Anders W Jonsson, Centerpartiet. Foto: CenterpartietAnders W Jonsson, Centerpartiet. Foto: Centerpartiet
Anders W Jonsson, Centerpartiet.  Foto: Centerpartiet
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Jonas Ekströmer/TTStatsminister Stefan Löfven. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Stefan Löfven.

 Foto: Jonas Ekströmer/TT

Presentera HUR folk ska få jobb, Löfven

Publicerad

Det får vara slut på tomma fraser och fina ord nu, Stefan Löfven. Det räcker inte längre med att du vill se fler människor i jobb. Du måste presentera hur detta ska gå till, skriver Anders W Jonsson (C).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag äger något så ovanligt som en partiledardebatt i en aktuell fråga rum i riksdagen. Det innebär också att Stefan Löfven går ut i strid. Det är statsministerns egna ord. Han har nämligen blåst till strid kring den svenska modellen. Problemet för Löfven är att årets viktigaste debatt, som pågått i över en månad nu, inte handlar om den svenska modellen. Här finns ingen strid. Den stora striden i svensk politik handlar om hur tusentals nyanlända ska få ett jobb att gå till varje morgon.

Vid Centerpartiets kommundagar i februari riktade Annie Lööf en tydlig uppmaning till arbetsmarknadens parter. Gör det enklare för nyanlända utan utbildning att få sitt första jobb genom att införa avtal med lägre ingångslöner. Vi kallade det ingångsjobb. Sedan dess har övriga Allianspartier presenterat egna varianter på att göra det enklare för nyanlända att få sitt första jobb.

Kritiken från Socialdemokratin lät inte vänta på sig. Tonläget skruvades upp till i vissa fall anmärkningsvärt höga nivåer och vi kritiserades i många fall för saker som vi inte ens föreslagit. Sänkta löner är en sådan sak. Centerpartiet har aldrig föreslagit att någon enda människa ska få sänkt lön. De vi pratar om har inget jobb – och därmed ingen lön. Det är det som är problemet.

 

Det vi har sagt är att ingångslönerna måste bli lägre så att fler kan gå från bidragsberoende till sitt första jobb, ett jobb som gör att man får arbetskamrater, lär sig svenska, skaffar sig erfarenhet, en rad i cv:t – kort sagt kommer in i det svenska samhället.

Det var för att få till stånd en förändring av ingångslönerna som vi vände oss direkt till arbetsmarknadens parter. Centerpartiet anser nämligen fortfarande att det är parterna som är bäst lämpade att sätta löner och villkor. Arbetsmarknadens parter har klarat av att kontinuerligt justera villkoren på den svenska arbetsmarknaden under snart ett sekel. Vi tror och hoppas att de är beredda att göra så igen när vi nu står inför en unik och akut situation.

Det vi sa i februari står vi dock fast vid. Om inte parterna tar sitt ansvar är Centerpartiet beredda att lagstifta. Politikens uppgift är inte att stå vid sidan av och se på i tider när det behövs förändring. Politikens uppgift är då att ta ansvar och visa handlingskraft.

Tyvärr tycks inte denna uppfattning delas av Stefan Löfven. I ett läge när hälften av de nyanlända har låg eller ingen utbildning alls väljer han att blåsa till strid. Men inte om hur dessa människor lättare ska få ett jobb, utan om hans egen uppfattning om den svenska modellen. Löfven tycks tro att den svenska modellen hotas av att fler människor får ett jobb att gå till. På något annat sätt går det inte att tolka hans kraftfulla angrepp på oss när vi föreslår reformer som skulle innebära just detta.

 

Utgår vi från hur Socialdemokraterna beskriver den svenska modellen på sin hemsida blir det uppenbart att det inte är kring denna som striden står. En generell och kvalitativ välfärd, en trygghet och ett omställningsstöd vid arbetslöshet, öppenhet för handel, förbättrad integration och parternas ansvar på arbetsmarknaden, om detta råder det i princip full enighet om mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna. Ja, mellan i stort sett alla riksdagens partier.

Striden handlar alltså inte om den svenska modellen. Den handlar om jobben. Det får vara slut på tomma fraser och fina ord nu, Stefan Löfven. Det räcker inte längre med att du vill se fler människor i jobb. Du måste presentera hur detta ska gå till. Dagens debatt är ett ypperligt tillfälle att göra detta.

Lämna manuskorten med attacker om sänkta löner och högerspöken hemma och visa ledarskap. Berätta om hur du konkret kommer ta strid för nyanländas möjlighet att få sitt första jobb. Det är nämligen bara så fler människor verkligen får uppleva den svenska modellen.

 

Anders W Jonsson

Centerpartiets vice partiledare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag