Moderaternas ras beror varken på dålig kommunikation eller på Anna Kinberg Batra, skriver debattören.Moderaternas ras beror varken på dålig kommunikation eller på Anna Kinberg Batra, skriver debattören.
Moderaternas ras beror varken på dålig kommunikation eller på Anna Kinberg Batra, skriver debattören.
Moa Berglöf, samhällsdebattör och före detta talskrivare åt Fredrik Reinfeldt.Moa Berglöf, samhällsdebattör och före detta talskrivare åt Fredrik Reinfeldt.
Moa Berglöf, samhällsdebattör och före detta talskrivare åt Fredrik Reinfeldt.

Populismen är problemet

Publicerad

Moderaternas problem är inte Anna Kinberg Batra, utan den cyniska orosretorik man använt för att försöka skrämma väljare till partiet, skriver Moa Berglöf, före detta talskrivare åt Fredrik Reinfeldt. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaternas ras i opinionen, som nu till slut lett till partiledarens avgång, beror varken på att politiken kommunicerats dåligt eller på Anna Kinberg Batras politikerpersona. 

Problemet är i stället att moderatledningen de senaste åren valt att lyssna på den högljudda minoritet – inom partiet och bland ljusbruna väljare – som velat gå populismens väg, med hårdare tag och en mer paternalistisk syn på människan. 

Det är den politiken man har kommunicerat och det är också populismens tvära och förenklade kast som har präglat själva sättet man kommunicerat på.

 

Vi som var med under de åren har därefter fått höra att våra principer om öppenhet och mångfald var naiva.

 

Den som följde valrörelsen 2014 vet att det inte är något unikt för Moderaterna. Med mantrat att ”något håller på att gå sönder i Sverige” tänkte sig Socialdemokraterna sänka alliansregeringen. Med facit i hand vet vi vilka som tjänade på undergångsretoriken, och inte var det något av riksdagens rumsrena partier. På tv-skärmarna valnatten 2014 skålade såväl socialdemokrater som sverigedemokrater för det parlamentariska kaos som just skulle ta sin början och som inte ser ut att få något slut. Sättet som Moderaterna med sin cyniska orosretorik försökt skrämma väljare till partiet kommer att få samma kontraproduktiva resultat.

 

LÄS MER Littorin till kuppmakarna inom M: "Skärp er för f-n" 

 

Under Nya Moderaternas korta livslängd blev partiet på riktigt ett statsbärande parti, kompromisslöst i värderingar men pragmatiskt i politiska lösningar. 

Vi som var med under de åren har därefter fått höra att våra principer om öppenhet och mångfald var naiva. 

Moderaterna har slutat försöka leda och bilda opinion med fakta och underbyggda argument, och i stället blivit ytterligare ett av de partier som anpassar sina principer till en tillfällig opinion. 

 

LÄS MER – Kinberg Batras kritik: "Självskadebeteende" 

 

Den sortens populism är i sig ett problem, men också en trend i tiden och något vi ser hos många partier. Vad som bekymrar med just Moderaterna, och som också förklarar den djupa spricka som uppstått i partiet, är att man inte längre söker sina väljare hos den majoritet av svenska folket – för det är en överväldigande majoritet – som tror på mångfald, öppenhet och människans okränkbara värde. Istället kompromissar man bort just de värderingarna i jakten på den minoritet av svenska väljare som flytt högerut, till Sverigedemokraterna.

 

De anständiga kommer att välja något av de andra sex partierna. 

 

Kommer det att göra någon skillnad att Anna Kinberg Batra lämnar partiledarposten? Knappast. Det finns en massiv uppslutning i partiet för de senaste årens omprövning, twittrade en representant för ledningen efter Kinberg Batras presskonferens. 

Det är möjligt att det stämmer. Men då får man nog nöja sig med de femton procent av väljarkåren som i alla lägen röstar moderat. De som lockas allra mest av populismen kommer att välja den bruna sidan. De anständiga kommer att välja något av de andra sex partierna. Att Moderaterna har blivit partiet mittemellan är svaret på varför man är på samma nivå i opinionen nu som efter avslöjandet av rasism i partiets valstugor för femton år sedan. Och det kommer inget partiledarbyte att kunna ändra på.

 

Moa Berglöf

Samhällsdebattör och före detta talskrivare åt Fredrik Reinfeldt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag