Politikerna blåljuger om att hela Sverige ska leva

Skolan i Alby, Medelpad, stängs. ”Min ort är ett tydligt exempel på den centraliseringsfeber som råder i Sverige. Det är 2000-talets digerdöd för landsbygden”, skriver Jannice Eklöf.
Foto: JANNICE EKLÖF
Jannice Eklöf bor i Alby i Ånge kommun. Här märks glesbygdens nedmontering tydligt: ”Skola och samhällsservice försvinner tillsammans med all framtidstro”.

När politikerna i Stockholm pratar om att hela Sverige ska leva funderar jag på vilket av följande tre alternativ som är det rätta: Har de på riktigt ingen aning om storleken på det land de styr, blåljuger de – eller har de bara en väldig otur när de tänker? skriver Jannice Eklöf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag bor med min familj i den lilla byn Alby i Medelpad. Ett ställe som erbjudit trygghet och frihet för våra barn och som under sina forna glansdagar stoltserade med ett flertal butiker, caféer, hotell och en tågstation, för att bara nämna en del av den livliga bild som är så omöjlig att föreställa sig i dag. Det har, liksom för så många andra små orter, gått stadigt utför och i dag har vi ingenstans att handla eller tanka de bilar som vi behöver för att nå närmaste samhällsservice. 

Det vi fortfarande har här är en fräsch skola som även inhyser en förskola, ett bibliotek och ett tillagningskök som också säljer lunch till fabriksarbetare. Dock har nu våra kommunpolitiker bestämt att skolan, den sista kvarvarande väster om Ånge, ska läggas ner, efter vad som kan ses som ett slags VM i hittepåorsaker.  

Till sist kom i alla fall den verkliga orsaken till nedläggningen: Man ville komma åt de tre behöriga lärare som finns i Alby och sätta dem i Ånge där lärarbristen till hösten kommer nå ett all-time-high. 

Det är inte en rimlig åtgärd. 


LÄS MER: Låt vinsten från vatten- och vindkraft stanna kvar på landsbygden

Centraliseringsfebern sveper över landet

Förskolan ska enligt politikerna bli kvar på byn i någon lokal medan de övriga funktionerna försvinner i och med att skolan först läggs ner, för att säkerligen senare bli ännu ett offer för kommunens rivningsfrenesi. Det är ju onödigt att utveckla det man i stället kan avveckla, verkar vara den rådande devisen bland de kommunpolitiker som tycks ha fått defekta kartböcker, i vilka Ånge centralort är den enda av kommunens orter som illustrerats. 

Min by är ett tydligt exempel på den centraliseringsfeber som råder i Sverige. Det är 2000-talets digerdöd för landsbygden – och den verkar vara lika omöjlig att bota. Det övergår mitt förstånd hur vuxna människor som är satta att värna och leda ett helt land inte förmår se längre än till närmsta tunnelbanestation. 


LÄS MER: Den hutlösa bensinskatten handlar inte om miljön 

Lögnen ”Hela Sverige ska leva” 

När Stockholmsbaserade politiker pratar om att hela Sverige ska leva funderar jag på vilket av följande tre alternativ som är det rätta: Har de på riktigt ingen aning om storleken på det land de styr, blåljuger de eller har de bara en väldig otur när de tänker? 

En lärare som med samma tydlighet favoriserade en elev och så fullständigt ignorerade en annan skulle få sparken direkt och för vilket företag som helst med samma tunnelseende som våra riksdagspolitiker skulle konkursen vara ett hastigt uppkommande faktum.

Inför en obligatorisk månad på landsbygden för varje riksdagspolitiker. Låt dem bo åtminstone en mil ifrån någon som helst form av samhällsservice.

Landsbygden har blivit en komapatient som dess giriga släktingar storstäderna endast nödtorftigt håller vid liv för att de ska kunna fortsätta tömma den på de tillgångar som kommer vara oåterkalleligt förlorade när respiratorn väl lägger av. 


LÄS MER: Är det rimligt att en enda polispatrull ska täcka en yta stor som Danmark?  

Ska vi alla bo i Stockholm till slut?

Orter på landsbygden nedmonteras steg för steg genom att statliga jobb flyttas till städerna, folk tvingas flytta och skolor och samhällsservice försvinner tillsammans med all framtidstro. Var ska det sluta? Tror man att landet skulle fungera utan landsbygden? Att vi alla får plats i städerna? Den bostadsbrist som råder i Stockholm borde vara en ledtråd till att så inte är fallet, men den är tydligen en aning för subtil för att högdjuren ska klara av att ta till sig den. Hur kan vi få dem att förstå? 

Ett sätt kanske kunde vara att införa en obligatorisk månad på landsbygden för varje riksdagspolitiker. Låta dem bo åtminstone en mil ifrån någon som helst form av samhällsservice på vintern och ha ett tillfälligt jobb ute i verkligheten dit de får ta sig med kollektiva medel på trasiga, eftersatta vägar. Eller med elcykel om de nu skulle föredra det. 

Skulle det hjälpa dem att få upp ögonen för hur det här landet faktiskt ser ut och ge dem en förståelse för hur viktig landsbygden är? Nej, det är nog tveksamt, jag tror inte de har något intresse av att förstå. 

Det bästa vore nog att dela av Sverige och göra Norrland till ett eget land. För egen del skulle jag gladeligen vara med och rita de kartböckerna.


Av Jannice Eklöf

Skribent och glesbygdsbo

Alby, Ånge