Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Per Bolund fortsätter bluffa om ”elöverskottet”

Trots att den kalla vintern är långt borta startades oljekraftverket i Karlshamn nyligen.
Foto: UNIPER
Christoffer Heimbrand, ordförande för Liberala Studenter.
Foto: Willhelm Sundman

Oljekraftverket i Karlshamn tvingades i gång under en solig sensommardag i förra veckan. Samtidigt slår elpriserna nya rekord – trots att vinterns kyla är långt borta. 

Sverige förtjänar bättre än en klimatminister som mumlar osammanhängande om rekordstora elöverskott, skriver Christoffer Heimbrand, ordförande Liberala Studenter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Så var det dags igen. Riksdagen samlades för att debattera klimatfrågan med anledning av IPCC:s alarmerande rapport. Klimatminister Per Bolund (MP) tog tillfället i akt att återupprepa sina utslitna talepunkter om att Sverige har ett ”rekordstort elöverskott”.

Verkligheten ser dock annorlunda ut. Landet har drabbats av en akut elkris som på många sätt är självförvållad. Ett av problemen är att fossilfri elproduktion i södra och mellersta delarna av landet har avvecklats, samtidigt som inte tillräckligt mycket av den el som produceras i norr når fram dit den behövs. 

Bolund blundar för verkligheten

Sedan reaktorerna i Barsebäck lades ner är Skånes elbehov ungefär fyra gånger större än den regionala produktionen. Att elbehovet är störst i söder samtidigt som det produceras mest el i de norra delarna av landet är en svensk paradox som Per Bolund verkar blunda för.

Kanske hade en halv miljon förlorade jobb i Stockholm fått Per Bolund att se problemet.

I förra veckan gick det så långt att oljekraftverket i Karlshamn behövde startas upp. Detta skedde under en solig sensommardag – långt ifrån de kalla vinterdagar som vi normalt sett kan behöva använda reservkraften för.

Elbristen begränsar individers frihet, försvårar för företagen och sätter käppar i hjulet för klimatomställningen. 

Jobb och företag hotas

Elkrisen hotar jobb och företagande. Uddevalla tvingades exempelvis tacka nej till 1500 jobb på grund av elbristen, enligt en ny enkät. Nyligen larmade också näringslivet i Robertsfors i Västerbotten att man gått miste om 2 000 nya jobb, på grund av att inte elförsörjningen kunde tryggas. ”2 000 nya jobb i vår lilla kommun skulle sannolikt motsvara 400 000 nya jobb i Stockholm”, sade näringslivschefen Olof Norberg då. Kanske hade en halv miljon förlorade jobb i Stockholm fått Per Bolund att se problemet, men det borde inte behövas. 

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Ska vi elektrifiera samhället och genomföra den gröna omställningen behövs mer el. Elbehovet befaras öka med 120 procent fram till 2045, enligt Energiföretagen. Hur tänker regeringen att elektrifieringen och återindustrialiseringen av Norrland ska gå till när elen inte ens räcker till i dag? 

Rekordpriser i sommar

Det spelar liten roll att vi nettoexporterar el årligen om vi inte samtidigt kan garantera en trygg elförsörjning i hela landet. I grunden är det också en rättvisefråga att den el som produceras i norr i första hand ska gå till satsningarna på den gröna industrin lokalt.

Samtidigt drabbas privatpersoner och hushåll av höga elpriser. Sommaren har varit den dyraste någonsin, särskilt för de som bor i södra Sverige. Den bristande överföringskapaciteten gör att Skåne blir beroende av elpriset på kontinenten, el som i många fall är smutsigare än vår inhemska.

Överföringen den lägsta på 10 år

Lösningen på elkrisen ligger dock inte bara i en bättre överföringskapacitet. I somras togs den försenade Sydvästlänken äntligen i drift. När Barsebäck stängdes ner lovade regeringen södra Sverige att elledningen skulle ersätta bortfallet av elen från kärnkraftverket. I början av september var överföringskapaciteten ändå den lägsta sedan avregleringen 2011.

Det hade inte behövt vara så här. Klimatet förtjänar politiker som inte blundar för den elkris vi står inför. Vi förtjänar politiker som tar ansvar för helheten och ser till att vi har en fossilfri elproduktion som går att lita på året om – även när det inte blåser eller solen skiner. Framförallt har vi rätt att kräva mer av våra politiker än att de står i riksdagens talarstol och mumlar något osammanhängande om elöverskott – när elkrisen faktiskt är ett faktum.  


Av Christoffer Heimbrand

Ordförande Liberala Studenter

Sabuni och Ygeman i debatt om elförsörjningen: