våld ses destruktivt, att Bergwall plågas och tar avstånd från det. I stället "upptas han av offrens öde".
I Bergwalls bok finns inte mycket medlidande med några offer.

Knivöverfallet i Uppsala 1974 förklarar Bergwall med att han sniffat trikloretylen, drabbats av hallucination och huggit ner offret. Är det troligt?
Offret gick på toaletten. När han kom ut höggs han ner av en totalt förändrad Bergwall.
Kan trikloretylen ha utlöst det?
OM det gick till så - är då inte det ett övertydligt belägg för att Bergwall är just som påstods 1970: utomordentligt farlig för annans säkerhet till liv och lem?
Om ett par andetag trikloretylen gör Bergwall så mordgalen vad har då annat missbruk utlöst? Under åren i frihet stod det honom fritt att missbruka vad som helst. Som trikloretylen. Det kunde förklara mycket.
Bergwall var bevisligen i Gällivare vid tiden för morden på två holländska turister i Appojaure 1984. Kan ombuden garantera att han inte var vid Appojaure, återföll i gammalt missbruk och drog i sig ett par sniff trikloretylen?
I sin bok har Bergwall tillfört ett rimligt motiv till vad som tidigare förefallit vara rena vansinnesdådet.


GUBB JAN STIGSON
Gubb Jan Stigson är kriminalreporter på Dala- Demokraten. Han
har bevakat fallet Quick i 30 år och har belönats med Publicistklubbens stora pris.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag