Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin vet att han kommer gå fri från sina vidriga brott

Ryssland attackerade tidigare i veckan en shoppinggalleria i Kremenchuk. Enligt Ukraina befann sig omkring 1000 civila i byggnaden.
Foto: Viacheslav Priadko/TT
Artikelförfattarna Anders Österberg och Sergiy Petukhov vid fronten i Ukraina.
Foto: Privat
Sergiy Petukhov är lektor vid universitetet Kyiv-Mohykya och den tidigare biträdande justitieministern i Ukraina.
Foto: Ivan Stetsenko
Riksdagsledamoten Anders Österberg (S).

Mördandet fortsätter just nu varje dag i östra Ukraina. Ryssland bryr sig inte ens om att försöka dölja krigsbrotten. Vi måste upprätta en oberoende domstol för att kunna åtala Putin och hans politiska och militära ledning för krigsförbrytelser och terrorism, skriver Sergiy Petukhov, tidigare biträdande justitieminister i Ukraina, och Anders Österberg (S), riksdagsledamot i utrikesutskottet. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ryssland har blivit en terrorstat. Det blev uppenbart för oss när vi besökte några av Kievs förorter. Förstörelsen, tortyren och det urskillningslösa dödandet har inga militära motiv. På Butjas kyrkogård grävdes det 10-15 gravar varje dag. Vanliga människor begravdes med kulhål i huvudet. Skjutna från nära håll. I Irpin träffade vi småbarn som aldrig mer kommer att få se sin ena förälder. Dödade när de var ute för att handla. Mördandet fortsätter just nu varje dag i östra Ukraina.

Syftet är att terrorisera civilbefolkningen och att visa västvärlden att Putin och ryska armén är beredda att hela tiden eskalera kriget.

Kan inte åtalas

Ryssland bryr sig inte ens om att försöka dölja krigsbrotten. Till och med när FN:s generalsekreterare besökte Kiev föll bomberna. Det är viktigt att förstå att de öppna krigsbrotten bygger på att Putin själv är övertygad om att han kommer att komma undan med dem.

Ryssland har nämligen inte ratificerat ICC, internationella brottsmisstanken, eller Kampala-tilläggen. Putin kommer inte att ställas inför rätta i ICC. Det är bara att konstatera. Han åtnjuter en personlig immunitet, precis som hans utrikesminister Lavrov. Även om Ryssland skulle starta ett kärnvapenkrig kan ingen annan stat åtala Putin för krigsförbrytelser. Det är åtminstone vad den internationella lagen säger just nu.

Vladimir Putin försöker inte ens dölja Rysslands krigsförbrytelser.
Foto: MIKHAIL METZEL/TT

Hur har omvärlden agerat när det gäller diktatorer som startat anfallskrig och begått ohyggliga övergrepp förut? Det mest kända exemplet är Nürnbergrättegångarna, där det nazistiska ledarskapet ställdes inför rätta. Flera av dem avrättades också. Slobodan Milosevic dömdes för sina brott i före detta Jugoslavien via en FN-baserad internationell domstol, bara för att nämna ytterligare ett exempel.

Upprätta en oberoende domstol

Men problemet är att sedan Nürnbergrättegångarna har det inte funnits några egentligt effektiva internationella mekanismer för åtal för anfallskrig. Det har startats många krig efter senaste världskriget utan att något som helst ansvarsutkrävande har skett. Presidenter och diktatorer har kunnat gå helt fria. Det kan förklara det självsäkra och brutala ryska uppträdandet i Ukraina.

Vi kommer inte att kunna väcka de som torterats till döds i Butja eller Mariupol till liv. Men däremot så kan vi se till att de som begått dessa vidriga brott inte förblir ostraffade.

Vi måste upprätta en oberoende domstol för att kunna åtala Putin och hans politiska och militära ledning för krigsförbrytelser och terrorism. Det kommer att utgöra ett viktigt exempel för alla världens diktatorer – att deras beteende inte kommer att tolereras eller glömmas bort.

Sverige borde ta täten

Men vi kan inte gå via FN för att skaffa denna domstolsmekanism på grund av Rysslands vetorätt i säkerhetsrådet. Sverige borde ta täten för att i stället driva på för en internationell mekanism via EU:s institutioner. Sverige har redan börjat samla bevis, något som många ledande personer i Ukraina uppskattat. En EU-mekanism skulle kunna arbeta för ansvarsutkrävande för de ryska ledarna och de befäl och soldater som begår svåra övergrepp i Ukraina.

Vi kommer inte att kunna väcka de som torterats till döds i Butja eller Mariupol till liv. Men däremot så kan vi se till att de som begått dessa vidriga brott inte förblir ostraffade.


Av Anders Österberg (S)

Riksdagsledamot i utrikesutskottet

Sergiy Petukhov

Lektor vid universitetet Kyiv-Mohylya och tidigare biträdande justitieminister i Ukraina


Köpcentrum bombat i Ukraina – 1000 civila på plats

Ny rapport: Bombningen av teatern är ett krigsbrott