Mikael Törnwall.Mikael Törnwall.
Mikael Törnwall.
Hillary Clinton. Foto: Andrew Harnik / AP TT / NTB SCANPIXHillary Clinton. Foto: Andrew Harnik / AP TT / NTB SCANPIX
Hillary Clinton.  Foto: Andrew Harnik / AP TT / NTB SCANPIX

Problemen börjar när Hillary Clinton vinner

Publicerad

Den som tror att problemen är över med en Clinton-seger den 8 november bör tänka om, skriver Mikael Törnwall.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Allt tyder nu på att Hillary Clinton blir USA:s 45:e president. Hon har ett tydligt försprång i opinionsmätningarna både på nationell nivå och i flertalet så kallade swing sates, de delstater där det amerikanska presidentvalet i praktiken avgörs.

För oss i Sverige känns det nog lugnande att sajten fivethirtyeight.com, som väger samman ett stor antal opinionsmätningar, nu bara ger republikanen Donald Trump 12,1 procents chans att vinna. Men den som tror att problemen är över med en Clinton-seger den 8 november bör tänka om.

Den 9 november kommer ett USA att vakna upp mer splittrat än någonsin. Utgångsläget som Hillary Clinton får är dramatisk mycket sämre än det som Barack Obama hade när han valdes till president 2008. Det året säkrade demokraterna också en stabil majoritet i kongressens båda kamrar, senaten och representanthuset, vilket innebar att Obama som president kunde luta sig mot sina egna partikamrater. Som person var Obama extremt populär. Näsan 80 procent av väljarna hade en positiv bild av honom när han svors in i januari 2009.


LÄS MER: Därför vinner populisten Trump

 

Demokraterna har visserligen chans att återta en liten majoritet i senaten, men republikanerna väntas behålla kontrollen över representanthuset. Dessutom kommer de även i minoritet att kunna blockera det mesta som händer i senaten tack vare filibusterreglerna.

Clinton själv har ett historisk lågt förtroende. Enligt Real Clear Politics sammanvägning har bara 43 procent av väljarna en positiv bild av Clinton. Den enda anledningen att hon ändå kommer att vinna är att de tycker ännu mer illa om Trump.

 Men hon kan inte räkna med att det amerikanska folket kommer att kräva att republikanerna i kongressen ska vara samarbetsvilliga.

Ända sedan Tea Party-rörelsens födelse 2010 har det republikanska partiet aktivt motarbetat Vita huset. Republikanernas vägran att i senaten godkänna den ersättare till Högsta domstolen, som Barack Obama nominerade den 16 mars i år, är ett bra exempel på detta.

 

Det finns ingen anledning att tro att obstruerandet tar slut den 8 november. Tvärt om har en extremt smutsig och splittrande valkampanj lagt grunden för en fortsatt politisk låsning. Donald Trumps budskap den senaste tiden om att hela valet är riggat till Clintons fördel, underförstått att om han förlorar så är det på grund av valfusk, gör inte saken bättre. Hans anhängare, och de är ändå runt 40 procent av väljarna, förväntar sig att republikanerna ska bekämpa Hillary Clinton med alla medel.  

Clinton är naturligtvis inte oskyldig till splittringen. När hon inför en grupp bidragsgivare dömde ut en stor del av Trumps anhängare som rasister, homofober och bedrövliga, gjorde hon inte precis debattklimatet bättre.

För oss i Sverige finns det all anledning att oroas över denna utveckling. En rad viktiga politiska processer som har en direkt påverkan på oss riskerar att gå i stå. Det kanske mest uppenbara är förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan USA och EU. Frihandel med USA gynnar svensk exportindustri.

Clinton har visserligen gjort en del kritiska uttalanden kring avtalet, men chanserna är ändå goda att hon till slut kommet att ställa sig bakom det. Lika stor är risken att republikanerna i kongressen stoppar det. Samma sak gäller åtgärder för att minska USA:s utsläpp av växthusgaser. Mycket lite tyder på att kongressen kommer att acceptera förslag från Vita huset att satsa mer på hållbar energi.

USA är världens största ekonomi, men den kommer att tappa fart om den politiska låsningen fortsätter. De problem som väntar USA efter valet den 8 november är till stor del också våra problem.

 

Mikael Törnwall

 Kommunikationskonsult och författare till boken "USA vid ett vägskäl"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag