Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridolin: Porren ska inte lära unga om sex

Gustav Fridolin (MP).Foto: OLLE SPORRONG

Sexualundervisningen ska bygga på samtycke och rätten till kroppslig integritet ska skrivas in i läroplanen för förskolor. 

Det är två av våra åtgärder för att motarbeta den psykiska ohälsan bland unga, skriver Gustav Fridolin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ALEMDALEN 2018. Sverige är som land rikare än någonsin. Men unga mår allt sämre. Någonstans har det gått fel. I ett land där varje löpsedel handlar om hälsolarm har vi missat en epidemi som pågår framför våra ögon.

Stressen sliter ner människor, och kostar samhället. En statlig utredning satte nyligen bara de mest grundläggande samhällskostnaderna till nio miljarder. Årligen.

Samtal till Bris

Folkhälsomyndigheten redovisar att fyra av tio 11-åriga flickor uppger att de har psykosomatiska besvär såsom huvudvärk, nedstämdhet och sömnsvårigheter. 39 procent av samtalen till Bris berör numera psykisk ohälsa, ångest, uppgivenhet, oro, ensamhet, självdestruktivitet och självmordstankar. Nästan 200 000 barn och unga vuxna har vårdats för sådant som depression och ångestsyndrom, eller fått psykofarmaka utskrivet. 

Bakom varje ung person i statistiken finns erfarenheter, prestationskrav, förväntningar och en historia som kan ge svar på varför just hon eller han mår dåligt. Vi vet att ska vi komma till rätta med den psykiska ohälsan bland unga måste vi angripa grundorsaker i ojämställdhet, klyftor, digital stress och en hårdnande arbetsmarknad. 

Förebygg ohälsa

Samtidigt finns många saker att göra här och nu för att bygga ett samhälle som möter unga bättre och förebygger ohälsa:

1. Vi vill sluta ett avtal mellan stat och SKL om hur vi når en köfri barn- och ungdomspsykiatri. Staten ska skjuta till pengar och vi ska göra det som krävs för att den som behöver stöd ska få det i tid.

2. Fler utbildningsplatser för psykologer. 

3. Vårdcentralerna ska bli bättre på att möta psykisk ohälsa och psykisk sjukdom i alla åldrar, bland annat genom stärkt specialistkompetens hos sjuksköterskor och läkare och ökad psykologtäthet. 

4. Stärkt elevhälsa. Med statliga medel har 700 nya medarbetare anställts. Vi behöver gå vidare och anställa fler för att elevhälsan ska vara tillgänglig och kunna arbeta förebyggande och hälsofrämjande.

5. Insatser mot mobbning. Skolan ska ha tillräckligt med personal för att finnas i de miljöer eleverna finns, och vi bygger upp ett stort fortbildningsprogram för att sprida verktyg om hur man arbetar mot mobbning och sexism. 

6. Elevhälsa, socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri ska byggas närmre ihop för att kunna samverka bättre runt de barn och unga som har störst behov.

7. Vi vill utöka det ekonomiska stödet till organisationer som arbetar suicidpreventivt och stärka resurserna till nationell kunskapsspridning. 

8. Riktad satsning mot psykisk ohälsa bland hbtq-personer. 

9. Ett rättvist betygssystem. Vi vill ge lärare större rätt att väga samman en elevs hela prestation när betyg sätts. Vi vill avskaffa de ständiga kursbetygen i gymnasiet och ersätta med ämnesbetyg och vi säger absolut nej till ännu tidigare betyg. 

10. Förbjud reklam inför skolvalet. Skolvalet, framför allt gymnasievalet, innebär en stor stress för många. Vi vill införa ett gemensamt antagningssystem till alla skolor, i samband med det vill vi reglera så korrekt och rättvisande information om skolor sprids gemensamt och att reklam inför skolvalet förbjuds.

11. Unga ska få en bra sex- och samlevnadsundervisning som bygger på samtycke. Vi ska inte överlåta till kommersiell porr att ”lära” unga om sex. I förskolans läroplan för vi in rätten till kunskap om sin kroppsliga integritet. I höst kommer vi satsa på att stärka sex- och samlevnadsundervisningen i grundskolan och knyta den närmre trygghetsarbetet. 

12. Läsa-skriva-räkna-garantin i de tidiga åren som vi kämpat för kommer nu på plats och ska förverkligas. Att inte kunna hänga med på lektionerna bryter ner självförtroende och självkänsla.

Insatserna uppgår till sammantaget 1,5 miljarder kronor årligen. Den som mår dåligt behöver mer stöd, inte mer stress. Vi måste sluta bränna ut både planet och människor. Jämte miljön blir att bekämpa den psykiska ohälsan en av Miljöpartiets viktigaste valfrågor.

 

Av Gustav Fridolin 

Språkrör Miljöpartiet