Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen bär inte batong utan anledning

Nikolina Bucht.
Foto: Privat.
Martin Marmgren.
Foto: Privat.
Foto: Tomas Leprince

Många vågar varken vittna, anmäla brott eller på annat sätt vända sig till polisen för hjälp. Det är ett akut problem som inte kan avhjälpas med kaffe och kaka, skriver poliserna Nikolina Bucht och Fredrik Kärrholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

"Våra segregerade och kriminellt belastade förorter bör inte betraktas som fientligt territorium. En sådan retorik riskerar att bidra till en kontraproduktiv polarisering". Det skriver polisen Martin Marmgren i en debattartikel i Expressen (3/8). Ett klokt och behjärtansvärt ställningstagande, men tämligen överflödigt.

Det finns en bred konsensus i både riksdagen och den offentliga debatten kring problemformuleringen avseende så kallade utsatta områden – det är med omsorg för de boende som brottsligheten ska bekämpas.

Marmgrens huvudtes är dock att det föreligger ett behov av dialog och gott bemötande – inte hårdare tag då det, enligt honom, inte löser några problem i förorten. Artikelns avslutande mening lyder ”ett bra bemötande är ofta betydligt effektivare än ett batongslag”. Vi delar Marmgrens uppfattning att det behövs dialog och att en polisman alltid ska ge ett korrekt bemötande präglat av artighet och saklighet, oavsett om det handlar om ett möte med en hederlig medborgare eller en misstänkt gärningsman. De hederliga medborgarna i våra utsatta områden hade emellertid varit mer behjälpta av en debattartikel som förespråkat en aning mindre dialog i vissa lägen. Polisen bär trots allt inte batong utan anledning.


LÄS MER: "Hårdare tag" löser inga problem i förorten


Inom poliskåren, från grundutbildningen till det vardagliga polisarbetet, eftersträvas i dag så långt som möjligt dialog och taktiken är påtagligt defensiv. Ett tydliggörande exempel är ett inslag från SVT Agenda (22/5) som skildrade polisens arbete i miljonprogramsområdet Oxhagen i Örebro. Reportern förklarar: ”Målet är egentligen inte att gripa någon /…/ utan att få gängen att gå hem och lägga sig.”

Därefter följer i samma inslag en scen där en polisman hotas: ”Tror du jag är rädd för dig? Fucking pajas. Kom utan bricka, jag ska visa dig. Fucking tönt.” Gärningsmannen knuffar till polismannen.

Polisen manar till lugn, inget ingripande sker. En på intet sätt ovanlig situation. Samtidigt är det raka motsatsen till den nolltolerans som många medborgare och politiker efterfrågar.

Att medborgare, som bor i dylika områden, efterfrågar hårdare tag är en erfarenhet vi delar med Marmgren. Det är fullt förståeligt att de blir provocerade av polisens defensiva taktik, inte minst av att se polisen stå och titta på vid våldsamma upplopp. De kriminella är ständigt närvarande, till skillnad från polisen, och utgör ett latent hot mot medborgarna, deras familj och vänner. Många vågar varken vittna, anmäla brott eller på annat sätt vända sig till polisen för hjälp. Det är ett akut problem som inte kan avhjälpas med kaffe och kaka. Det som behövs är ett kraftfullt agerande och lagföring.


LÄS MER: Polisen har kastat in handduken


Önskemål om att förpassa kriminella bakom lås och bom kan polisen dock inte tillmötesgå, skriver Marmgren: ”Nej, vi kan inte driva bort kriminella från gator och torg”. Förvisso har han rätt i att våra möjligheter därtill är begränsade, men nog kan vi poliser göra mer – såsom medborgarna efterfrågar.

Till polisens uppdrag hör att utreda och beivra brott. Polisen ska också förebygga och ingripa mot andra störningar av den allmänna ordningen. Det lagstadgade uppdraget är mycket tydligt. Och vi kan definitivt göra mer inom ramen för befintlig lagstiftning, med befintliga befogenheter. En mer offensiv taktik är nödvändig för att bryta utvecklingen.

Genom att utreda brott och lagföra kriminella – så att de försvinner från gator och torg – vinner vi förtroende hos den breda allmänheten. Genom att upprätthålla lag och ordning återupprättar vi tryggheten. Det står inte i något motsatsförhållande till gott bemötande och dialog.


Nikolina Bucht

Polis (och ledamot för M i SLL)

Fredrik Kärrholm

Polis