Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politiker ska inte få styra public service

I dag kommer den parlamentariska public service-kommittén med sitt slutbetänkande. Dagens system öppnar upp för politisk påverkan, skriver Olle Wästberg.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Olle Wästberg (L) är ledamot i public service-kommittén.
Foto: LEIF R JANSSON/TT

I Ungern och Polen tog de auktoritära majoriteterna omedelbart över public service. 

Också Sverige ligger vidöppet, skriver public service-kommitténs Olle Wästberg inför dagens slutbetänkande.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PUBLIC SERVICE. I dag lägger vi slutbetänkandet från den parlamentariska public service-kommittén: "Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ökat ansvar."

Alla partier – från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna - är överens om att public service (SVT, UR, SR) är ett viktigt inslag i demokratin. Detta är särskilt väsentligt i en tid med polariserad debatt och extrema nätbubblor. Medier som ska hålla kvalitet och bredd, opartiskhet och saklighet är ytterst betydelsefulla.

Public service, främst SVT, utsätts för ständig kritik – nu senast kring "Uppdrag gransknings" program om Virtanen-uthängningen och "Aktuellts" intervju med forskaren Joakim Ruist om invandringens kostnader. Samtidigt hoppar tidningen ETC på SVT för att vara högervridet och "Agenda" har fått kritik för att ägna invandring för mycket uppmärksamhet.

Public services oberoende bör också grundlagsskyddas. En utredning om det har just tillsatts.

Alltså mycket diskussion om höger och vänster. Men public service är något annat än politiska vinklingar. P2 är Sveriges i särklass största scen för klassisk musik. Inga medier har så många utrikeskorrespondenter som public service. I en serie som "Vår tid är nu" förmedlar man med eftertanke både underhållning och historia. (Vilket knappast skett i "Gift vid första ögonkastet" och "Sveriges fetaste hundar".)


LÄS MER: Ann Heberlein om Ring P1-profilerna: Gör rätt – eller lägg ner hela public service 


Den lokala bevakningen måste byggas ut

Public service ska spegla hela landet och befolkningen. Det är vi eniga om i utredningen. Liksom att den lokala bevakningen måste byggas ut, särskilt nu när så många tidningar tvingats lägga ner lokalredaktioner. 

I Ungern och Polen tog de auktoritära majoriteterna omedelbart över public service. Också Sverige ligger vidöppet. Riksdagen beslutar varje år om anslag. Det sker efter kontakter mellan kulturministern och public service-företagen, vilket öppnar upp för politisk påverkan. Dessutom tillsätts public service-bolagens styrelser av en förvaltningsstiftelse som utses av regeringen; visserligen enligt praxis som ger alla politiska partier representation, men det är enbart praxis.


LÄS MER: Tv-avgiften skrotas – så ska den finansieras 


Grundlagsskydda public service

Utredningen har tidigare föreslagit en rad åtgärder för att garantera public services självständighet, bland annat ny lag för hur styrelsen tillsätts och långa anslagsperioder som inte överensstämmer med valperioderna. En ny regering ska inte kunna ta över. Public services oberoende bör också grundlagsskyddas. En utredning om det har just tillsatts.

I dag finns regeln att ett public service-bolag som vill införa en ny teknik eller kanal måste anmäla det för prövning. Regeringen fattar beslut om bolaget ska få använda den nya tekniken.

Det är viktigt att public service når ut, men också att man inte utnyttjar sin dominerande ställning på ett sätt som konkurrerar ut andra medieföretag. Vi behöver bredd och mångfald i medieutbudet. Därför är det rätt att utredningsmajoriteten vill att också andra marknadsaktörer ska kunna anmäla nya inslag i public service till prövning.

Regeringen fattar beslut om journalistik – det är orimligt

Dock är det fel att regeringen beslutar. En ny distributionsteknik är ofta knuten till viss journalistik och att en regering ska fatta beslut om journalistik är orimligt. Dessutom innebär ett sådant system att det blir en förhandling mellan regeringen och det aktuella public service-företaget. Det öppnar upp för påverkan.

Därför bör i stället den självständiga Myndigheten för press radio och tv fatta beslutet – som sedan på vanligt sätt kan överklagas till Förvaltningsdomstolen. I utredningen har jag reserverat mig för den lösningen.

Att garantera public services oberoende och inte öppna luckor som kan utnyttjas för politisk påverkan är helt centralt.


Av Olle Wästberg

Ledamot (L) i public service-kommittén