Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poliser som larmar ska inte få munkavle

Erik Hägglund.
Dan Eliasson.
Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Foto: Peo Möller / KVP/EXPRESSEN

Jag skriver detta på eget bevåg. Jag trodde inte att det var behövligt att yttra mig i riksmedia. Men nu kan jag i alla fall titta mig själv i spegeln, skriver polisen Erik Hägglund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

”Nu räcker det!” blev polisförbundets slagord under hösten 2015 när löneförhandlingarna kärvade med arbetsgivaren. Polisens löner, arbetsförhållanden och den ineffektiva och röriga omorganisationen lyftes fram i medierna från olika håll inom polisen. Kritiken har varit hård och någonstans tändes en gnutta hopp om att arbetsgivaren och politiker skulle lyssna och förändra till det bättre denna gång.

Det som kännetecknar en bra polis för mig är just passionen och kärleken till yrket. Man brukar skämtsamt säga att vara polis inte är ett jobb, det är ett kall. Men jag skämtar inte, det är ett kall!

Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschef för Norra Västmanland, personifierar just detta. Det finns få som brinner så pass mycket för yrket som hon. Detta är anledningen till att Agneta till slut som högre chef uttalade sin oro i medierna efter att hon och andra under en längre tid framfört sin oro och den faktiska kris som pågår inom myndigheten till både Dan Eliasson, Carin Götblad, Lena Tysk och politiker, utan någon som helst respons.


LÄS MER: Nu lämnar jag en myndighet i förfall


Agneta Kumlin gjorde alltså det som förväntades av henne som chef och försatte sig själv i en obekväm situation: Hon tog sig an problemet även fast risken för repressalier och utfrysning var uppenbar. Men att konsekvensen av detta skulle innebära hot om livet och att hon skulle bli belagd med yppandeförbud kunde ingen förvänta sig. 

Att belägga någon med munkavle, att inte få uttala sig i medierna, är under all kritik. Andemeningen med den nya myndigheten är att komma närmare medborgarna. Ett led i det är just kontakten med medierna. Och även fast man arbetar som polis gäller meddelarfriheten.

Till skillnad från polisförbundets kampanj och utgång i ”Nu räcker det!” så får denna händelse inte rinna ut i sanden. Den får inte slätas över med fina ord och påhittade utredningar om arbetsmiljö och hälsa.

Så till polismyndigheten och Dan Eliasson, låt mig presentera polisområde Norra Västmanlands nya kampanj: ”Nu får det fan räcka”. För denna gång räcker det inte med att bjuda på kaffe eller dela ut armband prydd med någon ungdomlig och i tiden passade text, Dan Eliasson.


LÄS MER: Därför står jag inte längre ut som polis


Jag och många med mig kräver att denna händelse utreds och tas på allvar. Jag förväntar mig att Agneta Kumlin får en ursäkt och samtidigt ett erkännande över att hon, till skillnad från så många andra, har fullgjort sitt uppdrag som chef och belyst flertalet problem. Hon har försökt förändra och göra skillnad.

Det är för mig helt obegripligt att Lena Tysk kvarstannar på sin position som chef för polisområde Västmanland under den pågående utredningen. I skrivande stund är det dessutom för mig helt obegripligt att varken Dan Eliasson eller Carin Götblad har varit i kontakt med Agneta Kumlin och frågat hur hon mår.

Jag skriver detta på eget bevåg, jag trodde inte att detta var behövligt att just behöva yttra mig i riksmedia, men nu kan jag i alla fall titta mig själv i spegeln. 

Eller som Astrid Lindgren så fint har beskrivit det.

”Det finns vissa saker man måste göra, annars är man ingen människa, utan bara en liten lort”.


Erik Hägglund

Polisinspektör, gruppchef BF/IGV

Lokalpolisområde Norra Västmanland