Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Plockepinnpolitik av krav och villkor

Stefan Löfven (bilden) och Mikael Damberg måste avslöja vad Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställer för krav, skriver skribenterna.
Foto: Cornelia Nordström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den ekonomiska krisen är nu inne på sitt femte år. Sverige är en öppen ekonomi där hälften av vår BNP kommer från exporten. När omvärlden drabbas av en vikande konjunktur påverkas också Sverige genom att efterfrågan på svenska produkter och tjänster minskar. Under hösten såg vi hur varslen ökade. Utsikterna för världsekonomin har försvagats under hösten. Till skillnad från utvecklingen i vissa andra EU-länder fortsätter Sveriges ekonomi att växa men det blir allt tydligare att krisen i Europa och utvecklingen i USA gör att tillväxten kommer att utvecklas svagare under 2013.

Sverige har bland EU:s starkaste stats- finanser vilket gör att vi kan skjuta in energi i ekonomin i tider av ekonomisk oro. Alliansens sjunde gemensamma budget innehåller därför investeringar i konkurrenskraft, infrastruktur, forskning samt unga människors jobbchanser. Vi tar ansvar för att värna sysselsättningen, stärka sammanhållningen och slå vakt om välfärden.

De fyra olika oppositionspartiernas enda gemensamma nämnare är förslag som slår mot jobb och tillväxt. I en tid då  Sverige utsätts för effekterna av en  vikande internationell efterfrågan  föreslår Socialdemokraterna skatte höjningar på framför   allt arbete och  produktion.

Stefan Löfvens första budget innehåller skattehöjningar på 30 miljarder kronor, mer än vad både Mona Sahlin och Håkan Juholt föreslog. Socialdemokraterna föreslår bland annat kraftigt höjda kostnader för att anställa unga, fördubblad restaurangmoms och en högre bolagsskatt.

Alliansens fyra partier är tydliga med att vi tillsammans söker mandat i valet 2014. Socialdemokraterna vägrar konsekvent tala om hur de tänker skapa ett samlat alternativ.

Vill Stefan Löfven och Magdalena Andersson med trovärdighet utmana Fredrik Reinfeldt och Anders Borg om stats- och finansministerposterna krävs det att de talar om hur de ska skapa ett parlamentariskt underlag större än alliansens. Väljarna förtjänar att veta dels hur Miljöpartiets och Vänsterpartiets kravlistor ser ut och dels vilka av dessa krav som Socialdemokraterna är redo att lägga till sina egna.

Vilka blir Miljöpartiets krav? Blir det höjda bensinskatter som innebär att de dagliga resorna för en barnfamilj med två bilar blir uppemot 2 000 kronor dyrare per år? Blir det slagen mot jobb och företagande på landsbygden där exempelvis höjda skatter på transporter riskerar att öka kostnaderna för det lilla åkeriet, med tre lastbilar, med cirka en halv miljon kronor? Blir det flygskatten som innebär att den hopsparade semesterresan för en barnfamilj kan bli uppemot 3 000 kronor dyrare?

Vilka blir Vänsterpartiets krav? Blir det avskaffandet av RUT-avdraget, något som skulle hota jobben för tusentals människor och leda till fler otrygga svartjobb? Blir det höjningen av inkomstskatten vilket ger mindre i plånboken för exempelvis akutsjuksköterskan och småföretagaren? Blir det avskaffandet av lagen om valfrihetssystem och kömiljarden med ökade köer och minskad tillgänglighet i välfärden som följd?

När Sverige nu står inför stora utmaningar i och med en svag  global konjunktur stärker alliansen ekonomin genom långsiktigt riktiga satsningar för att trygga jobben och välfärden.

Socialdemokraterna väljer i stället skattehöjningar på 30 miljarder kronor. Miljöpartiet föreslår 45 miljarder kronor i höjningar och Vänsterpartiet vill höja skatterna med 90 miljarder kronor.

I dag äger årets första partiledardebatt i riksdagen rum. Vår fråga till Socialdemokraterna är enkel. Hur högt är de villiga att gå? S-gruppledaren Mikael Damberg måste i dag ge svar på hur Socialdemokraterna ställer sig till Miljöpartiets och Vänsterpartiets kravlistor. Mikael Damberg och Stefan Löfven är skyldiga det svenska folket ett ärligt svar på vad en röst på Socialdemokraterna faktiskt innebär.


Anna Kinberg Batra

Kent Persson