Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poliser besitter också kunskaper, Sarnecki

Fredrik Marklund, polis.
Foto: PRIVAT
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
Foto: TT

Det är självklart att inkapacitering av grovt kriminella minskar brottsligheten. Lika självklart var det att professor Jerzy Sarnecki skulle gå till angrepp på mina kunskaper och mitt intellekt, skriver polisen Fredrik Marklund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Det är uppenbart att detta område i Sarneckis värld endast ska diskuteras av sådana som honom själv och inte av någon okunnig polis som inte läst alla hans verk. Jag motsätter mig så klart inte Sarneckis forskning och jag är övertygad om att han med sin erfarenhet och bakgrund besitter stora kunskaper. Det jag ifrågasätter är dock det sätt Sarnecki under årens alla mängder av medieframträdanden valt att framföra sin kunskap.

Det gläder mig att Sarnecki nu bekräftar att inkapacitering av återfallsförbrytande våldsbrottslingar troligen har bra effekt. Och jag misstror inte Sarnecki när han säger att han skrev detta redan för 30 år sedan. Men det som enligt mig skaver är varför det varit så viktigt att medialt framhäva att generella straffskärpningar inte gör någon nytta och samtidigt inte föra fram budskapet att strängare straff för återfallsförbrytare har effekt.

Har haft stort inflytande

För mig kan det se ut som att Sarnecki valt att framföra den del som passar hans egen ideologi bäst. Jag menar att Sarnecki i rollen som flitigt anlitad expert, både medialt och i statliga utredningar, haft ett stort inflytande i den kriminalpolitik som förts.

Sarnecki väljer att medvetet missförstå när han påstår att jag försöker beskriva hela rättssystemet utifrån det specifika fall jag berättar om. Jag ser dock nyttan i att beskriva fall från verkligheten för att belysa de problem som jag anser att vi har med den kriminalpolitik som förs i dag.

Jag erbjuder Sarnecki att en helg framöver skippa fredagsmyset för att följa med under ett arbetspass.

Sarnecki antyder dessutom att jag möjligen inte beskriver det specifika fallet korrekt. Jag kan förstå att berättelsen låter otrolig men jag kan lugna Sarnecki med att såvida inte återfallsförbrytarens belastningsregister är felaktigt är min beskrivning helt överensstämmande med verkligheten.

Det krävs många åtgärder

Jag och Sarnecki är överens om att det krävs åtgärder inom många politiska områden för att minska rekryteringen till kriminella miljöer och i längden minska antalet brottsoffer. Sarnecki nämner socialpolitiska, arbetsmarknadspolitiska, bostadspolitiska och skolpolitiska åtgärder som exempel. Därtill vill jag nämna migration och integration som viktiga politiska områden med stor förbättringspotential. 

Strängare straff för återfallsförbrytare kommer givetvis inte som ensam åtgärd rätta till alla problem. Jag har dock valt att fokusera på den del där jag anser att jag genom min erfarenhet som polis besitter vissa kunskaper och väljer att, för trovärdighetens skull, lämna övriga områden till dem som kan det bättre.

Följ med ut på gatan ett arbetspass

Sarnecki är uppenbart skeptiskt till mina polisiära kunskaper och förmågor. För att göra en närmare analys av mitt och mina kollegors arbete erbjuder jag Sarnecki att en helg framöver skippa fredagsmyset för att sedan ta tunnelbanan ut till Stockholms södra förorter och följa med under ett arbetspass. Skyddsväst finns att låna.


Av Fredrik Marklund

Polis i Stockholm