Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens arbete ett hån mot döda Annas familj

Anna Spång-Lyng med sin mamma Git Spång.
Foto: PRIVAT
Kriminalteknikern Sonny Björk.
Foto: TV4
Anton Strand, advokat och målsägandebiträde.
Foto: ADVOKATFIRMAN DEFENS
Harri Keränen är biträdande jurist vid advokatfirman Defens.
Foto: ADVOKATFIRMAN DEFENS

Polisen har valt enklaste vägen kring tveksamma obduktionsresultat i fallet med Anna Spång-Lyng. Och de har inte ens skrapat på ytan i fråga om motivbild, skriver advokaten Anton Strand, juristen Harri Keränen och kriminaltekniker Sonny Björk.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | POLISEN. Sedan Anna Spång-Lyng hittades död i oktober 2016 har dödsfallet utretts i omgångar med misstankar om såväl mord som vållande till annans död, till dess utredningen lades ned.

I oktober 2017 återupptogs  förundersökningen dock sedan tv-programmet "Veckans brott" riktat skarp kritik mot en alltigenom undermålig utredning.


LÄS MER: Förundersökningen kring Annas död återupptas 


Ett haveri för rättsstaten

Den inledande hanteringen av utredningen av Annas död kan inte beskrivas som annat än ett haveri för rättsstaten. Polisens begränsade åtgärder skvallrade om en brist på intresse. Utredningsledaren drog förhastade slutsatser på ett otillräckligt material och teknisk bevisning förstördes, en försumlighet som för alltid försämrar möjligheterna att utreda fallet. 

Kände optimism

Med den nya utredningen, efter kritiken i tv, skulle det äntligen bli en korrekt handläggning. Polisen skulle hålla de förhör som behövdes och de anhöriga skulle efteråt kunna vila i att i alla fall ”allt som kunde göras var gjort”. Annas föräldrar kände en försiktig optimism kring att få frid. 

Sedan utredningen nu återigen lagts ned måste vi tyvärr konstatera att polisen på nytt gjort det utan att vända på alla stenar. 

Det har inte ens skrapats på ytan i fråga om motivbild eller vissa tekniska analyser.

Det har hållits nya förhör, men enklast möjliga väg har valts kring tveksamma obduktionsresultat och det har inte ens skrapats på ytan i fråga om motivbild eller vissa tekniska analyser. 


LÄS MER: Familjens mardröm: Varför dog Anna, 32? 


Många frågetecken kvarstår

Har polisen utrett för att få lugn i ett kritiserat ärende eller har det verkligen funnits en avsikt att gå till botten med detta? Om polisen var beredd att löpa linan ut tycker vi det är märkligt att så inte skett, utan att många frågetecken kvarstår.

Som de närmast anhöriga till Anna har våra klienter att förvänta sig att svensk polis, vid en återupptagen förundersökning efter ett tidigare utredningshaveri;

Tillser att en obduktionsrapport som kritiserats och i delar påvisats felaktig, får en second opinion av en ny rättsläkare. Inte som nu skett, att uppdra samma rättsläkare att granska sina egna analyser. 

Flera personer som har information att lämna är inte hörda.

Tillser att samtliga personer som har ytterligare information om Annas död förhörs, så att inte betydelsefull fakta går förlorad. Så har inte skett, flera personer som har information att lämna är inte hörda.

Tillser att gå till botten med den hotbild som varit riktad mot Anna under hennes sista tid. Ett flertal förhör återstår innan denna del kan anses uttömd och personer som påstås tidigare ha begått brott mot Anna är inte hörda. 

Går till botten med raderade samtal i Annas telefonlista från teleoperatören samt raderade delar av Annas sociala medier. Dessa delar kvarstår outredda.  

Hoppas på annan bedömning

Vi har nyligen givit in en begäran om överprövning av beslutet att lägga ned utredningen och hoppas att åklagaren ska göra en annan bedömning. Målsättningen är att Annas familj ska få frid genom svar på de obesvarade frågor som återstår. 

Det är stötande att människor som förlorat en nära anhörig ska behöva kämpa för deras rätt att polisen fullgör dess skyldigheter.

Svensk polis ska utreda misstänkta brott förutsättningslöst, inte vidta åtgärder för att rädda eget anseende - och i lagom omfattning - för att undvika kritik från medierna. Det är direkt stötande att människor som förlorat en nära anhörig ska behöva kämpa för deras rätt till att polisen fullgör dess skyldigheter. 

Finns mer att göra

Det finns uppenbart mer att göra i detta fall, varför läggs det då ned så snart det anses finnas en möjlighet? Handlar det om brist på nyfikenhet? Handlar det om brist på resurser i tider av många mordutredningar eller är detta en genomgående problematik kopplad till kulturen inom svensk polis? 

Det är inte vi som sitter inne med svaren men vi kan konstatera att polisen valt att inte löpa linan ut och vända på alla stenar. I alla fall inte ännu.


Av Anton Strand 

Advokat och målsägandebiträde för de anhöriga

Harri Keränen 

Jur. kand. och biträdande jurist i ärendet

Sonny Björk

Kriminaltekniker 


LÄS MER: Polisen kastade bevis från utredningen om Annas död