Lennart Ericson, 68, fotograferar dagligen maten på Fyrväpplingens äldreboende i Göteborg. Denna tallrik kallade han: "En färglös, äcklig röra som smakar vedervärdigt"Lennart Ericson, 68, fotograferar dagligen maten på Fyrväpplingens äldreboende i Göteborg. Denna tallrik kallade han: "En färglös, äcklig röra som smakar vedervärdigt"
Lennart Ericson, 68, fotograferar dagligen maten på Fyrväpplingens äldreboende i Göteborg. Denna tallrik kallade han: "En färglös, äcklig röra som smakar vedervärdigt"
Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund Foto: PRIVATJöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund Foto: PRIVAT
Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund Foto: PRIVAT

Jörans utmaning till politikerna: ät själva sörjan ni serverar våra äldre

Publicerad

Bättre mat till äldre skulle spara samhället stora summor, skriver Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ÄLDREVÅRD. Lennart Ericson, 68, bor på Fyrväpplingens äldreboende, Hisingen. 

I en intervju säger han att maten där är under all kritik – äcklig, färglös och inte heller näringsrik. 

 

LÄS MER: Lennarts matlarm från äldreboendet: ”Äcklig”

 

Och kritiken är inte oväntad. Enligt Socialstyrelsens Öppna jämförelser 2016 befinner sig Göteborg (fortfarande) i bottenligan när det handlar om vård och omsorg om äldre. Göteborg hör till den tredjedel av landets kommuner som alltför ofta rankas sämst på många indikatorer som mäts. Det handlar om matens kvalitet, möjligheter till sociala aktiviteter och fallskador.

Näringsrik mat ger bra boende

Det finns omfattande kunskap om vad äldre bör äta för att hålla sig friska. Ett boende där det ges tid att i lugn och ro äta god och näringsrik mat är ett bra boende. Och gemensamma måltider, i kombination med trevligt utformad måltidsmiljö är rena hälsokuren och ett steg mot bättre hälsa. 

Det ger inte bara bättre livskvalitet utan sparar vårddygn och minskar behovet av läkemedel, som till exempel geriatrikern Yngve Gustavsson har visat. 

Trots dessa kunskaper bedöms mer än hälften av de boende inom äldreomsorgen vara i riskzonen eller drabbad av undernäring, enligt Socialstyrelsens statistik. Det medför ofta negativa följdverkningar som depression, fallolyckor och ökad infektionskänslighet. Samt fyra gånger ökad risk att dö.

Besparingar på matkontot kostar stora pengar för samhället när notan för sjukvården kommer. 

Äldre har problem med aptiten

Detta trots att goda exempel inom äldreomsorgen visar att det går att erbjuda måltider av bra kvalitet, utan att kostnaderna skenar i höjden. Många äldre har redan från början problem med aptiten vilket förvärras när maten saknar både smak, lukt och färg. Och med hög ålder och sjukdom följer ökad risk för undernäring. I motsats till vad många tror har äldre lika stort eller till och med större behov av näringsämnen som tidigare i livet.

När dålig mat serveras till äldre är det lätt att hålla med branschorganisationen Kost & Näring som kräver lagstiftning om en lägsta nivå för den måltidskvalitet som kommunerna ska garantera alla äldre inom omsorgen. Livsmedelsverket menar också att den enskildes önskemål i högre grad måste få styra vad som serveras.

Lider av diabetes

Den dåliga maten på Fyrväpplingens äldreboende drabbar Lennart Ericson speciellt hårt, då han lider av diabetes. Men Åsa Claesson, enhetschef för produktionsköken i stadsdelen Lundby, känner inte igen sig i den hårda kritiken. 

Därför lägger jag här ett konkret förslag. 

Servera maten i en månads tid som lunchmat, exempelvis till de anställda i stadsdelsförvaltningen. Återkom sedan med deras recensioner.

Under denna månad kan tjänstemän och politiker förbereda ett matlyft på äldreboendet som bland annat innebär följande:

- Återkommande utbildning för berörda politiker och personal i grundläggande kost- och näringsfrågor för äldre.

- Satsa på närproducerade råvaror som tillagas lokalt.

- Regelbunden uppföljning av hur de äldre upplever matens kvalitet. Tillsätt en matpanel.

- Uppdra åt dietister att göra regelbundna och individuella genomgångar av matens kvalitet – en parallell till dagens läkemedelsgenomgångar.

 

Jöran Rubensson 

tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF och expert i utredningen om Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag