Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Punktinsatsen mot kunskap är en gåta

SVARA, BJÖRKLUND. "Varför ska studenterna betala och inte hög- inkomsttagarna?". Den frågan ställer Gustav Fridolin till Jan Björklund. Foto: SVEN LINDWALL
Foto: Emil Nordin

Jan Björklund. Du får välja plats, tid, publik, debattledare, regler. Vad du vill. Men låt oss träffas för att diskutera ditt och alliansens vallöfte om att sänka ersättningen till studenter med 300 kronor i månaden.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Alliansen vill försämra ekonomin för just dem som har de lägsta inkomsterna och de minsta marginalerna, som kämpar med höga hyror på en krisande bostadsmarknad och som om några år ändå måste skuldsätta sig upp över öronen för att alls ha någonstans att bo. För åtta veckor sedan sänkte alliansen än en gång skatten. Det handlar om tusenlappar mer till höginkomsttagare. Men nu vill man dra in 300 kronor från studenterna.

Man vill också dra in en extra slant från fordonsskatten och alkohol- och tobaksskatten. Alliansen gör alltså punktinsatser för att göra det dyrare att köra bil, supa, röka - och studera. Det är som en politisk version av frågeleken "vad ska bort" där man får fyra alternativ och ett inte riktigt hänger ihop med de andra.

Man säger att man gör det för att satsa på skolan. Sanningen är nog den att man snarare gör det för att lappa ihop hålen i ekonomin som skapats av ständiga skattesänkningar.


För åtta veckor sedan trädde alltså alliansens budget för 2014 i kraft. Prioriteringen var tydlig: Alliansen lade 62 procent av satsningarna på skattesänkningar, och bara två procent på skolan. Sedan alliansen bildade regering har 12 600 medarbetare skurits bort från svensk skola, samtidigt som allt mer av lärarnas tid gått till administration. Det har blivit mindre tid över till eleverna, och resultatet ser vi tyvärr nu när allt färre får den tid de behöver och har rätt till med sin lärare. Problem som tidigt upptäcks och som med tillräckligt med tid hade kunnat mötas, tillåts i stället växa över årskurserna och alldeles för många lämnar nionde klass utan att ha med sig läsförståelsen, matematiken och möjligheten att klara gymnasiet och arbetslivet.

Frågan är alltså inte ifall vi måste satsa på skolan, för det måste vi. Frågan är vem som ska betala.

Det sänkta studiemedlet slår särskilt hårt mot de yrken där den så kallade utbildningspremien är som lägst, alltså de yrken som kräver långa studier men har så låg lön att studielånet äter upp mest av den framtida ekonomin. Det handlar om lärare, sjuk- sköterskor, bibliotekarier och andra viktiga jobb i välfärden.

Detta är också jobb där en stor andel av de som utbildar sig och jobbar i dag är kvinnor. Sedan alliansen bildade regering har inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökat, och lönegapet är i dag så stort att det i den här takten kommer dröja till någonstans runt år 2138 innan vi har jämställda löner. Med försämringarna i studiemedlet slår alltså Alliansen än en gång mot jämställdheten på arbetsmarknaden.


Reaktionerna på alliansens vallöfte har varit starka. Studenter över hela landet protesterar, TCO pekar mot att det redan i dag trots den höga arbetslösheten är svårt för många företag att hitta rätt utbildad arbetskraft, Facebookgrupper och namninsamlingar på nätet växer lavinartat. Men inom alliansen har det varit tyst. Kristdemokraterna och Centern knorrar lite för de vill sänka skatterna fortare. Medan Folkpartiet, det parti som sedan 2006 haft ansvar i regeringen just för skolan, studenterna och jämställdheten, är helt tysta.

Det håller inte längre. Miljöpartiet har visat hur vi kan finansiera investeringar i fler anställda och högre löner i skolan genom att backa skattesänkningarna något för de som tjänar över 40 000. I stället för 300 från studenterna vill vi ta 300 från den som tjänar 50 000 i månaden. Vi vet att de som tjänar mycket både vill och kan bidra med mer, om man kan vara trygg med att pengarna går till skolan. Men till detta förslag säger Alliansen nej.

Det är dags att Folkpartiet svarar. Varför ska studenterna betala, och inte höginkomsttagarna? Jan Björklund, låt oss träffas för en debatt om detta. Jag ses gärna på något av de universitet som du är minister över. Om det känns obekvämt kan vi träffas någon annanstans. Bara vi får höra Folkpartiet förklara varför ni vill gå till val på sämre villkor för den som väljer att studera.


GUSTAV FRIDOLIN

Gustav Friodlin, MP, är språkrör och folkhögskollärare