Pensionsfrågan är en tickande bomb

Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Malin Ackholt, förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket.
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Det finns ett utbrett missnöje med pensionerna och politikerna är skyldiga att svara på vad de tänker göra åt detta.

Socialdemokraterna måste nu ta ledartröjan och gå till val på ett reformerat pensionssystem, skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm och Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Våra medlemmar är sedan länge trötta på politiskt spel och ointressanta vem-tar-vem-lekar i riksdagen. De vill se stora politiska förändringar som på riktigt gör skillnad i deras vardag och i deras liv.  Pensionsfrågan är just en sådan och vi förväntar oss att socialdemokratin kommer att driva frågan med full kraft.

Det är sant att pensionerna höjts under nuvarande mandatperiod. Men handen på hjärtat har det mest varit finputsande på ett system som i grunden är underfinansierat.

För sanningen är att vi har ett pensionssystem som är mer anpassat för att skapa trygghet i statsfinanserna än hos befolkningen. Eller som tidigare statsministern Göran Persson sagt: ”vi har världens bästa pensionssystem, med det lilla felet att det ger för låga pensioner”.

Det är ovärdigt Sverige som välfärdsland och politiskt är det en tickande bomb

Och han har inte fel. Den genomsnittliga allmänna pensionen är 13 200 kronor. För kvinnor är den endast 11 800 kronor. Över 300 000 äldre riskerar ett liv i fattigdom. Pensionen för en låginkomsttagare är så liten att skillnaden i pension mellan en som arbetat ett helt yrkesliv i ett låglöneyrke och en som inte har arbetat alls är försumbar. 

Sverige riskerar att tappa greppet om grundförutsättningarna för välfärdsstatens legitimitet och medborgarnas trygghet.

När Byggnads gjorde en Novus-undersökning tidigare i våras visade den att hela 65 procent av LO-medlemmarna är oroliga för att få en låg pension. Pensionsoron är närvarande i hela befolkningen. Hela 42 procent av samtliga 18–29-åringar känner oro inför storleken på sin pension. I en ålder där man ska starta upp sitt eget liv med bostad och familj börjar alltså nästan hälften oroa sig för sin ålderdom.

Borde sätta kaffet i vrångstrupen

Det är siffror som borde få varje ideologisk socialdemokrat att sätta kaffet i vrångstrupen. 

I november hålls den sista ordinarie partikongressen före valet 2022. Där måste partiet sätta ner foten och visa att man fortfarande är den kraft som kan förändra samhället, minska klyftorna och skapa rättvisa system där ingen faller mellan stolarna.

Pensionerna kräver en bred politisk överenskommelse men den största insatsen från riksdagens pensionsgrupp har hittills varit att gå fram med höjd pensionsålder. Det är ovärdigt Sverige som välfärdsland och politiskt är det en tickande bomb. Det finns ett stort missnöje och politikerna är svaret skyldiga på frågan om vad de gör åt detta. 

Därför måste Socialdemokraterna tydligt ta ledartröjan i pensionsfrågan och gå till val på ett reformerat pensionssystem som kraftigt höjer pensionerna för låg- och medelinkomsttagare och samtidigt säkerställer att de med fysiskt krävande yrken kan gå i pension när kroppen säger ifrån, utan riskera att bli fattigpensionär. 


Av Johan Lindholm

Förbundsordförande Byggnads

Malin Ackholt

Förbundsordförande Hotell- och restaurangfacket