Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionerna måste bli mer jämställda

Annika Strandhäll Foto: Christian Örnberg
Åsa Regnér Foto: Ylwa Yngvesson

Regeringen gör historiska satsningar på äldreomsorgen och satsar på ett mer jämställt pensionssystem för att minska äldres ensamhet, skriver Åsa Regnér och Annika Strandhäll (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK

Sommaren kan för många äldre vara en alldeles underbar tid, precis som Christina Tallberg, ordförande för PRO, skrev i en debattartikel i Expressen 1/8. Men för andra kan sommarmånaderna i stället upplevas som särskilt tunga och ensamma. Det är någonting vi gemensamt måste hjälpas åt att komma till rätta med.

Det är därför regeringen valt att göra historiska satsningar på äldreomsorgen, med två miljarder årligen till ökad bemanning och 200 miljoner i år till kompetensutveckling.

Och det är därför vi valt att tillföra kommuner och landsting ytterligare 10 miljarder extra varje år, välbehövliga pengar för att utveckla välfärden.

Äldre är inte en homogen grupp, utan individer med olika behov. Därför är det självklart att äldre ska ha makt över sina egna liv och inflytande över sin egen omsorg. Målsättningen är att de som behöver omsorg ska ha tillgång till en rättvis, likvärdig och jämlik äldreomsorg oavsett var i landet man bor.

 

LÄS MER: Vi måste bryta de äldres ensamhet

 

För det behövs ett brett utbud av stöd och boenden. Den brist på platser inom äldreomsorgen som finns i många kommuner måste brytas.

Därför har vi valt att stimulera byggandet av äldre- och trygghetsboenden. Detta räcker inte, vi måste också förbättra kvaliteten inom äldreomsorgen, vilket är vad en utredare fått i uppdrag att göra. Det gör vi för att stärka tryggheten bland landets äldre, oavsett bostadsort.

Ensamhet kan också gödas av ekonomisk otrygghet. Regeringen har hittills höjt bostadstillägget för pensionärer och påbörjat avskaffandet av pensionärsskatten.

Tillsammans med höjningen av inkomstpensionen betyder det att över 99 procent av Sveriges pensionärer fått mer i plånboken jämfört med för ett år sedan. I genomsnitt över 500 kronor mer per månad. Men vi vill göra mer. Just nu görs en översyn av bostadstillägget, då vi vet att det är ett träffsäkert sätt att stötta de mest utsatta pensionärerna – äldre med låga inkomster och hög bostadskostnad.

Det är kvinnor som har det som tuffast, som har de lägsta pensionerna i dag. Pensionen är ett kvitto på ett ojämställt samhälle, där kvinnor tar ut det största ansvaret i familjen på bekostnad av arbete och löneutveckling.

 

LÄS MER: Räkna med att ta hem era gamla föräldrar 

 

Vårt pensionssystem är blint för kön, men en högre frånvaro från arbete leder till lägre pensioner. Kvinnor har i snitt 70 procent av mäns pensioner, det motsvarar 6000 kronor mindre i månaden.

Det är inte acceptabelt, det är något vi måste förändra. Det är både regeringen och partierna i pensionsgrupper överens om.

Under det senaste året har pensionsgruppen arbetat med ett projekt kring jämställda pensioner. En bred analys presenterades i juni och arbetet kommer att tas vidare under hösten.

Vi vet att Sveriges pensionärsorganisationer gör ett fantastiskt arbete. Ideellt aktiva runtom i landet gör varje dag otroligt viktiga insatser. De hjälper till att handla mat eller finns där bara för att lyssna. Det är saker som gör skillnad i människors vardag. Regeringen, kommuner och civilsamhället har olika och viktiga funktioner att fylla för att förebygga ensamhet och ohälsa bland äldre.

Det är tillsammans vi kan utveckla den svenska modellen för att göra Sverige till världens bästa land att åldras i.

 

Åsa Regnér

barn-, äldre- och jämställdhetsminister

Annika Strandhäll

socialförsäkringsminister

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!