Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Bolund: Alliansen har misslyckats

Jan Björklund vill diskutera jobbpolitik. Det gör vi gärna. Alliansens enda verktyg för jobb har varit skattesänkningar. Men trots 134 miljarder i sänkt skatt är arbetslösheten högre nu än när de fick makten.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Miljöpartiets politik ingår friåret. Det är inte den viktigaste delen, men en bra åtgärd bland andra. Det ger den arbetslöse jobb, och i stället får en annan person ta ledigt och kan studera eller starta eget.

Till skillnad från regeringens misslyckade reformer ger friåret riktiga jobb med riktig lön och ny kontakt med arbetsmarknaden.

Många av dem som tog friår var medelålders kvinnor i vård och omsorg. Det är en grupp med höga sjukskrivningstal, många orkar inte jobba fram till pensionen.

Moderaterna har beslutat att fortsätta möta arbetslöshet med skattesänkningar, och som de beslutar regerar alliansen. Arbetslinjen ser ut att förbli skattesänkarlinjen, och Björklund får gärna förklara hur detta ska betalas. Ett sjätte jobbskatteavdrag kostar lika mycket som 20 000 anställda i kommunerna. Vad är budskapet till dem som jobbar där? Inget friår, i stället kan ni få sparken?

Bidrag är vad alliansen erbjudit många arbetslösa. De ca 500 000 som är helt oförsäkrade och de 90 000 som kastats ut ur sjukförsäkringen tvingas leva på socialbidrag. Är inte det en bidragslinje?

Det behövs en ny jobbpolitik med investeringar i klimatomställning, skola och välfärd. Alliansen har misslyckats, det enda de klarar numera är att peka finger åt andra partier.

-

Per Bolund,

Ekonomiskpolitisk talesperson Miljöpartiet