Piratmoderaterna förstör vårt arbete

Publicerad
Medan toppolitikerna är tysta tillåts moderata riksdagsledamöter med Karl Sigfrid i spetsen driva skendebatt.
Nu måste toppolitikern visa kurage och stå upp för kreatörernas rätt att få betalt för sitt jobb.
Det skriver i dag 27 svenska kreatörer.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Riksdagsledamoten Karl Sigfrid går till hårt angrepp mot oss som lever av vårt skapande.
Hans mål tycks vara att förhindra en saklig debatt om hur vi ska kunna få en fungerande upphovsrätt även på nätet. Nu måste de myter han sprider avlivas.
Enligt välkänd piratretorik försöker Karl Sigfrid slå in en kil mellan oss och de organisationer som för vår talan. Låt oss därför få vara tydliga: det kreativa Sverige – författare, manusskribenter, skådespelare, animatörer, musiker – står enat. Vi kommer aldrig att ge upp rätten att förfoga över våra egna verk. Om de moderata riksdagsledamöterna kallar stödet för upphovsrätten för ett särintresse så är den anklagelsen inte i första hand ett angrepp på våra organisationer utan på oss.

De moderata ledamöterna berömmer sig av att vara insatta i fildelningsfrågan. Då använder man en väl generös måttstock för att värdera sin egen kunskap. För det första handlar debatten inte om att vara för eller emot fildelning. Genom att propagera för att avkriminalisera fildelning försöker Karl Sigfrid och andra piratanhängare skapa en skendebatt. Fildelning är inte olagligt i Sverige och ingen vill se ett förbud, allra minst vi. Det som däremot är olagligt och som vi inte kan acceptera är den illegala fildelningen; nämligen det faktum att man använder tekniken till att sprida och förfoga över musik, film och litterära texter utan ersättning till upphovsmännen. Det är en grundläggande distinktion. De entreprenörer som skapar nya tjänster för kultur på nätet förtjänar dessutom rimliga villkor, inte misstänkliggöranden.

Karl Sigfrid skriver att internetoperatörerna inte ska tvingas vara poliser. Det är återigen att skapa en skendebatt. Ingen har föreslagit att internetoperatörerna ska ha i uppgift att bevaka sina kunder eller att det ska införas någon generell övervakning av internet för att komma åt illegal fildelning. Det ska ankomma på oss upphovsmän, eller våra representanter, att presentera bevis för att en upphovsrättskränkning har begåtts. Det handlar om att samla in spår när individer helt öppet genom olaglig fildelning, tillskansar sig och sprider upphovsrättsskyddat material. På samma sätt som vem som helst kan notera registreringsnumret på den som kör för fort i trafiken eller gatuadressen för den som säljer stöldgods.

De förslag som nu är på väg att införas, som gör det möjligt att skicka en varning eller stänga av notoriska pirater, är i själva verket mjukare än den möjlighet till polisanmälan som finns i dag. Förslagen är därmed i linje med det vallöfte som Reinfeldt gav om att inte använda samhällets resurser i onödan för att lösa piratproblemet.

Sverige är i dag ett av få länder i Europa där dessa verktyg inte finns. Det har bidragit till att vårt land betraktas som ett paradis för internationella ligor som gör piratkopior tillgängliga på stora servrar. De är dessa kriminella nätverks syn på upphovsrätt som Sigfrid och hans tolv moderata kollegor nu försvarar.
Genom att missleda debatten förhalar man inte bara möjligheterna till väl avvägda konkreta lösningar på piratproblemet i Sverige. Man kletar också fast åsikter på människor på ett sätt som är direkt osmakligt. Att anklaga Svenska Akademiens ständige sekreterare för att vara emot yttrandefrihet är bara ytterligare ett bevis på hur man tappat fotfästet i verkligheten. Vi försöker inte stoppa någon människas fria tankar. Tvärtom är den fria tanken grunden för allt skapande och väl så viktigt som upphovsrätten. Det vi vill stoppa är olagliga versioner av våra egna verk.
Nu efterlyser vi svenska politiker som vågar visa kurage. Var är svenska ledande politiker när deras kollegor i andra länder försvarar författares, manusskribenters, skådespelares, animatörers och musikers rätt att få betalt för sitt jobb? Hur tänker de skapa konkreta lösningar?
Vi anser att piratfrågan i all sin komplexitet samtidigt är väldigt enkel: det handlar om rätten att förfoga över sitt eget verk och möjligheten att leva som professionell kulturskapare i Sverige. Luras aldrig att tro något annat.


Peter Englund, författare
Majgull Axelsson, författare och journalist
Kjell-Åke Andersson, regissör
Fredrik Heing, filmproducent
Johan Kling, regissör och filmförfattare
Johan Andersson, spelproducent
Christofer Sundberg, kreativ chef
Anders Nilsson, filmproducent
Fronda, musikartist
Harald Hamrell, regissör
Tomas Michaelsson, filmproducent
Lars Blomgren, filmproducent
Björn Ranelid, författare
Katarina Ewerlöf, skådespelare och ljudboksinläsare
Patrick Ryborn, filmproducent
Hannes Holm, regissör
Ulf Malmros, regissör
Sharon Bezaly, flöjtist
Jan Blomgren, filmproducent
Mikael Nord Andersson, musiker och musikproducent

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag