Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen behöver mer praktik, inte skrivbord

Jan Björklund (L).
Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Roger Haddad (L).
Foto: Henrik Montgomery / Tt

Bättre praktisk utbildning är något som efterfrågas av många poliser. Trots det föreslås i dag en ny utbildning med nästan 80 procents teori, skriver Jan Björklund och Roger Haddad (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Polisyrket har en av de mest komplexa yrkesroller som finns. Det handlar om teoretiska kunskaper i juridik, psykologi eller sociologi. Men det handlar också om polisyrkets praktiska sidor: stresstålighet, fysisk och psykisk kondition, initiativförmågan, intresse för människor, inlevelseförmåga och värme.

I takt med att samhället förändras har också polisrollen blivit annorlunda jämfört med förr. Det är självklart att polisutbildningen behöver förändras i takt med de nya krav som ställs på poliser. 

Men samtidigt får polisyrkets unika kombination av akademisk teori och praktiskt vardagskunnande inte gå förlorad.

Därför är Liberalerna kritiska till det förslag som i dag lämnas till regeringen av den statliga Polisutbildningsutredningen. Den nya polisutbildningen som föreslås har en ensidig slagsida på polisyrkets teoretiska aspekter. Detta riskerar att driva på en utveckling där alltför många poliser hamnar bakom skrivbord i stället för att synas ute i människors vardag.


LÄS MER: Därför står jag inte längre ut som polis


År 2012 medverkade Liberalerna till alliansregeringens beslut om att all polisutbildning ska ske som uppdragsutbildning vid en högskola eller ett universitet. Utbildningarna sker i dag vid Linnéuniversitetet, Umeå universitet och Södertörns högskola. Denna reform skapade en enhetlig akademisk anknytning för alla polisutbildningar i landet.

I dag är polisutbildningen två och ett halvt år, varav två år är studier och ett halvt år är verksamhetsförlagd praktik. Utredningens förslag innebär dels att hela utbildningen görs till högskoleutbildning, dels att tiden förlängs till tre år. Så gott som hela förlängningen används till att förstärka de teoretiska inslagen. Bättre utbildning i praktiska färdigheter är något som efterfrågas av många poliser. Men den nya utbildning som nu föreslås kommer till nästan 80 procent att bestå av teori. Det kommer att driva på en utveckling där poliserna försvinner in bland skrivborden och alltför få poliser syns ute på gatorna.

På många håll i Sverige saknas till exempel områdespoliser helt. Områdespoliserna ska arbeta lokalt med att knyta kontakter i lokalsamhället, förebygga brott och bidra till trygghet i området. När dessa saknas, så försvinner också en viktig länk mellan polisen och invånarna.


LÄS MER: Vad är det som får en polis att slå?


Arbetet med att få ut fler synliga poliser i yttre tjänst kräver poliser som är besjälade av att arbeta ute bland medborgarna. Inom svensk polis finns många sådana skickliga, engagerade poliser.  

Tyvärr möter dessa medarbetare alltför ofta en internkultur där det ses som mer prestigefyllt att arbeta i inre tjänst. Arbetsgivaren har också varit alltför dålig på att ge de poliser som gör en viktig insats i yttre tjänst, och som vill stanna kvar där, en erkänsla som syns i lönekuvertet.

Följden blir att det utåtriktade arbetet tappar i status.

Vi delar utredningens uppfattning att dagens polisutbildning om två och ett halvt år kan vara alltför kort för att klara dagens krav. Nu föreslår utredningen en polisutbildning som är stöpt i en enda form och som är ännu mer ensidigt inriktad på teori än i dag.

Liberalerna kan därför inte stödja polisutbildningsutredningens förslag.

Sveriges poliser förtjänar i stället en polisutbildning som har god akademisk anknytning, men även ger större möjligheter än i dag att träna sig för det praktiska arbetet.

Då ges nya poliser bättre förutsättningar att förbereda sig för en vardag som är både teori och praktik. Detta kommer Liberalerna att arbeta vidare för.


Jan Björklund

Partiledare (L)

Roger Haddad

Rättspolitisk talesperson, riksdagsledamot i Justitieutskottet (L)

FAKTA

Jan Björklund (L), partiledare

FAKTA

Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson, riksdagsledamot i Justitieutskottet