Som polis får jag ofta svara på varför man väljer att jobba i ett särskilt utsatt område? Min motfråga har alltid varit varför så många inte gör det.
Sedan jag blev polis har jag och många med mig, valt tjänstgöringsställen där läget varit ansträngt, för att det är där vi behövs. Det är där det ställs på sin spets där du på riktigt gör skillnad i personers liv det är där vi måste vara! Det är också mitt svar på om det finns ”no-go"-zoner. Det är snarare "go-go "-zoner. Min åsikt är att det inte finns några "no-go"-zoner. Det är ju där vi jobbar!
Rapporten där polisen identifierar 53 utsatta områden har i omgångar väckt debatt. Inte minst då 14 av de identifierade områdena bedömdes som särskilt utsatta. Jag upplever att bedömningen är riktig och nödvändig. För att vi måste prioritera. En prioritering som innebär en satsning på att skapa förutsättningar för förändring först där det behövs mest.
LÄS MER: Som barn i Husby är framtidsutsikterna inte goda
Polisen omorganiserar sig just nu. I Botkyrka där jag arbetar ges vi nu genom nya prioriteringar möjlighet att bygga ett bärkraftigt lokalpolisområde. En Botkyrkapolis som tillsammans med Botkyrka kommun, ska stå stadigt i området med lokal förankring och ansvarskänsla. Vår verksamhet planeras utifrån den lokala lägesbilden med utmaningar och problem liksom möjligheter i samverkan med kommun och civilsamhälle. Vi hanterar vårt uppdrag att ingripa mot brott utreda brott och förebygga brott.
Lokalpoliser med kunskap om Botkyrka finns i tjänst dygnet runt året runt. Vi har förmågan att agera snabbt och resolut med ansvar och förmåga att vara på plats även dagen efter. Det vi ser, är att det fungerar. Prioriteringen ger effekt.
Jag har varit del av och arbetat i flera satsningar. Något som framkommit i utvärderingen av samtliga är att vi måste bli mer uthålliga för att nå långsiktiga resultat. Jag är övertygad om att omorganisationen med styrkan i lokal förankring borgar för just långsiktighet. Därför vågar vi i våra medborgarlöften lova att vi ska arbeta förebyggande för att minska våldet, särskilt för barn och ungdomar. Något som kräver just uthålligt, långsiktigt arbete tillsammans med kommunen.
LÄS MER: Vi curlar inte förortsgängen ut ur kriminaliteten
Under mina år som polis har jag hunnit jobba i alla de särskilt utsatta områden som finns i Stockholm: Södertälje, Järva och Botkyrka. Jag har dessa platser och relationen till dess befolkning att tacka för mycket. Alla dessa goda krafter som i vardagen gör sitt yttersta för att vi ska lyckas.
Samma sak ses på platser över hela landet. Polisen arbetar långsiktigt i lokalsamhället tillsammans med andra samhällskrafter. Förändring sker inte över en natt, men vår ambition är tydlig. Tryggheten ska öka och utsattheten för brott ska minska. Det är vi skyldiga alla de som bor i våra områden. Mitt engagemang i arbetet bottnar i att ge dem den trygghet och service de har rätt till och förtjänar.
Tryggheten ska öka och utsattheten för brott ska minska. Det är vi skyldiga alla de som bor i våra områden.
Många av de som vi nu rekryterar till de prioriterade områdena, är de yngsta och minst erfarna i yrket. Deras inställning, mod och engagemang lyfter verksamheten! Vi som arbetat längre hjälper dem att komma på plats i de områden där yrket är som svårast. Där alla dina färdigheter prövas. Där din taktiska förmåga måste vara bättre, där du verkligen måste bottna i en värdegrund och ha tålamod att stå mitt i den yta som alla har åsikter om men inte alltid vet så mycket om. Vi med erfarenhet behöver bli fler. Så jag avslutar med en fråga till de poliser och socialarbetare som läser detta. Varför arbetar inte du i Järva, Botkyrka eller Södertälje? Du behövs!
Erik Åkerlund
Lokalpolisområdeschef i Botkyrka
Före detta Närpolischef i Södra Järva (Rinkeby/Tensta/Spånga)