Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell.Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell.
Ida Östensson.  Foto: Kristina Wicksell.
Kristina Wicksell. Foto: Jenny Staaf.Kristina Wicksell. Foto: Jenny Staaf.
Kristina Wicksell. Foto: Jenny Staaf.

Problemet gäller inte bara Moderaterna

Publicerad

Den moderata politikern har blivit av med alla sina uppdrag och kommer att få de konsekvenser som detta beteende förtjänar. Nu måste vi våga höja vår blick, skriver Ida Östensson och Kristina Wicksell.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den moderate politiker som kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll hora har fått svenska folkets kollektiva skuld lagd på sig. Vi kvinnor som fått nedsättande tillmälen riktade mot oss hela våra liv jublar när en av dessa misogyna idioter råkar spela in sig själv. Ett bevis. En man vi inte känner - det vill säga ett ypperligt tillfälle att pysa ut all vår samlade frustration i arga statusuppdateringar. Men utan att någon i vår närhet behöver känna sig angripen och försvara sig med argumentet “inte alla män”.

Män delar klippet och slår samtidigt ifrån sig all skuld, sällar sig till den skara “som aldrig kallade tjejer hora” och framstår på så vis som “den goda mannen”.

Detta fenomen är inte nytt för oss. När vi startade Fatta-rörelsen fick vi oväntat stort stöd av män i sociala medier. Den röda tråden i kommentarfälten var dock “Bra, Fatta! Dödsstraff för alla våldtäktsmän! Monster!” Bilden av “en riktig våldtäktsman” eller sexist placeras långt utanför den egna självbilden. Samtidigt vittnar de som varit utsatta för övergrepp ständigt om att det är just är så kallade “vanliga män” – pojkvänner, tränare, grannar, kompisar etc. – som begått övergreppen.

 

En person i filmklippet med den moderata politikern påtalar att de faktiskt sänder live. Politikern svarar skrattande att “nä, då hade han så klart inte sagt det han just sa.” Frågan blir då: vad får sägas när andra lyssnar och vad får sägas i stängda rum? Politikern skulle inte ha blivit sparkad om Moderaternas testsändning hade gått enligt planen. Hans uttalande hade förmodligen aldrig ens ifrågasatts. Det hade passerat som “ett skämt”.

Nu sågs klippet av många fler och debatt uppstod. Sociala medier flödar av hårda ord, skämt och rena hot mot politikern. Men dreven som ofta uppstår i sådana här situationer är allt annat än konstruktiva. Vi måste ställa oss över att dela hat tillbaka, och framför allt måste vi se att det här är ett problem som är större än en enskild person. Politikern har blivit av med alla sina uppdrag och kommer att få de konsekvenser som detta beteende förtjänar. Nu måste vi våga höja vår blick.

Moderatens ordval - “hora” - är ett försök att ta ifrån Strandhäll den maktposition hon besitter; ett sätt att avhumanisera, objektifiera och göra henne till en kropp. En kropp som går att sälja.

Vi kan tydligt höra partikamraternas bekräftande skratt - ingen säger ifrån. Men vi får inte tro att problemet bara gäller Moderaterna. Det här är ett samhällsproblem.

Enligt Unionen så har drygt 20 procent av de anknutna kvinnliga tjänstemännen känt sig utsatta för diskriminering eller trakasserier på sin arbetsplats under det senaste året. Detta utifrån sitt kön – att de är kvinnor. Samtidigt visar forskning att just sexistiska skämt har en direkt koppling till diskriminering och trakasserier av kvinnor.

 

Det är så lätt att ta avstånd från uppmärksammade uttalanden och direkta kränkningar, men dessa kränkningar sker inte i ett vakuum. Precis som i den aktuella livesändningen finns alltid åskådare som inte agerar utan tvärtom uppmuntrar beteendet. Det är där förändringen måste ske. Ni som delade klippet, ni som tog avstånd – är ni säkra på att ni aldrig skrattat eller sett mellan fingrarna när en vän eller kollega skämtat på kvinnors bekostnad? Förmodligen inte.

Därför är ni viktiga. Allt börjar med er. En stor roll för män i den feministiska kampen är att säga ifrån till andra män. Män måste börja prata med varandra om de här frågorna. Ta itu med sexismen.

På vår sajt killmiddag.se finns samtalsguider från Fatta Man och Män för Jämställdhet med teman som "Att leva som jag lär" och frågor som "Hur upplever jag att ifrågasätta och påverka andra män?" Om de som skrattade bakom kameran hade reflekterat mer kring dessa frågor är chansen större att de vågat säga ifrån. Kanske hade skämtet inte uppstått överhuvudtaget. Som vår justitieminister Morgan Johansson sa på presentationen av den nya jämställdhetspolitiken i förrgår: “Mäns våld mot kvinnor måste upphöra, och ska vi nå dit är det männen som måste förändras”.

 

Ida Östensson

Ordförande Make Equal

Kristina Wicksell

Utbildningssamordnare Make Equal

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag