Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiken måste styra hårdare – bygg i trä

Flerfamiljshus i trä är ett alternativ som kan skapa boenden med minst lika goda egenskaper som betonghus, skriver Anders Tengbom.Foto: SHUTTERSTOCK
Anders Tengbom är utvecklingschef på Grönbo/Glommen & Lindberg.

Att minska koldixidavtrycket och klimatbelastningen vid produktion av bostäder är en ödesfråga. Den bör prioriteras och till och med styras politiskt, skriver Anders Tengbom i en replik till Plåt & ventföretagen. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Att man styr riktningen just mot trä är måhända inte det viktigaste, eller att kravet skall vara enbart trä. Det viktiga är att leda bort spåret från den traditionella produktionen, med hundraåriga egenintressen av att bevaka sina befintliga roller och marknadsandelar, till en hållbar cirkulär produktion. 

Tvärtemot vad Plåt & ventföretagen skriver i sin debattartikel, går det att skapa ett mycket sundare inomhusklimat då trä ger möjlighet att skapa en diffusionsöppen konstruktion. Det kan enkelt jämföras med en gummistövel där man till 100 procent måste förlita sig på elektroniskt styrd mekanisk ventilation och de plåt- och ventilationsentreprenader som satt kraven, eller att leva i en läderstövel där man faktiskt får en konstruktion som andas naturligt, även om den också är i behov av fungerande ventilation.

Styr bort från betongen 

Betong och stål är fantastiska material och ska användas där det behövs, där det saknas alternativ, men ska bytas ut där det finns andra system som är mer Co2-neutrala.

Där det finns alternativ, men tradition och maktstrukturer inte tillåter en förändring, måste politiska beslut tas. Om man tar plast och papperspåsar i dagligvaruhandeln som en jämförelse, gav skatten drastiska förändringar på bara några månader. Ett politiskt beslut var nödvändigt för att utvecklingen och förändringen skulle ske. En förändring till en mer cirkulär livsstil utan att ställa krav på förändringar i konsumentens vardag.

Förändringen från betonghus borde vara lika enkel och självklar. Idag är flerfamiljshus i trä ett alternativ som finns och kan skapa boenden med minst lika goda egenskaper, utan att ställa krav på förändring gällande livsstil.  

Märkligt utspel om luftkonditionering

Att trähus skulle skapa en framtida produkt som kräver luftkonditionering för att få ett bra inomhus klimat, saknas det belägg för och påståendet framstår i dagens ljus som helt verklighetsfrämmande. Varför dessa problem skulle uppstå för att man bygger träkonstruktioner i större omfattning, är nog för de flesta svårt att förstå och framgår inte heller vidare väl i artikeln. Trähus i villaformat har funnits i hundratals år och är en i allmänhet förträfflig produkt utan påstådda problem.

Klarar energikraven med råge

Vi producerar i dag åttavåningshus som är Svanenmärkta, med ljudklass A och som har en energianvändning som är knappt 50 procent av Boverkets byggkrav (BBR). Huvudkonstruktionen är utvecklad av Masonite Beams och isoleras med Termoträ/cellulosafiber. Slutprodukten är en relativt tung vägg med funktioner som påminner om samtliga positiva egenskaper en betongvägg har. I dag finns det ett tiotal olika byggsystem för trähus eller hybrider mellan trä och betong från olika leverantörer, där alla klarar BBR-kraven. 

 

Av Anders Tengbom

Utvecklingschef Grönbo/Glommen & Lindberg