Storbritanniens premiärminister Theresa May är säker: Ryssland ligger bakom giftattacken mot den före detta spionen Sergej Skripal. Foto: POLARIS ANDY ADAMSStorbritanniens premiärminister Theresa May är säker: Ryssland ligger bakom giftattacken mot den före detta spionen Sergej Skripal. Foto: POLARIS ANDY ADAMS
Storbritanniens premiärminister Theresa May är säker: Ryssland ligger bakom giftattacken mot den före detta spionen Sergej Skripal. Foto: POLARIS ANDY ADAMS
Syftet med Rysslands agerande kan vara att splittra västmakterna, skriver Stefan Hedlund. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/APSyftet med Rysslands agerande kan vara att splittra västmakterna, skriver Stefan Hedlund. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP
Syftet med Rysslands agerande kan vara att splittra västmakterna, skriver Stefan Hedlund. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP
Stefan Hedlund är professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet.Stefan Hedlund är professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet.
Stefan Hedlund är professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet.

Putins giftstrategi är på god väg att lyckas

Publicerad

Om det stämmer att giftgasattacken i England har den ryska staten som avsändare är läget mycket allvarligt.

Det i särklass mest oroväckande: Att återupprätta respekten kommer att kräva så hårda tag att vi kommer mycket nära ett öppet krig, skriver Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Om premiärminister Theresa May har rätt i sitt utpekande av den ryska staten som ansvarig för giftgasattacken i Salisbury kan det bara finnas en tolkning, och den består av två led. Det första är att man från Kremls sida måste ha utgått ifrån att det skulle bli fråga om omfattande repressalier, och det andra att man upplever att det finns vinster att göra som uppväger förväntade kostnader.

 

LÄS MER: Efter giftattacken: Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater 

 

Det mest uppenbara motivet kan föras tillbaka på det ryska presidentvalet den 18 mars. Även om det inte har rått några som helst tvivel om vem som är utsedd vinnare, har det från Kremls sida funnits en växande oro för att valsegern inte skulle bli tillräckligt övertygande. Om Putin i sin valspurt kan visa att Ryssland befinner sig i något som närmast liknar krig med Storbritannien kan det inte undgå att främja hans profil som "stark man".

Samtidigt som man har frossat i förolämpningar och nedsättande uttalanden om både Putin och Ryssland, har man visat en påfallande ovilja att ta verkliga konfrontationer.

Klassiska ambitioner som ekar av kalla kriget

Det finns dock djupare liggande motiv, som går bortom att tillförsäkra Putin en avgörande valseger. De verkliga vinster man kan hoppas uppnå är de klassiska sovjetiska ambitionerna från det kalla kriget, nämligen att så split och visa på splittring inom den västliga alliansen. Tyvärr finns det mycket som pekar på att detta kan komma att lyckas över förväntan väl.

 

LÄS MER: Rysslands kärnvapenhot efter brittiskt ultimatum

 

Förutsättningarna för att May skall få stöd från sina allierade är inte goda. I Tyskland hoppas Angela Merkel på att omvalet av Putin skall leda till en nystart för Minsk-processen, och att hon därmed åter skall få en möjlighet att agera fredsmäklare i Ukraina. I Frankrike har Emmanuel Macron värjt sig emot kritik för sin politik i Syrien, genom att framhålla att strävan att isolera Ryssland inte har varit framgångsrik. I Italien har de högerpopulistiska partier som vann förra helgens val uttalade sympatier för Ryssland. 

Då EU redan tidigare haft allvarliga interna meningsskiljaktigheter rörande hur Ryssland bör bemötas, och då Storbritanniens ställning till följd av Brexit är kraftigt försvagad, kan en fördjupad kris inte leda till annat än vinster för Kreml.

Nu tvingas USA upp till bevis

Än viktigare än att så split inom EU är dock att ett så flagrant angrepp på Storbritannien kommer att tvinga USA upp till bevis. Utredningen om påstådd rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet har redan fått mycket omfattande konsekvenser för amerikansk politik, så allvarliga att man på goda grunder kan hysa oro över långsiktig skada på landets demokratiska institutioner.

Om angreppet på Storbritannien leder till en ytterligare fördjupad spricka mellan republikaner och demokrater, och mellan kongressen och Vita huset, har man från rysk sida gjort mycket stora vinster.

Det väst nu tvingas skörda är frukterna av en politik som länge har kombinerat det sämsta av två möjliga världar. Samtidigt som man har frossat i förolämpningar och nedsättande uttalanden om både Putin och Ryssland, har man visat en påfallande ovilja att ta verkliga konfrontationer. 

Inget görs för att avskräcka ryssarna

Från kriget i Georgien via kriget i Ukraina och fram till kriget i Syrien har det varit fråga om en flodvåg av moraliska fördömanden men aldrig om verkliga insatser för att avskräcka upprepningar. För varje gång en amerikansk president drar en "röd linje" som genast kan visas vara tomt prat har ytterligare ett stycke trovärdighet hackats bort. Det är uppenbart att Kreml inte längre uppfattar moraliska fördömanden från väst med annat än sublimt förakt.

Det i särklass mest oroväckande i denna utveckling är att det är mycket svårt att se hur respekt, och därmed avskräckning, skall kunna återupprättas – utan att ta till så hårda tag att vi kommer mycket nära ett öppet krig. 

 

Av Stefan Hedlund

Professor i öststatsforskning, Uppsala universitet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag