”Pinsamt” att Fridolin är med i musikvideon

Gustav Fridolin (MP) i låten "Pinsamt".
Foto: Youtube.
Bandet Partiet.
Foto: Robert Eriksson
Bandet Partiet.
Foto: Robert Eriksson

När Gustav Fridolin för ett halvår sedan gick med på att figurera i musikvideon till ”Pinsamt”, en låt som kritiserar högerns restriktiva invandringspolitik, blev jag glad och imponerad. Nu tycker jag det är ”pinsamt” att Fridolin är med, skriver sångaren Fredrik Boltes.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När jag var 18 år åkte jag tillsammans med KFUM till El Salvador för att volontärarbeta. Att som 18-åring verkligen se den extrema fattigdomen och klasskillnaderna i vitögat påverkade mig starkt.

Jag brevväxlade då med en annan kille som också var ute i världen och volontärarbetade. Han var aktivist i Palestina för ”International Solidarity Movement”. Efter en demonstration blev han gripen av israelisk polis och utvisad till Sverige. Jag såg upp till honom och ville bli som honom. En kämpe för alla människors rätt. Inte bara snack, utan verklig verkstad. Wow!

Nu är han minister i regeringen och han heter Gustav Fridolin.


När Gustav för ett halvår sedan gick med på att figurera i musikvideon till ”Pinsamt” (en låt som kritiserar högerns restriktiva invandringspolitik och bland annat skanderar ”den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”) så blev jag jätteglad och imponerad. Modigt av honom att sticka ut hakan på det sättet, tyckte jag. 

För ungefär ett år sedan lärde jag känna Wael. Han var då 16 år gammal och hade flytt till Sverige från Syrien på egen hand i över tre månader. Hans historier om kriget och flykten var hemska. Wael var också med och skanderade i den där musikvideon. Wael väntar nu på besked upp uppehållstillstånd. Han längtar efter sin mamma, pappa och sina syskon. Han har fram tills nu räknat kallt med att de ska få komma till Sverige inom kort och att han ska få återförenas med sin familj i fred och frihet. Han pratar med sin mamma i telefon nästan varje dag.

Miljöpartiet har nu gått med på att införa tillfälliga uppehållstillstånd för barn- och barnfamiljer, skärpta krav för familjeåterförening och ID-kontroller på samtliga tåg och båtar till Sverige.

Mina fans tycker nu att det är ”pinsamt” att Fridolin är med i musikvideon med samma namn och jag är beredd att hålla med. Med bakgrund av regeringens nya flyktingpolitik kan man dessutom undra vad Gustav Fridolin tycker att Wael ska säga nästa gång han pratar med sin mamma i telefon…

Andra förebilder som jag haft skriver nu statusrader om hur dem gråter när de tittar på nyheterna. Jag har också gjort det.

Jag har verkligen omvärldsångest i dessa dagar. Men kom ihåg: Nästan alla som tidigare fått temporärt uppehållstillstånd har, efter ett tag, fått permanent uppehållstillstånd till slut i alla fall. Låt oss alla kämpa för att det ska fortsätta bli så i alla fall!


PS. Det är ju lätt att sparka på MP för det inträffade, men hade de regerat själva hade detta aldrig hänt. Den skarpa kritiken bör kanske riktas mot Socialdemokraterna?


Fredrik Boltes

Låtskrivare och sångare i bandet Partiet.