Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens strategi hotar en säker supporterkultur

Polisens villkorstrappa har raserat förtroendet mellan polisen och supportrarna, skriver Emma Hult och Lorentz Tovatt.Foto: ANNA SVANBERG
Emma Hult (MP), riksdagsledamot och idrottspolitisk talesperson.Foto: Jenny Brandt Grönberg
Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Stora grupper av supportrar och hela klubbar vänder sig mot polisens arbete, och respekten för regler och myndigheten som sådan undermineras.

Se över tillämpningen av den så kallade villkorstrappan, skriver riksdagsledamöterna Emma Hult och Lorentz Tovatt (MP). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tidigare i höstas efterlyste Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollssupporterunionen en nationell samordnare för att återupprätta samarbetet mellan fotbollsrörelsen och polismyndigheten. Det säger en hel del om hur infekterad relationen mellan polisen och fotbollssupportrar har blivit. Och vi håller med, något måste göras för att återupprätta legitimiteten i trygghetsarbetet kring matcherna. 

För många av oss finns det få saker som överträffar att från läktaren få uppleva en riktigt bra fotbollsmatch. Det är en stark kulturupplevelse som ger gemenskap, inspirerar till eget idrottande och är ett härligt avslut på arbetsdagen eller veckan. Som supporter hoppas man att fler får uppleva det. 

Därför är det viktigt att alla känner sig trygga att gå på fotbollsmatcher. Arbetet som många klubbar och supporterföreningar gjort under många år i samarbete med övriga delar av samhället för att komma till rätta med våld, sexism, homofobi och rasism är viktigt och måste fortsätta. Med det är också angeläget att myndigheter agerar på ett sätt som får med sig supportrar och föreningar i trygghetsarbetet. 

Sverige var tidigare ett gott exempel

Många länder, inklusive Sverige, har erfarenheter av hur destruktiva normer och våld skapat en miljö som förstör fotbollsupplevelsen. Därför finns också mycket forskning att luta sig mot när myndigheter ska agera för trygghet på och vid sidan av läktarna. Sverige har internationellt stått som ett exempel för hur polis, klubbar och supportrar kunnat samverka för att förbättra säkerheten runt stora evenemang. Nyckeln har varit en kombination av dialog och tydlighet, och att förtroende har byggts utifrån en grundläggande uppfattning om att alla inblandade vill samma sak: att människor tryggt ska få njuta av fotboll.

Tifokulturen hotas, skriver MP-debattörerna.Foto: KENTA JÖNSSON/BILDBYRÅN

Villkorstrappan har raserat förtroendet

Det här förtroendet har nu i stor utsträckning raserats. Polisens nya arbetssätt i samband med stora fotbollsevenemang bryter med år av dialog och samarbete. Polisens så kallade villkorstrappa innebär i praktiken att de villkor myndigheten sätter upp för stora evenemang försvårar, eller förbjuder uttryck för god supporterkultur. 

Det handlar bland annat om regler som slår mot tifon, ett arbete som samlar många, ofta unga, supportrar i kreativa och konstruktiva kärlekshandlingar för sitt lag. Det kan också handla om regler som begränsar hur många supportrar som får se en match på plats vid ett tillfälle. Regler som är mycket striktare än arenans begränsning, vilket självklart skapar upplevelsen att polisen ser supportrarna i sig, alla supportrar, som problem i stället för att rikta sitt arbete mot de i sammanhanget få personer som skapar ordningsstörningar.

Stora grupper av supportrar och hela klubbar vänder sig mot polisens arbete, och respekten för regler och myndigheten som sådan undermineras. Allt färre av fotbollens supportrar anser att polisen har som mål att tillsammans med arrangörer säkra trygga fotbollsupplevelser för många. Tvärtom uppfattas polisen ha satt upp ett nytt mål, där det överordnat tryggheten och upplevelsen blivit att inga ordningsstörningar alls ska inträffa i ett sammanhang där ofta tiotusentals människor samlas.

Vi riskerar otryggare matcher

För var och en av de regler som polisen sätter upp framförs skäl, men förtroendet för de skälen blir låga om den grundläggande strategin eroderat förtroendet för polisen som helhet. Risken är stor att fler supportrar vänder sig mot både polis och klubbarnas säkerhetsarrangemang, och att detta i sin tur skapar otryggare matcher. 

Vi vill därför att det sker en genomlysning av polisens strategiska arbete för säkerhet vid stora fotbollsevenemang, inklusive tillämpningen av villkorstrappan i samband med offentliga tillställningar i form av idrottsarrangemang. Det här är inte bara en fråga om idrottskultur utan även en demokratifråga. Om att åter säkra ett gemensamt och förtroendefullt samarbete mellan staten, idrotten och civilsamhället, så att alla tryggt kan gå på fotbollsmatcher med en levande supporterkultur.

 

Av Emma Hult (MP)

Riksdagsledamot, idrottspolitisk talesperson och fotbollssupporter

Lorentz Tovatt (MP)

Riksdagsledamot och fotbollssupporter