DEBATT | SJUKVÅRD. I september röstade väljarna för en ny riktning i hälso- och sjukvårdspolitiken. När Sveriges landsting och regioner nu har formerat sina styren är resultatet väldigt tydligt: den tidigare socialdemokratiska maktdominansen är knäckt.
Före valet hade över hälften av alla landsting och regioner en rödgrön ledning. Efter valet verkar det bara bli ett enda, efter att Socialdemokraterna backat kraftigt. Samtidigt ökar antalet landsting och regioner som leds av Allianspartier – i flera fall i koalitioner även med Miljöpartiet – från fem till tolv.
Vårdköerna fördubblades
Uppenbarligen har Socialdemokraternas vårdmisslyckanden inte imponerat på väljarna: Mellan 2014 och 2018 fördubblades vårdköerna. Väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin tredubblades. Stefan Löfven hade lovat att cancerpatienter skulle få vård inom fyra veckor – men efter fyra år var det bara hälften som fick vård i tid. Vårdens medarbetare vittnar om orimliga villkor.
LÄS MER: Strandhäll och Löfven, varför tvingar ni mig som är döende att söka jobb?
Ändå ville Socialdemokraterna att valet skulle bli en folkomröstning om välfärden. Och så blev det. Sjukvård och skola toppade listan över väljarnas viktigaste frågor, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Men tvärtemot vad Stefan Löfven hade räknat med, gynnade detta inte hans parti. Istället blev det ett praktfiasko för Löfven och ansvarig minister Annika Strandhäll.
Vi tar ansvar – men behöver också en Alliansregering
Moderaterna har tillsammans med andra partier runt om i landet nu fått väljarnas uppdrag att ge sjuka god vård i tid. Det är ingen enkel uppgift, men det går med rätt reformer. Det handlar om att både lösa akuta problem och ta sig an långsiktiga utmaningar. Moderaterna i regioner och landsting kommer att ta vår del av ansvaret. Men det behövs också en ny moderatledd Alliansregering som kan få på plats rätt prioriteringar i den nationella sjukvårdspolitiken:
Vårdköerna ska kapas. Vi vill återinföra och bygga ut ”kömiljarden”, en modell som halverade vårdköerna under förra alliansregeringen men som Stefan Löfven valde att skrota. Dessutom vill vi genomföra en primärvårdsreform, utöka valfriheten och ge alla som vill möjlighet att kunna välja en fast vårdkontakt.
Cancervården ska förbättras. Det behövs en utvecklad och uppdaterad cancerstrategi på nationell nivå.
Den psykiska ohälsan är ett av vår tids stora folkhälsoproblem. Därför vill vi återinföra den förstärkta vårdgarantin som innebär att barn och unga som mår dåligt ska få hjälp inom max en månad.
LÄS MER: Den offentliga vården dör framför våra ögon
Såväl föräldrar som blivande föräldrar ska känna sig trygga i mötet med vården. Kedjan mellan mödra-, förlossnings- och eftervården ska stärkas.
Hälso- och sjukvården måste bli bättre på att nyttja digitaliseringens möjligheter. Med hjälp av ny teknik kan vårdens medarbetare få mer tid och resurser att fokusera på patienten. Den digitala utvecklingen sker snabbt och även det offentliga måste vara med på resan.
Vi ska förtjäna väljarnas förtroende
Revolten mot en röd köpolitik i regioner och landsting har gett mandat att ta svensk sjukvård i en ny riktning. Vi tänker inte ta väljarnas förtroende för givet – vi tänker förtjäna det. Gemensamt vill vi säkerställa att alla får den vård de behöver, när de behöver det och dessutom i högre utsträckning få välja doktor. Samtidigt ska vi fortsätta utveckla vårdens kvalitet och förbättra villkoren för alla vårdens medarbetare. Nu blickar vi framåt.
Av Camilla Waltersson Grönvall
Socialpolitisk talesperson (M)
Irene Svenonius
Finanslandstingsråd (M), Stockholms läns landsting
Johnny Magnusson
Regionstyrelsens ordförande (M), Västra Götalandsregionen
Carl Johan Sonesson
Regionstyrelsens ordförande (M), Region Skåne