Du kanske har funderat över om du ska ta tåget eller flyget på semestern i sommar? Du är miljövän, men en snabb titt på prisuppgifterna, avslöjar en påtaglig skillnad mellan att ta x2000 och de priser som erbjuds av flygets lågprisbolag. Ska du utomlands är det dessutom betydligt enklare att få tag i biljetter och beräkna resrutten mellan olika flygbolag än att trassla dig fram via SJ och Europeiska tågbolag.
Det går att semestra med tåg i Europa, men det måste bli lättare att resa på miljövänliga sätt. I en tid när miljödebatten borde vara på högsta prioritet väljer SJ bort att gynna utlandsresande med tåg. Resenärerna fortsätter att enkelt boka lågprisflyg medan koldioxidutsläppen når nya rekordnivåer. Utsläppen från internationella resor med flyg har ökat 68 procent mellan 1990-2013.
Det är dags att styra om resandet till att bli mer hållbart. Är det då bara SJs fel att utvecklingen fortsätter åt fel håll? Ska vinterns kritik mot SJ för att passagerarna frusit i timmar på perrongerna, nu bytas mot en dito sommarplåga? Det vore olyckligt när felet i första hand är politiskt.
Skälen till SJ:s stora problem är flera. Det handlar om tydliga politiska beslut som; avregleringarna och privatiseringarna som slagit sönder den svenska järnvägstrafiken, att flyget subventioneras och inte som andra trafikslag tvingas bära sina egna kostnader. Staten har ovanpå allt annat ålagt SJ att driva hem avsevärda vinster på sin återstående del av trafiken. Det har gjort att SJ tvingats spara mångmiljonbelopp för att klara sina åtaganden och därmed tappat i attraktionskraft mot flyget.
Den som framhåller att utländska tågbolag är mycket bättre jämfört med SJ kommer tyvärr att kunna se samma tendens i Europeiska länder. Nu planerar privata tågbolag att ta över betydande delar av järnvägstrafiken även ute i Europa. Genom det Fjärde järnvägspaketet planeras en avreglering av svensk modell i hela EU. Några länder som Tyskland och Frankrike, stretar dock emot och kämpar för undantag. Privatiseringarna riskerar att leda till att det blir företagsintressen som råder och att russinen plockas ur kakan, precis som när privata bolag tagit de lönsamma sträckorna i Sverige i egen regi och den offentligt drivna järnvägen får lönsamhetsproblem. Fler linjer med nattåg kommer säkert att stryka med.
Det är dags att släppa taget om att marknadslösningar fixar alla problem. Det finns allt för många bevis på att de inte fungerat bra och vi måste satsa resurserna mer modernt. Vänsterpartiet vill se en samhällsnyttig järnväg i stället för en avreglerad järnväg. Vi vill sänka avkastningskravet på SJ för att öka marginalerna för SJ:s mycket pressade ekonomi. Vi motsätter oss det Fjärde järnvägspaketet i EU och vill i stället bygga ut samhällsservicen i EU och hela landet samt kraftigt öka investeringarna i nya spår.
Klimatet kräver en stark styrning åt rätt håll. Det måste bli billigare, och enklare att semestra hållbart. Miljövänliga resor är ett måste för den moderna människan och för att kunna nå klimatmålen.
Vi ska alla kunna ta tåget på vår semester.
Emma Wallrup
trafikpolitisk talesperson (V)