Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Philip Botström är den största hycklaren

Philip Botström, ordförande i SSU.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ida Alterå, ordförande i CUF.

På fem år har SSU gått från att delta i flyktingmanifestationer till att förespråka ett riktmärke för asylmottagandet och tala om ”hjälp på plats”. 

Philip Botström är den största hycklaren i migrationsdebatten, skriver Ida Alterå, förbundsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. SSU:s ordförande Philip Botström säger i en intervju med Expressen att han äcklas av hyckleriet från de borgerliga ungdomsförbund som förespråkar en mer liberal migrationspolitik.

”Vi ska aldrig svika den internationella solidariteten. Vi ska alltid vara ett öppet land med en human migrationspolitik.” 

Det sa Philip Botström på Refugees welcome-manifestationen i Göteborg 2015.

Tidigare låg hans tal från en likadan manifestation i Malmö uppe på SSU:s hemsida, men den som försöker klicka sig in där nu möts bara av meddelandet ”Tyvärr, här var det tomt!”.

Varför då? Låt mig gissa: För att ingen vill vara en hycklare.

Kritiserade MUF

Numera pratar SSU nämligen inte längre om öppenhet. Tvärtom attackerar Botström de som vill se öppnare gränser så fort han får chansen. 

När MUF i oktober 2019 återigen tog ställning för fri invandring kallade han det för ”en attack mot svensk välfärd”. När S föreslog ett riktmärke för asylmottagandet tyckte Botström att det var ”klokt”. 

Nu har han fortsatt på den inslagna vägen genom att efterfråga stöd i närområdet i stället för mottagande i Sverige. Botström säger till och med att hjälp på plats är en socialdemokratisk paradgren.

Men Socialdemokraternas allra bästa paradgrenar är utan tvekan kappvändning och maktbegär. När den tillfälliga lagen infördes var det för att skapa ett ”andrum” och se till att mottagandet fungerade.

Philip Botström borde fundera på hur mycket internationell solidaritet hans egen politik innebär

Fem år senare har inte mycket hänt för att förbättra integrationen. I stället har stängda gränser blivit norm, och SSU var inte sena att följa strömmen. Den internationella solidariteten Botström talade om i Göteborg lyser med sin frånvaro. 

Vi i CUF har valt en annan väg. Inget land kan ta emot en obegränsad mängd flyktingar och ge dem tillgång till omfattande skattefinansierad välfärd. 

Därför krävs prioriteringar. I stället för att stänga gränserna vill vi både förbättra integrationen genom utvecklad undervisning i språk och samhällsfrågor, och minska kostnaderna genom kvalificering till välfärden.

Människor av kött och blod

På så sätt kan vi låta fler komma till Sverige och genom att ta större eget ansvar också etablera sig här. Det är politik som vi drivit länge och kommer fortsätta driva, därför att vi tror på människors rätt att skapa sig ett gott liv och deras kapacitet att göra det av egen kraft. 

Botström talar om att de som flyr till Sverige är ”människor av kött och blod”, men även de som i dag inte får komma hit är människor av kött och blod, som förtjänar en dräglig tillvaro. 

Som boende i ett flyktingläger finns ingen möjlighet att bygga ett nytt liv. De länder i närområdet som tagit emot flest flyktingar är inte intresserade av att öka mottagandet och de flesta som är på flykt bor inte ens i ett läger.

Kopierar SD

Att prata om ”hjälp på plats” i stället för mottagande i Sverige är ett sätt att gömma sin hårda politik bakom mjuka innehållslösa ord, något som Sverigedemokraterna under lång tid ägnat sig åt. 

Numera använder SSU samma strategi. 

Den som på mindre än fem år gått från att tala sig varm om öppenhet och humanism till att förespråka ”hjälp på plats” gör nog klokt i att undvika attacker mot dem som hållit fast vid sina principer – även när det inneburit svåra avväganden. 

I stället borde Philip Botström fundera på hur mycket internationell solidaritet hans egen politik innebär. 

För ingen vill ju vara en hycklare, eller hur?

 

Av Ida Alterå

Förbundsordförande i Centerpartiets ungdomsförbund