Foto: PressbildFoto: Pressbild
 Foto: Pressbild
Min åsikt är att det inte finns några "no-go"-zoner. Det är ju där vi jobbar, skriver Erik Åkerlund. På bilden: Sju polispatruller på plats i Husby efter en incident. Foto: ALEX LJUNGDAHLMin åsikt är att det inte finns några "no-go"-zoner. Det är ju där vi jobbar, skriver Erik Åkerlund. På bilden: Sju polispatruller på plats i Husby efter en incident. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Min åsikt är att det inte finns några "no-go"-zoner. Det är ju där vi jobbar, skriver Erik Åkerlund. På bilden: Sju polispatruller på plats i Husby efter en incident. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expressen och Aftonbladets löpsedlar vid Rinkeby torg utanför Stockholm dagen efter upploppet 20 februari. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTExpressen och Aftonbladets löpsedlar vid Rinkeby torg utanför Stockholm dagen efter upploppet 20 februari. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Expressen och Aftonbladets löpsedlar vid Rinkeby torg utanför Stockholm dagen efter upploppet 20 februari. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Utbrända bilar på en parkering i förorten Rinkeby utanför Stockholm efter upploppet 20 februari. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTUtbrända bilar på en parkering i förorten Rinkeby utanför Stockholm efter upploppet 20 februari. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Utbrända bilar på en parkering i förorten Rinkeby utanför Stockholm efter upploppet 20 februari. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Polisen: Det finns inga "no-go"-zoner

Publicerad

Det är där vi på riktigt gör skillnad i personers liv som vi poliser måste vara, skriver polischefen Erik Åkerlund.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som polis får jag ofta svara på varför man väljer att jobba i ett särskilt utsatt område? Min motfråga har alltid varit varför så många inte gör det.    

Sedan jag blev polis har jag och många med mig, valt tjänstgöringsställen där läget varit ansträngt, för att det är där vi behövs. Det är där det ställs på sin spets där du på riktigt gör skillnad i personers liv det är där vi måste vara! Det är också mitt svar på om det finns ”no-go"-zoner. Det är snarare "go-go "-zoner. Min åsikt är att det inte finns några "no-go"-zoner. Det är ju där vi jobbar!     

Rapporten där polisen identifierar 53 utsatta områden har i omgångar väckt debatt. Inte minst då 14 av de identifierade områdena bedömdes som särskilt utsatta. Jag upplever att bedömningen är riktig och nödvändig. För att vi måste prioritera. En prioritering som innebär en satsning på att skapa förutsättningar för förändring först där det behövs mest.   

 

LÄS MER: Som barn i Husby är framtidsutsikterna inte goda 

 

Polisen omorganiserar sig just nu. I Botkyrka där jag arbetar ges vi nu genom nya prioriteringar möjlighet att bygga ett bärkraftigt lokalpolisområde. En Botkyrkapolis som tillsammans med Botkyrka kommun, ska stå stadigt i området med lokal förankring och ansvarskänsla. Vår verksamhet planeras utifrån den lokala lägesbilden med utmaningar och problem liksom möjligheter i samverkan med kommun och civilsamhälle. Vi hanterar vårt uppdrag att ingripa mot brott utreda brott och förebygga brott. 

Lokalpoliser med kunskap om Botkyrka finns i tjänst dygnet runt året runt. Vi har förmågan att agera snabbt och resolut med ansvar och förmåga att vara på plats även dagen efter.   Det vi ser, är att det fungerar. Prioriteringen ger effekt.   

Jag har varit del av och arbetat i flera satsningar. Något som framkommit i utvärderingen av samtliga är att vi måste bli mer uthålliga för att nå långsiktiga resultat. Jag är övertygad om att omorganisationen med styrkan i lokal förankring borgar för just långsiktighet. Därför vågar vi i våra medborgarlöften lova att vi ska arbeta förebyggande för att minska våldet, särskilt för barn och ungdomar. Något som kräver just uthålligt, långsiktigt arbete tillsammans med kommunen.     

 

LÄS MER: Vi curlar inte förortsgängen ut ur kriminaliteten 

 

Under mina år som polis har jag hunnit jobba i alla de särskilt utsatta områden som finns i Stockholm: Södertälje, Järva och Botkyrka. Jag har dessa platser och relationen till dess befolkning att tacka för mycket. Alla dessa goda krafter som i vardagen gör sitt yttersta för att vi ska lyckas.    

Samma sak ses på platser över hela landet. Polisen arbetar långsiktigt i lokalsamhället tillsammans med andra samhällskrafter. Förändring sker inte över en natt, men vår ambition är tydlig. Tryggheten ska öka och utsattheten för brott ska minska. Det är vi skyldiga alla de som bor i våra områden. Mitt engagemang i arbetet bottnar i att ge dem den trygghet och service de har rätt till och förtjänar.    

Tryggheten ska öka och utsattheten för brott ska minska. Det är vi skyldiga alla de som bor i våra områden.

Många av de som vi nu rekryterar till de prioriterade områdena, är de yngsta och minst erfarna i yrket. Deras inställning, mod och engagemang lyfter verksamheten! Vi som arbetat längre hjälper dem att komma på plats i de områden där yrket är som svårast. Där alla dina färdigheter prövas. Där din taktiska förmåga måste vara bättre, där du verkligen måste bottna i en värdegrund och ha tålamod att stå mitt i den yta som alla har åsikter om men inte alltid vet så mycket om. Vi med erfarenhet behöver bli fler. Så jag avslutar med en fråga till de poliser och socialarbetare som läser detta. Varför arbetar inte du i Järva, Botkyrka eller Södertälje? Du behövs!   

 

Erik Åkerlund 

Lokalpolisområdeschef i Botkyrka  

Före detta Närpolischef i Södra Järva (Rinkeby/Tensta/Spånga)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag