"Populisterna har övergett Brasilien"

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Rio de Janeiro, Brasilien. En liten bit Paris omgiven av ett stycke Etiopien. Så har Rio beskrivits. Här, där lyxbutiker omges av kåkstäder, har klyftorna alltid stuckit som mest i ögonen. Men något är nytt. De senaste åren har en växande medelklass klämt in sig däremellan, och slummen har murats och fått el och avlopp.

Johan Norberg.
"Det sades att Brasilien var framtidens land - och att vi alltid skulle förbli det. Men nu är vi äntligen dagens land", säger en småföretagare. Han menar inte bara att landet är fritt från diktatur, utan även från de populister som gav allt till alla tills ekonomin exploderade.

När den tidigare skoputsaren Lula da Silva valdes till president 2002 trodde många att han skulle angripa näringslivet som Chavéz i Venezuela. Men Lula tog av sig Che Guevara-tröjan och satsade på företagsamhet, frihandel och innovativ välfärdspolitik. Investerarna vågade satsa, ekonomin växte snabbt och blev världens sjätte största. Landet är tillbaka och tänker visa det med fotbolls-VM 2014 och OS 2016.

 

Brasilien är inte ensamt. Många associerar fortfarande Latinamerika med generaler, gerillor och armod. Men det är lika svårt att hitta diktaturer här nu som det var att hitta demokratier för 30 år sedan. De har betalat tillbaka sina skulder och reducerat ojämlikheten. 2003-2010 minskade fattigdomen från 45 till 28 procent - 75 miljoner färre fattiga!

Medan vi bara tittade på USA, där mycket i dag är som det var för tio år sedan, var det i detta Amerika allting hände.

 

Johan Norberg

Johan Norberg är författare och idéhistoriker på resa i Sydamerika. Detta är första del av tre av hans reseberättelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag