Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Psykisk ohälsa skapar en osynlig ojämlikhet

Padma Schrewelius: Psykisk ohälsa är ett allvarligt samhällsproblem som skapar ojämlikhet.

Foto: Privat

Att allt fler unga mår dåligt är ett allvarligt samhällsproblem som skapar ojämlikhet. Vi har inte råd att låta det vara en politisk angelägenhet på marginalen, skriver Padma Schrewelius.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag träffar en barndomsvän som jag har återupptagit kontakten med. I de akademiska miljöer vi befann oss i kände vi oss som främlingar. I slutet av utbildningen kände vi oss svikna och lurade. Vi hade gjort rätt för oss; pluggat hårt fram till examensdagen och vi var ändå inte lyckliga. Vi såg bara tomma dagar framför oss av ekorrhjulsarbete utan mening. Vi hade flera turer med psykiatrin under den tiden. Hon berättar hur hon passerade en kyrkogård på väg till jobbet och tänkte att hon hellre skulle ligga där. Jag blev tvångsinlagd under en helg, hög på lagliga droger, och blev utsläppt igen måndag morgon utan att förstå vilken hjälp som hade erbjudits.

 

Psykisk ohälsa är ett allvarligt samhällsproblem som skapar ojämlikhet. Det ökar bland unga människor. Många orkar inte med skolan eller arbetslivet och hamnar i utanförskap. Vissa blir utåtagerande och kriminella. Andra blir självskadande och utvecklar missbruksproblem. Några sväljer smärtan och lever ett välordnat liv på ytan tills de en dag kraschar i en akut stressreaktion, den vanligaste orsaken till sjukskrivning, eller begår självmord, den vanligaste dödsorsaken bland unga. De som söker hjälp vittnar ofta om en underfinansierad, resurssvag psykvård. Många av dem som begår självmord har någon gång varit i kontakt med psykiatrin.

 

Alla som mår dåligt hamnar inte i ett synbart utanförskap. Allt fler framgångsrika människor kommer ut med att de lider av psykisk ohälsa. Ny forskning från Karolinska Institutet visar att personer med bipolär sjukdom har en stark drivkraft och att personer med schizofreni har en förmåga att ”tänka utanför boxen”. Många människor med kreativa yrken, exempelvis författare, har genom historien haft en psykisk problematik. Stigmatiseringen är dock fortfarande stark och arbetsgivare anställer ogärna någon med en psykiatrisk diagnos då detta förknippas med problem. Detta gör att många inte vågar vara öppna med sina svårigheter och då heller inte får möjlighet att få stöd som skulle underlätta exempelvis för dem med ökad stresskänslighet.

 

Jämlikhetsdebatten i dag är snedställd och har ett ensidigt fokus på ytliga och synbara attribut. Jag har varit med om sammanhang som har positivt särbehandlat mig utifrån mitt kön och min hudfärg och det har känts utpekande, onödigt och fel. Jag har upplevt många svårigheter i livet och känslor av utanförskap på olika sätt, men det har väldigt sällan handlat om att jag är mörkhyad kvinna. Det har handlat om min psykiska hälsa; om utmaningen att få ihop livspusslet och samtidigt må bra och om att brottas med känslomässiga sår från en tidig barndom som på många sätt var otrygg. När det kommer till verbala attacker om att ”sparka uppåt” ses personer med funktionsnedsättningar, såsom rullstolsburna, sällan som en privilegierad grupp. Då en psykisk funktionsnedsättning inte syns utåt blir dessa personer lättare bedömda på felaktiga grunder. Det behövs en större ödmjukhet inför människor vi möter då vi inte vet vilka svårigheter de brottar med i sin vardag.

 

Ojämlikhet handlar om mer än synliga attribut som kön och hudfärg, eller ens strukturella faktorer som klass. Vi måste börja prata om någon form av trygghetskapital som innefattar vuxenvärldens förmåga att ha kunnat möta ett barns behov så att det växer upp till en psykiskt stark individ. Vi har inte råd att fortsätta låta psykisk ohälsa vara en politisk angelägenhet på marginalen. Det är vår tids mest osynliggjorda välfärdsfråga.

Padma Schrewelius

logoped och bloggare på sexochsamhalle.com

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!