Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Placera asylsökande i mottagningscenter

Oliver Rosengren (M) är kommunalråd i Växjö.
Torbjörn Tegnhammar (M) är oppositionsråd i Malmö. Foto: TOMAS LEPRINCE
Lars Rådén (M) är kommunalråd i Solna.

S har tolererat framväxten av skuggsamhällen när de låtit tiotusentals stanna kvar illegalt i Sverige.

En kontrollerad invandring och ett fungerande återvändande krävs från migrationsuppgörelsen, skriver M-toppar från tre kommuner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I tisdags förra veckan träffades den parlamentariska kommittén för framtidens migrationspolitik för första gången. Mottagandet behöver fungera och integrationsmisslyckandet måste lösas. Höger-vänsterregeringens januariöverenskommelse ger Sverige de mest generösa reglerna i EU för familjeåterförening. Prognosen är 24 000 anhöriginvandrare. 

Sveriges kommuner och landsting (SKL), Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen har varnat för ett betydande finansieringsgap i kommunernas ekonomi. Demografiska utmaningar, dålig produktivitetsutveckling, lägre tillväxt och misslyckandet med stora invandrargrupper på arbetsmarknaden gör att kommunernas resurser är knappa.

Domstolarnas märkliga beslut

Aktuella exempel visar att domstolar och myndigheter drar i fel riktning. Nyligen underkände förvaltningsrätten Malmös avslag till en ensamkommande som ansökt om 10 000 kronor i socialbidrag för sin familjs resa till en ambassad för att söka uppehållstillstånd. I ett annat ärende dömde Kammarrätten att en person hade rätt till försörjningsstöd för en anhörigs ansökningsavgift för uppehållstillstånd.

70 procent av de ärenden som överlämnats till polis har inte kunnat verkställas då myndigheterna inte känner till var personen befinner sig.

Migrationsverket kritiserar att bara fem integrationsprojekt har personer som fått avslag på sin asylansökan som målgrupp. Kritiken borde snarare vändas till varför det finns fem projekt för personer som ska lämna landet. Migrationsverket bör först undersöka effekten av projekten som vänder sig till personer med uppehållstillstånd.

Skuggsamhällets framväxt

Socialdemokraterna har tolererat framväxten av skuggsamhällen – med otrygghet, kriminalitet och utanförskap som följd – när de låtit tiotusentals stanna kvar illegalt i Sverige. Av de dryga 27 000 personer vars asylansökan avslogs under 2016, har endast 60 procent lämnat landet, varav en femtedel efter tvångsåtgärd från polis. Resterande 40 procent kan vara kvar i landet. 70 procent av de ärenden som överlämnats till polis har inte kunnat verkställas då myndigheter inte känner till var personen befinner sig.

Fyra förslag för migrationen

För att få kontroll på mottagandet och återvändandet föreslår vi:

Nationella mottagningscenter. Asylsökande bör bo på nationella, obligatoriska mottagandecenter fram till eventuellt beslut om uppehållstillstånd. De som får bifall kommunanvisas och de som får avslag kan under ordnade former lämna landet. Information om återvändande bör ges från ankomstdagen, för att undvika konflikter vid avslag på asylansökan.

Ny Sverigeintroduktion. På mottagandecentret ska samhällsintroduktion, svenskundervisning, hälsokontroll och andra aktiviteter tillhandahållas. För att de som får uppehållstillstånd enkelt ska kunna tas emot av skola eller annan sysselsättning, ska kartläggning och validering av barns och vuxnas utbildning eller andra kompetenser ske där.

Nordisk gränskontroll. Polis har slagit larm om oroande brister i gränskontrollen. För att säkra ett ordnat mottagande behövs gemensam gränskontroll hos de nordiska länderna. För att minska resursåtgången för polisen bör den bemannas av särskild gränsvakt. Det bör tillsammans med minskad resursåtgång vid utvisning tack vare mottagandecentren göra att polisen kan prioritera resurser till brottsbekämpning.

Villkorat bistånd. För att sätta press på hemländer som inte samarbetar bör biståndspolitiken användas i högre utsträckning. Ett land som inte tar ansvar för sina egna medborgare kan inte ta emot budgetstöd eller annat bistånd till den offentliga sektorn från Sverige.

Politik är att prioritera med begränsade resurser. Det är mer prioriterat med fungerande rättsstat, utbildning och insatser för att få nyanlända i arbete än att skattebetalarna i Sverige ska stå för flygresor eller ansökningsavgifter för personer som ännu inte kommit till Sverige eller projekt till personer som ska härifrån.

 

Av Oliver Rosengren (M)

Kommunalråd, Växjö

Lars Rådén (M)

Kommunalråd, Solna

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd, Malmö