Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pinsamma och felaktiga påhopp om vargjakten

Christina Lindberg och Ann Fransson riktade hård kritik mot Svenska Jägareförbundet på Expressen Debatt.
Bo Sköld är generalsekreterare för Svenska jägareförbundet.
Foto: Madeleine Lewander
Torbjörn Larsson är ordförande för Svenska jägareförbundet.

Christina Lindberg och Ann Fransson gick till hårt angrepp mot Svenska Jägareförbundet om vargjakten. Nu svarar förbundet: 

Debattartikeln präglas av brist på fakta. Vi följer riksdagens beslut och värnar om de människor som drabbas.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | VARGJAKTEN. Svenska Jägareförbundet utmålas ytterligare en gång som roten till allt ont av vargdebattörer. Innehållet i Christina Lindbergs och Ann Fransson debattartikel präglas mest av påhittade uppgifter, brist på fakta och agg mot människor som inte tycker som debattörerna.

Svenska Jägareförbundet en av få organisationer som arbetar för att viltet ska ha goda förutsättningar i naturen.

Debattörerna verkar vilja påskina att deras åsikter är viktigare än fakta. När uppgifterna de använder är helt felaktiga försvinner dock all trovärdighet.

Forskarna hävdar motsatsen

Låt oss nämna några felaktigheter:

Debattörerna hävdar att legal jakt inte skapar acceptans för vargen. I stort sett alla forskargrupper som jobbat med den svenska vargförvaltningen hävdar motsatsen.

Naturvårdsverket och länsstyrelserna beslutar omfattningen av jakt. Myndigheterna har inte en nollvision som mål.

Vargstammen består inte av 250 individer.

Jägareförbundet har inget i Jakt- och viltvårdsuppdraget från staten som rör vargen. Uppdragen rör älg och vildsvinsförvaltning, trafikeftersök och viltförvaltning i stort. Alla uppdrag måste redovisas krona för krona. Det finns inga pengar som går till lobbyverksamhet.

Svenska Jägareförbundet hatar inga djur. Vi arbetar för en hög biologisk mångfald och en viltförvaltning som har stöd av allmänheten.

Debattörerna hävdar att det pågår ett krig mot vargar och annat vilt. Den bilden är så vilseledande att den blir upprörande. Viltförvaltningen i Sverige behöver vara aktiv för att vi ska kunna ha ett konkurrenskraftigt jord- och skogsbruk.

Tvärt emot vad Lindberg och Fransson hävdar är Svenska Jägareförbundet en av få organisationer som arbetar för att viltet ska ha goda förutsättningar i naturen.

Riksdagen har beslutat om vargjakt – tre gånger

Hela debattinlägget är så osakligt, onyanserat och fullt av osanna påhopp att det känns löjeväckande att bemöta det. Men vissa skeva och starkt vinklade inlägg får helt enkelt inte stå oemotsagda.

Riksdagen har beslutat tre gånger att vi ska ha en förvaltande vargjakt i landet. Högsta Förvaltningsdomstolen har godkänt de lagar och regler som kringgärdar vargförvaltningen.

EU-regler som omfattar konfliktarter, som vargen, måste bli flexiblare så att de enskilda staterna kan förvalta djuren. Nej, detta är inget citat från Jägareförbundet, utan vad EU-parlamentet uttryckte i höstas.

Sverige är på väg att få en förvaltning av vargstammen på plats. Det finns ett brett stöd i såväl riksdagen som i EU-parlamentet för detta. Men mycket arbete återstår för att få förvaltningen att fungera på ett bra sätt och att vi når de nivåer som riksdagen beslutat om.

Ann Franssons och Christina Lindbergs inlägg i debatten har inte något syfte att öka förståelsen eller minska konflikterna runt vargarna – utan det motsatta.

Jägareförbundet tar hänsyn till de människor som drabbas

Debattörerna får ursäkta, Svenska Jägareförbundet gör tvärtom och arbetar för att få en legal och fungerande vargförvaltning – som tar hänsyn till de människor som drabbas.

En ny SIFO-mätning visade att Sverige har högst acceptans i världen för jakt – 89 procent. Jägareförbundet är naturligtvis stolt över att allmänheten ser och förstår behovet av en aktiv viltförvaltning som baseras på fakta och samtidigt tar hänsyn till såväl vilt, människa som samhälle.


Av Bo Sköld 

Generalsekreterare Svenska Jägareförbundet

Torbjörn Larsson 

Ordförande Svenska Jägareförbundet