Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pinsamt SVT – er godhet har urartat

The Mamas vann Melodifestivalen 2020. Från och med 2022 ska låtskrivandet könskvoteras. Skattefinansierat kvinnoförakt, anser Muf:s Matilda Ekeblad.
Foto: OLLE SPORRONG

Beslutet om Melodifestivalen är skattefinansierat kvinnoförakt.

Det enda den här typen av kvotering hjälper är att upprätthålla offerrollen som behövs för att legitimera vänsterfeminismen, skriver Matilda Ekeblad, Muf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I början av veckan gick SVT och Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson ut med att de, från och med 2022, inför att alla låtar med mer än en låtskrivare måste ha med en kvinna. I klartext, de förbjuder låtar skrivna av två, eller fler, män. När inte staten med public service i spetsen tror att kvinnor själva kan ta sig in på Melodifestivalens arena så nedvärderar de halva Sveriges befolkning. Kvotering och särbehandling på det här sättet är inget annat än låga förväntningarnas sexism. 

I och med detta beslut så verkar SVT vara av uppfattningen att kvinnor är så pass dåliga låtskrivare att de måste kvoteras in. Kvinnor är i första hand människor, således borde ha lika goda förutsättningar som män att frodas i ett samhälle som prioriterar frihet och tillväxt.

Backar in i framtiden

Karin Gunnarsson menar att det här beslutet är att ta Melodifestivalen in i framtiden, jag menar att det snarare är att backa in i framtiden. Med beslutet säger man hej till en omodern värld och en tid där kvinnor och män inte hade samma villkor, där kvinnor behövde en man för att starta företag. 

Nu hamnar vi i stället i en samtid där män inte får ställa upp i Melodifestivalen utan att ha med en kvinna. Gunnarsson säger själv i en intervju med Aftonbladet att ”Om man tittar på årets final så hade de fem i topp en kvinna med på upphovet”. Gunnarsson menar att detta är skäl nog till att man behöver kvotera in kvinnor, jag menar i stället att det är det allra största skälet till varför det inte behövs. 

Låt kvinnor lyckas utan statlig inblandning

Kvinnor kan själva, det behövs inte en man som skriver låtarna till dem för att nå toppen. Det här beslutet gör i stället att kvinnorna klumpas ihop till ett hjälplöst kollektiv som är beroende av staten för att lyckas. Det enda den här typen av kvotering hjälper är att upprätthålla offerrollen som behövs för att legitimera vänsterfeminismens syfte. Vänsterns krav på lika utfall handlar i stället för mig om lika möjligheter. 

SVT sysslar med skattefinansierat kvinnoförakt och det får pågå utan att vi skattebetalare kan göra något

Det är ingen hemlighet att Moderata ungdomsförbundet inte är de största förespråkarna för public service och vi tycker definitivt inte att underhållningsprogram ska finansieras med skattemedel. Skattepengar ska värnas och läggas på rimliga saker. Melodifestivalen är inte en av dem. Med det sagt så kan det konstateras att det SVT nu sysslar med är skattefinansierat kvinnoförakt och det får pågå utan att vi skattebetalare kan göra något. Bojkotta public service javisst, men du har fortfarande fått vara med och betala kalaset.

Vilken grupp ska kvoteras nästa gång?

Vad du har mellan benen ska inte spela någon roll om du ska få delta eller inte. Jag har alltid trott att musikbranschen är en bransch där allt handlar om skapande och kreativitet, inte om godhetssignalering och kulturmarxism. För det SVT nu håller på med liknar mer än avknoppning av marxismen än reformer för ökad jämställdhet. 

Vad bli nästa steg, vilken grupp ska SVT börja kvotera in 2023? Besluten om kvotering gör inget annat än att de själva skjuter sig i foten. Som kvinna blir jag mest förbannad. Vi är inga offer, det vi behöver är lika möjligheter, inte samma utfall. Så snälla SVT, sluta med ert kvinnoförakt och låt oss tävla på samma villkor som männen, först då kan vi uppnå jämställdhet på riktigt. 


Av Matilda Ekeblad

Distriktsordförande Muf Östergötland

Thorsten Flinck diskades: ”SVT är barnungar”