Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Poliskrisen är här och nu, Dan Eliasson

Peter "Peppe" Larsson.Foto: Privat.
Peter "Peppe" Larsson.Foto: Privat.

För att klara av redan befintliga bemanningsproblem skulle förstärkningen på 2 500 poliser ha behövts för länge sedan, skriver polisen Peter Larsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Peter ”Peppe” Larsson

Ingripandepolis i Göteborg.

Polisen behöver förstärkas med upp till 2 500 poliser och 1 600 civilanställda till och med 2020 med anledning av migrantströmmarna till Sverige och det förhöjda terrorhotet. Detta framgår i en skrivelse från rikspolischef Dan Eliasson till regeringen.

Bra och välbehövligt i allra högsta grad.  

Den oinsatta ser kanske detta som ett fantastiskt tillskott? Den insatta vet att det krävs mer än så.

Den första kullen inom "satsningen" är knappt tre och ett halvt år bort. Vi är då i mitten av 2019. Fördela 2 500 poliser över tre terminer då målet är satt till 2020. Det blir 835 studenter extra – varje termin. Den senaste kullen som gick ut var 350 stycken. Ni ser själva att hanteringen i praktiken blir svår att uppnå. Är den ens realistisk?

Borde jag inte vara glad och tacksam att Dan Eliasson faktiskt tar tag i frågan? Jo, definitivt. Synd bara att tidigare rikspolischef, men även Dan Eliasson, inte har tagit Polisförbundets varningssignaler på allvar långt tidigare. Det har flaggats länge och väl att vi är underdimensionerade såväl ekonomiskt som bemanningsmässigt.

 

Nu ser vi resultatet – kolleger som går på knäna på grund av dålig arbetsmiljö, utredningshögar som bara växer, övertid för att på vissa håll ens kunna grundbemanna radiobilarna, kolleger som slutar och en allmänhet som inte får den hjälp de förtjänar.

För att klara av redan befintliga bemanningsproblem skulle förstärkningen på 2 500 poliser ha behövts för länge sedan. På detta har vi nu våra gränskontroller, bråk på asylboenden, kommande avvisningar och till viss del även det ökade terrorhotet, vilka samtliga drar oändliga resurser.

Med andra ord, år 2020 är behovet än större än vad Dan Eliasson anslår.

Den absolut viktigaste och mest prioriterade frågan Dan Eliasson har att hantera är hur polisledningen kan få flykten från svensk polis att upphöra. Fler poliser än tidigare lämnar yrket och fler lär det bli. I en tid då varje polis behövs, mer än någonsin. Där polisledningen inte är intresserad av att återanställa kolleger som lämnat polisen, som vill tillbaka.

Främsta anledningarna till uppsägningarna, enligt mig, är en omorganisation i kaos utan inflytande från medarbetarna, avsaknaden av bekräftelse och uppskattning samt en skälig lön- och löneutveckling.

 

Poliser besitter en oerhörd kunskap och är attraktiva på arbetsmarknaden, tyvärr värderas inte detta inom vår egen organisation.

Vi är inne i en lönerevision där det inte längre handlar om hur mycket det får kosta rent ekonomiskt. Nu är frågan i stället hur många som kommer lämna när de får svart på vitt vad polisledningens "uppvärdering" ger i lönekuvertet.

Dan Eliasson har tidigare uttalat sig om att han ännu inte fått chansen att visa hur han vill uppvärdera svensk polis. Den möjligheten har han nu i sin hand, men verkar inte vilja ta den.

Mina ord till dig, Dan Eliasson: Du kan inte beskyllas för tidigare rikspolischefers misslyckanden. Dock är det du som nu är högst ansvarig och den som har mandatet att påverka samhällets yttersta garant för säkerhet.

På ditt bord ligger ansvaret för samhällets beskydd. Utan en fungerande polis får vi ett otryggare samhälle vi inte förtjänar. Varningssignaler kan du inte säga att du inte fått! Ge dina nya chefer en personal som känner uppskattning, glädje och en fortsatt vilja till att leverera resultat. Vi medarbetare, dina chefer och inte minst samhället förtjänar en poliskår i harmoni. Visa handlingskraft, stå för dina ord och bygg upp förtroendet som just nu saknas.

 

Peter "Peppe" Larsson

Ingripandepolis i Göteborg