Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pensionärer födda 1957 straffas med högre skatt

Nu har denna konstruktion fått till följd att de som är födda 1957 och tar ut pension 2023 kommer behöva betala markant högre skatt än de som är födda tidigare, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe från Skattebetalarna.
Foto: Pressbild / Skattebetalarna
På en pension om 20 000 kronor per månad innebär det en skattehöjning med 2 000 kronor i månaden, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe från Skattebetalarna.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

De som är födda 1957 och tar ut pension 2023 kommer behöva betala markant högre skatt än de som är födda tidigare.

Det är en oskälig och orimlig orättvisa som inte går att motivera, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe från Skattebetalarna. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. 100 000 pensionärer riskerar högre skatt när riktåldern för pensionen nu höjs till 66 år. Alla pensionärer födda 1957 går miste om den skattesänkning som skulle utjämna skillnaden mellan skatt på arbete och pension. 

Det är inte rimligt att den som behövt gå i pension tidigare ska straffas för det.

Det svenska pensionssystemet är i grunden baserat på att den som har arbetat och betalat skatt också byggt upp sin egen pension. Från första lönekronan betalas arbetsgivaravgifter in till både den allmänna och premiepensionen. 

Bör beskattas som lön

Alla vi som arbetar avstår alltså löneutrymme som vi själva kunde investerat för att trygga vår pension eller konsumerat. Att pension därmed ska ses som en uppskjuten lön finns det god grund för, och därför bör den beskattas just som det.

När förra regeringen justerade grundavdraget för pensionärer för att säkerställa att pensionärer inte skulle betala högre skatt på sin uppskjutna inkomst än vad en löntagare yngre än 65 betalar för sin lön valde man en konstruktion baserad på just ett höjt grundavdrag för den som är över 65 år. 

Redan då var det uppenbart att grupper som tvingats gå i pension före riktåldern för pension riskerade att hamna i kläm. Ändå valde den förra regeringen att gå vidare med förslaget. 

Oavsett vad som är förklaringen ger det inte skäl till att bestraffa med en högre skatt.

Nu har denna konstruktion fått till följd att de som är födda 1957 och tar ut pension 2023 kommer behöva betala markant högre skatt än de som är födda tidigare. Det innebär att 100 000 pensionärer riskerar att hamna i kläm. 

På en pension om 20 000 kronor per månad innebär det en skattehöjning med 2 000 kronor i månaden. Hur stor skattehöjningen blir varierar beroende på pensionens storlek, mellan 1 100 och 2 300 kronor per månad. En oskälig och orimlig orättvisa som inte går att motivera.

Svenskt välstånd, och därmed i förlängningen även våra pensioner, är baserat på att människor arbetar. Att uppmuntra äldre som har möjlighet att arbeta över pensionsålder med exempelvis lägre skatt är både rimligt och rättvist. 

Det gör oss alla rikare. 

Orättvisa

Men att bestraffa den som inte har den möjligheten är orimligt. Många har inte fysiska möjligheter att jobba hela vägen upp till pensionsålder. Andra har valt att jobba intensivt tidigare för att kunna gå i pension tidigare. Oavsett vad som är förklaringen ger det inte skäl till att bestraffa med en högre skatt.

Riksdag och regering behöver tänka om kring grundavdraget för äldre. Skattereglerna måste fungera ihop med regelverket för pensioner så att intentionen med den förändrade skatten – nämligen att det inte ska göras skattemässig skillnad på pension och lön – blir verklig.

Dagens konstruktion innebär en orättvisa som slår hårt mot många pensionärer.


Av Christian Ekström

vd Skattebetalarna

Erik Bengtzboe

Chefekonom Skattebetalarna

Så hade Ingves gjort i ditt ekonomiska läge

Riksbankschefens tips • Hoppas själv på högre ränta på sitt sparande.