Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen måste förstå sin roll, Marmgren

Kent Ekeroth
Robert Stenkvist

Det skapar otrygghet om polismakten uppträder som socialtjänstemän, eftersom människor efterfrågar ett kraftfullt upprätthållande av lagen.

Det är inte bara ”ungdomar på glid” som polisen ska tjäna, utan också vanliga medborgare som vill känna trygghet, skriver Kent Ekeroth och Robert Stenkvist (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK


Polisen Martin Marmgren skriver i ett debattinlägg i Expressen 3/8 att segregerade förorter inte är fientligt territorium. Marmgren kritiserar också allt tal om hårdare tag. I stället förespråkar Marmgren dialog och att ”öka tilliten” i utsatta områden. Bakgrunden är en tragisk händelse där ambulansperson hindrades att komma fram av stenkastande ungdomar, där en person avled.

Många medborgare uppfattar vissa segregerade förorter som fientligt territorium och läser man polisens egen rapport om utsatta områden från 2015 framgår det att polisen helt tappat kontrollen i de 15 ”särskilt utsatta områdena”.

Dessa områden har vuxit fram när polisen flitigt använt sig av dialog. Låt vara att övriga samhället inte tagit sitt ansvar.

Stenkastningen mot blåljuspersonal är ett allvarligt brott, vilket omedelbart borde beivras. Polisens uppgift är att gripa och lagföra stenkastande personer och det är rättssystemets uppgift att ge dessa individer en kännbar påföljd. Inget av detta sker i dag.


LÄS MER: De unga, arga killarna har tagit över Husby 


Lagföring och kännbara påföljder tjänar som gränssättning för ungdomarna. Det är ju precis det invånarna själva i dessa områden efterfrågar när de ropar efter ”tuffare tag”, men Marmgren förstår det inte.Polisen ska ha rollen som lagens upprätthållare.

Det skapar otrygghet om polismakten uppträder som socialtjänstemän, eftersom människor efterfrågar ett kraftfullt upprätthållande av lagen. Det är inte bara ”ungdomar på glid” som polisen ska tjäna, utan också vanliga medborgare som vill känna trygghet.

Marmgren förstår inte sin roll som lagens yttersta upprätthållare. Låt Arbetsförmedlingen, skolan, socialtjänsten öka sina insatser i utsatta områden.

Låt polisen upprätthålla lagen, där till exempel stenkastande personer grips och lagförs. 

 I de fall där förövarna är unga kan polisen utöva sina mer sociala färdigheter genom att hålla allvarliga föräldrasamtal inne på stationen.


Kent Ekeroth 

rättspolitisk talesperson SD

Robert Stenkvist 

riksdagsledamot SD