Per Strömbäck: "Vi vill ha samma villkor som andra"

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Karl Sigfrid ondgör sig över att spelutvecklare kräver statliga pengar. Den kritiken missar målet, vad vi vill ha är samma villkor som konkurrenterna i utlandet. Många stater satsar stort på subventioner, till nackdel för svenska utvecklare och en exportnäring i tillväxt (upp 1 400 procent 1998-2008). Vi förlorar investeringar t ex till Québec, där man betalar upp till 37,5 procent av lönerna.

Lika villkor kan nås på två sätt: att andra minskar sitt stöd eller att Sverige inför motsvarande. Karl Sigfrid föredrar det förra och det är klokt – i princip. Men det är svårt att stoppa andra länders näringspolitik. Brittiska staten har processat mot just Québec utan resultat. Återstår att ge stöd i Sverige. Sigfrid har rätt i teorin, men verkligheten ställer andra krav.

Dataspel ger över en miljard kronor om året till statskassan i moms, skatt mm. Det vore en bra affär att värna om dataspelsundret. Helst en ambitiös näringspolitik för hela kreativa sektorn, för att locka investeringar och öka exporten. Kulturen är den nya basindustrin.

Per Strömbäck
är talesperson för Dataspelsbranschen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag