Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Problemet gäller inte bara Moderaterna

Ida Östensson.
Foto: Kristina Wicksell.
Kristina Wicksell.
Foto: Jenny Staaf.

Den moderata politikern har blivit av med alla sina uppdrag och kommer att få de konsekvenser som detta beteende förtjänar. Nu måste vi våga höja vår blick, skriver Ida Östensson och Kristina Wicksell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den moderate politiker som kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll hora har fått svenska folkets kollektiva skuld lagd på sig. Vi kvinnor som fått nedsättande tillmälen riktade mot oss hela våra liv jublar när en av dessa misogyna idioter råkar spela in sig själv. Ett bevis. En man vi inte känner - det vill säga ett ypperligt tillfälle att pysa ut all vår samlade frustration i arga statusuppdateringar. Men utan att någon i vår närhet behöver känna sig angripen och försvara sig med argumentet “inte alla män”.

Män delar klippet och slår samtidigt ifrån sig all skuld, sällar sig till den skara “som aldrig kallade tjejer hora” och framstår på så vis som “den goda mannen”.

Detta fenomen är inte nytt för oss. När vi startade Fatta-rörelsen fick vi oväntat stort stöd av män i sociala medier. Den röda tråden i kommentarfälten var dock “Bra, Fatta! Dödsstraff för alla våldtäktsmän! Monster!” Bilden av “en riktig våldtäktsman” eller sexist placeras långt utanför den egna självbilden. Samtidigt vittnar de som varit utsatta för övergrepp ständigt om att det är just är så kallade “vanliga män” – pojkvänner, tränare, grannar, kompisar etc. – som begått övergreppen.


En person i filmklippet med den moderata politikern påtalar att de faktiskt sänder live. Politikern svarar skrattande att “nä, då hade han så klart inte sagt det han just sa.” Frågan blir då: vad får sägas när andra lyssnar och vad får sägas i stängda rum? Politikern skulle inte ha blivit sparkad om Moderaternas testsändning hade gått enligt planen. Hans uttalande hade förmodligen aldrig ens ifrågasatts. Det hade passerat som “ett skämt”.

Nu sågs klippet av många fler och debatt uppstod. Sociala medier flödar av hårda ord, skämt och rena hot mot politikern. Men dreven som ofta uppstår i sådana här situationer är allt annat än konstruktiva. Vi måste ställa oss över att dela hat tillbaka, och framför allt måste vi se att det här är ett problem som är större än en enskild person. Politikern har blivit av med alla sina uppdrag och kommer att få de konsekvenser som detta beteende förtjänar. Nu måste vi våga höja vår blick.

Moderatens ordval - “hora” - är ett försök att ta ifrån Strandhäll den maktposition hon besitter; ett sätt att avhumanisera, objektifiera och göra henne till en kropp. En kropp som går att sälja.

Vi kan tydligt höra partikamraternas bekräftande skratt - ingen säger ifrån. Men vi får inte tro att problemet bara gäller Moderaterna. Det här är ett samhällsproblem.

Enligt Unionen så har drygt 20 procent av de anknutna kvinnliga tjänstemännen känt sig utsatta för diskriminering eller trakasserier på sin arbetsplats under det senaste året. Detta utifrån sitt kön – att de är kvinnor. Samtidigt visar forskning att just sexistiska skämt har en direkt koppling till diskriminering och trakasserier av kvinnor.


Det är så lätt att ta avstånd från uppmärksammade uttalanden och direkta kränkningar, men dessa kränkningar sker inte i ett vakuum. Precis som i den aktuella livesändningen finns alltid åskådare som inte agerar utan tvärtom uppmuntrar beteendet. Det är där förändringen måste ske. Ni som delade klippet, ni som tog avstånd – är ni säkra på att ni aldrig skrattat eller sett mellan fingrarna när en vän eller kollega skämtat på kvinnors bekostnad? Förmodligen inte.

Därför är ni viktiga. Allt börjar med er. En stor roll för män i den feministiska kampen är att säga ifrån till andra män. Män måste börja prata med varandra om de här frågorna. Ta itu med sexismen.

På vår sajt killmiddag.se finns samtalsguider från Fatta Man och Män för Jämställdhet med teman som "Att leva som jag lär" och frågor som "Hur upplever jag att ifrågasätta och påverka andra män?" Om de som skrattade bakom kameran hade reflekterat mer kring dessa frågor är chansen större att de vågat säga ifrån. Kanske hade skämtet inte uppstått överhuvudtaget. Som vår justitieminister Morgan Johansson sa på presentationen av den nya jämställdhetspolitiken i förrgår: “Mäns våld mot kvinnor måste upphöra, och ska vi nå dit är det männen som måste förändras”.


Ida Östensson

Ordförande Make Equal

Kristina Wicksell

Utbildningssamordnare Make Equal