Peter "Peppe" Larsson. Foto: Privat.Peter "Peppe" Larsson. Foto: Privat.
Peter "Peppe" Larsson. Foto: Privat.
Peter "Peppe" Larsson. Foto: Privat.Peter "Peppe" Larsson. Foto: Privat.
Peter "Peppe" Larsson. Foto: Privat.

Poliskrisen är här och nu, Dan Eliasson

Publicerad

För att klara av redan befintliga bemanningsproblem skulle förstärkningen på 2 500 poliser ha behövts för länge sedan, skriver polisen Peter Larsson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Polisen behöver förstärkas med upp till 2 500 poliser och 1 600 civilanställda till och med 2020 med anledning av migrantströmmarna till Sverige och det förhöjda terrorhotet. Detta framgår i en skrivelse från rikspolischef Dan Eliasson till regeringen.

Bra och välbehövligt i allra högsta grad.  

Den oinsatta ser kanske detta som ett fantastiskt tillskott? Den insatta vet att det krävs mer än så.

Den första kullen inom "satsningen" är knappt tre och ett halvt år bort. Vi är då i mitten av 2019. Fördela 2 500 poliser över tre terminer då målet är satt till 2020. Det blir 835 studenter extra – varje termin. Den senaste kullen som gick ut var 350 stycken. Ni ser själva att hanteringen i praktiken blir svår att uppnå. Är den ens realistisk?

Borde jag inte vara glad och tacksam att Dan Eliasson faktiskt tar tag i frågan? Jo, definitivt. Synd bara att tidigare rikspolischef, men även Dan Eliasson, inte har tagit Polisförbundets varningssignaler på allvar långt tidigare. Det har flaggats länge och väl att vi är underdimensionerade såväl ekonomiskt som bemanningsmässigt.

 

Nu ser vi resultatet – kolleger som går på knäna på grund av dålig arbetsmiljö, utredningshögar som bara växer, övertid för att på vissa håll ens kunna grundbemanna radiobilarna, kolleger som slutar och en allmänhet som inte får den hjälp de förtjänar.

För att klara av redan befintliga bemanningsproblem skulle förstärkningen på 2 500 poliser ha behövts för länge sedan. På detta har vi nu våra gränskontroller, bråk på asylboenden, kommande avvisningar och till viss del även det ökade terrorhotet, vilka samtliga drar oändliga resurser.

Med andra ord, år 2020 är behovet än större än vad Dan Eliasson anslår.

Den absolut viktigaste och mest prioriterade frågan Dan Eliasson har att hantera är hur polisledningen kan få flykten från svensk polis att upphöra. Fler poliser än tidigare lämnar yrket och fler lär det bli. I en tid då varje polis behövs, mer än någonsin. Där polisledningen inte är intresserad av att återanställa kolleger som lämnat polisen, som vill tillbaka.

Främsta anledningarna till uppsägningarna, enligt mig, är en omorganisation i kaos utan inflytande från medarbetarna, avsaknaden av bekräftelse och uppskattning samt en skälig lön- och löneutveckling.

 

Poliser besitter en oerhörd kunskap och är attraktiva på arbetsmarknaden, tyvärr värderas inte detta inom vår egen organisation.

Vi är inne i en lönerevision där det inte längre handlar om hur mycket det får kosta rent ekonomiskt. Nu är frågan i stället hur många som kommer lämna när de får svart på vitt vad polisledningens "uppvärdering" ger i lönekuvertet.

Dan Eliasson har tidigare uttalat sig om att han ännu inte fått chansen att visa hur han vill uppvärdera svensk polis. Den möjligheten har han nu i sin hand, men verkar inte vilja ta den.

Mina ord till dig, Dan Eliasson: Du kan inte beskyllas för tidigare rikspolischefers misslyckanden. Dock är det du som nu är högst ansvarig och den som har mandatet att påverka samhällets yttersta garant för säkerhet.

På ditt bord ligger ansvaret för samhällets beskydd. Utan en fungerande polis får vi ett otryggare samhälle vi inte förtjänar. Varningssignaler kan du inte säga att du inte fått! Ge dina nya chefer en personal som känner uppskattning, glädje och en fortsatt vilja till att leverera resultat. Vi medarbetare, dina chefer och inte minst samhället förtjänar en poliskår i harmoni. Visa handlingskraft, stå för dina ord och bygg upp förtroendet som just nu saknas.

 

Peter "Peppe" Larsson

Ingripandepolis i Göteborg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag