Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PK-landet där ingen får säga damfotboll

Succén i Frankrike: Delar av fotbollslandslaget firar efter segern i bronsmatchen mot England.Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN
Per Lundqvist.

Varför upphöja ordet ”dam” till ett stort problem, något som med politisk korrekthet ganska snart blir ett självspelande piano.

Självmål kallas det – i både herr- och damfotboll, skriver Per Lundqvist.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I eftersvallet av (dam)fotbolls-VM skriver språkvetaren Lena Lind Palicki i SvD om den stora segern i detta världsmästerskap:

Att ordet ”dam” togs bort. Att fotbolls-VM för damer rätt och slätt skulle vara enbart fotbolls-VM.

I jämställdhetens namn.

Lena Lind Palicki avrundar sin krönika med: ”Sommarens VM gav ändå en medaljplats – både i språket och på planen”. I det andra avseendet stämmer bevisligen hennes påstående, de svenska damerna tog ett sensationellt brons, till vilket de förtjänar alla tänkbara gratulationer. I det första avseendet är det väl möjligen mer en tyck- och tänkfråga, men den blir ändå lika sann eftersom Lena Lind Palicki är språkvetare och därmed vet bäst.

Hela problemet skulle vara ur världen om fotboll spelad av män kallades herrfotboll. Ingen skulle då behöva känna sig trampad på tårna.

Hon förklarar att roten till det onda är vad som är norm och vad som är avvikande. Att herrfotboll av tradition är norm och därför bara behöver omnämnas som enbart fotboll. Och att damfotbollen då blir nykomlingen/avvikaren som då blir just damfotboll för att inte blandas ihop med normen (herr)fotboll. Och detta blir då icke jämställt.

Drivkraften stavas PK

Om man, som jag, inte ser något problem med vare sig fotboll spelad av kvinnor eller ordet damfotboll, så skulle hela problemet vara ur världen om fotboll spelad av män kallades herrfotboll. Ingen skulle då behöva känna sig trampad på tårna.

I grund och botten kan drivkraften till hela det här fenomenet stavas med två bokstäver: PK. Någon medial person sätter fyr på det hela genom att formulera problemet på det här bakvända sättet, med det påstådda syftet att främja jämställdhet. Inom en värld av damidrott som utan tvekan lever i skuggan av normen, herridrott, utlöser detta en våg av entusiasm och rätt var det är blir det nästan lika sant som det Lind Palicki påstår.

Men bara nästan. Bland annat förklarar Lind Palicki att språkliga förändringar i media som regel är en ”följd av redaktionella diskussioner och språkliga rekommendation”. Och det påståendet punkteras i det här fallet enklast med vanligt sunt förnuft.

Förvirrande för publiken

Istället för att sätta ”herr” framför normen och ”dam” framför undantaget så blir lösningen i stället att ta bort genusbestämning. Något som får till följd att jag som tidningsläsare, radiolyssnare eller tv-tittare vackert får vänta tills någon spelare namnges (om det inte finns bilder) för att veta vad det är jag tar del av.

Helt obegripligt!

Jag har visserligen en bakgrund som journalist, men i det här fallet räcker det med att ha skrivit ett brev eller mejl hem till mamma någon gång. Framgår det inte redan av rubriken vad det handlar om, ska det åtminstone berättas i ingressen – och framför allt inte ligga gömt i slutet.

Jag hade Expressen-legendaren Sigge Ågren i skrivövning och han skulle ha gått i taket om han hade matats med den här formen av PK-konstruerade härvor.

Varför är ”dam” ett så stort problem?

Slutligen vill jag bara betona att jag inte har några som helst problem med damidrott i allmänhet och (dam)fotboll i synnerhet. Jag håller också helt med om att de ekonomiska villkoren är allt annat än jämställda.

Min invändning är riktad mot att upphöja ”dam” till ett stort problem, något som med lite politisk korrekthet ganska snart blir ett självspelande piano. Och slutligen, släppa loss en språkvetare som med sin akademiska expertstatus slår in den sista spiken i kistan.

Självmål, kallas det både i herr- och damfotboll.

 

Av Per Lundqvist 

Fd sportjournalist