Politikerna tittar på när Rinkebybornas bilar sätts i brand

Lotta Edholm (L)
Foto: LIESELOTTE VAN DER MEIJS
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

De miljoner som finns i den rödgrönrosa budgeten för ”demokratiskapande åtgärder” bör användas för att rusta upp skalskyddet i Rinkeby, skriver Lotta Edholm (L). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Upplopp,  bilbränder, misshandel och butiksplundring i Rinkeby efter att polis igår arresterat en person. Det är fruktansvärt - men tyvärr inte första gången. Några  timmar innan upploppet började företagare i Rinkeby centrum att stänga  sina butiker. Tidigare har företagare i Tensta och Husby larmat om att de inte kan ha öppet längre. Smash and grab-kupper, skadegörelse, stölder, hot och utpressning utgör en alltför konkret hotbild. 

Men dessa larmrop hittills gått ohörda. Återkommande skjutningar släcker liv. Och i förra veckan möttes Järvaborna av beskedet att det kommer att dröja till tidigast 2019 innan Rinkeby får en fast polisstation, något som utlovats till 2017 men som skjutits upp flera gånger.

Vi  kan inte se på när unga personer rekryteras av äldre i den organiserade  brottsligheten, blir ”mulor” i narkotikaförsäljningen eller utför andra brott i utbyte mot ”beskydd” eller fördelar. Och vi kan inte se på när Rinkebybornas bilar sätts i brand. Om upploppen nu går så  långt att företagarna jagas bort förlorar samhället mark till kriminella vars mål är att hålla lokalsamhället som gisslan så att de ostört kan bedriva sin brottsliga verksamhet. 


LÄS MER: Annan reaktion om de döda varit vita 


Men  när den rödgrönrosa majoriteten drog upp planerna för det lokala  utvecklingsarbetet lyckades de inte ens slå fast att trygghet måste vara en prioriterad fråga i Rinkeby. Istället har man ägnat sig åt  abstrakta mål som att ”öka det sociala kapitalet” och att ”främja en  delaktighetsskapande stadsdel”. 

Och  när Stockholms ledande politiker Karin Wanngård (S) borde kalla till sig regeringsföreträdare, företagare, polis, fastighetsägare och andra aktörer för att ta fram en plan för hur det här ska vändas, är hon istället frånvarande. Den politiker som är högst ansvarig för Stockholms utveckling får inte ducka för brottsligheten.

Den politiker som är högst ansvarig för Stockholms utveckling får inte ducka för brottsligheten.

Jag  hör återkommande berättelser från vänster om att den stora fattigdomen är orsaken till upploppen. Det finns en ekonomisk och social utsatthet bland många i våra ytterstadsområden. Trångboddhet och  fattigdom är verklighet för många och det är frågor som vi politiker måste hjälpa till att lösa. Men fattigdom är inte en ursäkt för att ta  till vapen mot sina medmänniskor. Det är ingen ursäkt för att slå sönder och plundra en annan människas butik. Undfallenhet  mot brott hjälper inte den unga människa som står och väger vid valet att ansluta sig till det kriminella parallellsamhället. 


LÄS MER: Därför brände jag bilar


Jag har en uppmaning till Karin Wanngård (S): Sätt dig i samtal med  företagarna, fastighetsägarna och polisen på Järva. Upprätta en gemensam plan för hur vi ska komma tillrätta med brottsligheten.  Tillfälliga polislokaler måste också öppna på Järva så snart det bara går – även där kan du inventera vad som finns i Stockholms stads bestånd  och ta fram passande lokaler. När staten inte tar sitt ansvar för fler poliser borde du rikta ett erbjudande till  regeringen om att medfinansiera sådana tjänster. Och de miljoner som  avsätts i den rödgrönrosa budgeten för ”demokratiskapande åtgärder” kan  och bör användas för att rusta upp skalskydd och ta bort trafiklösningar som gångbroar, som används för att kasta sten vid  upplopp. 

Att inte använda sin makt för att agera mot brottsligheten är att svika alla som ser sin frihet kidnappas av brottslingar. Ingen, kvinna eller man, ska behöva leva i rädsla i sitt bostadsområde och ingen ska behöva stänga sin affär på grund av hot, rån och andra brott.

Det  handlar om varje människas rätt till frihet och trygghet. Och det handlar om att inte släppa efter för de kriminella som ser Stockholm som sin privata bakgård. 


Lotta Edholm (L)

oppositionsborgarråd i Stockholms stad