Johan Tjärnström.Johan Tjärnström.
Johan Tjärnström.
Hans Wingstrand.Hans Wingstrand.
Hans Wingstrand.
Susanna Sandberg.Susanna Sandberg.
Susanna Sandberg.
Bengt Järhult.Bengt Järhult.
Bengt Järhult.
Bengt Hanson.Bengt Hanson.
Bengt Hanson.
Gunnar Akner.Gunnar Akner.
Gunnar Akner.
Bengt Hjelmqvist.Bengt Hjelmqvist.
Bengt Hjelmqvist.
Christian Ingvar.Christian Ingvar.
Christian Ingvar.
Christer Pettersson.Christer Pettersson.
Christer Pettersson.
C G Sandberg.C G Sandberg.
C G Sandberg.

Patienterna vet inte hur illa ställt det är

Publicerad

Vi känner stort obehag när vi numera sitter framför en patient som delger oss sin allra mest personliga information – i tron att vi fortfarande har journalsekretess i sjukvården, skriver debattörerna.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Varför har den avskaffade journalsekretessen i sjukvården inte uppmärksammats mer? Svaret är att allmänheten, det vill säga våra patienter, inte vet hur illa det står till. Vårdgivarna – landsting och regioner – har inte velat diskutera eller informera om detta.

Vi känner som läkare stort obehag när vi numera sitter framför en patient som delger oss sin allra mest personliga information i tron att vi fortfarande har journalsekretess i sjukvården.

Journalsekretessen har avskaffats under de senaste tio åren i de datajournalsystem vi försetts med. Vi som arbetar i vården vet att vem som helst av hundratusentals vårdmedarbetare i landet med minimal risk för upptäckt kan läsa alla patientjournaler. Man behöver inte ens logga in med eget lösenord för att läsa en enskild journal och risken att avslöjas via det inloggningsregister som vårdgivarna för fram som ett alibi för integritetsskydd är mycket liten eftersom det naturligtvis är omöjligt att granska alla hundratusentals inloggningar som görs varje dygn. 

 

Man har i stället inväntat ett utredningsförslag

 

Vårdgivarna säger sig numera "äga" alla journaldata, men har sedan 2008, trots att Datainspektionen upprepade gånger kraftigt kritiserat detta, ignorerat Patientdatalagen (PDL) på flera punkter. Man inhämtar inte patientens ”samtycke” till exponering i ”Nationell patientöversikt”, som gör journalen tillgänglig vid alla vårdinrättningar i landet och man förvägrar patienten sin lagliga rätt att själv få avgöra av vem, var och när journalen ska få läsas. Den ”spärr” som erbjuds kringgås enkelt med ett klick på skärmen.

I en planerad journaldatabas, ”Nationell läkemedelslista” (NLL), ska all information om patientens läkemedelskonsumtion läggas ut och vara tillgänglig för anställda på landets alla vårdinrättningar. Eftersom en person med basal medicinsk utbildning även ur NLL kan utläsa det mesta om tidigare genomgångna, aktuella och kroniska sjukdomar har Datainspektionen kraftigt kritiserat även detta. Det är alltså lika viktigt att patienten själv får avgöra av vem, när och var informationen i NLL får läsas. 

Datainspektion har flera gånger ålagt vårdgivarna att följa PDL, vilket man efter nio år fortfarande inte gör. Man har i stället inväntat ett utredningsförslag till en ny PDL där man även formellt vill ta ifrån patienten rätten att få ge ”samtycke” innan journalen görs tillgänglig i ett nationellt journalregister och även formellt vill ta ifrån patienten rätten att få sin journal ”spärrad” för läsning. Man vill också att tjänstemän vid socialtjänsten, Försäkringskassan, kanske också Arbetsförmedlingen, Kriminalvården ska ha möjlighet att läsa journalerna i sina datorer. 

 

Var tog etiken och förnuftet vägen i all information?

 

I ett demokratiskt samhälle som vårt hör detta inte hemma. Om vi säger oss värna om individens rättigheter ska det vara patienten, inte vårdgivare, läkare, politiker, myndigheter, eller andra intressenter som ska få avgöra vem som skall ha tillgång till patientens journal- och läkemedelsinformation. Den patient som väljer ”öppenhet” ska alltså få göra det, den som vill ”spärra” sina uppgifter ska få göra det! Det finns ingen motsättning i detta. 

Datainspektionen och justitiekanslern  har kraftigt kritiserat de förslag till ny Patientdatalag och Läkemedelslista som presenterats.

Var tog etiken och förnuftet vägen i all information? Nu krävs nya tekniska behörighetslösningar som skyddar våra patienters integritet. Vi uppmanar därför sjukvårdsminister Annika Strandhäll att nu tillse att vårdgivarna följer lagen, att värna våra patienters rätt till integritet och journalsekretess och att därför förkasta liggande utredningsförslag på dessa punkter.

 

 

Hans Wingstrand

Läkare, professor i ortopedi, Lund

Gunnar Akner

Specialist i internmedicin och geriatrik, professor i geriatrik, Linnéuniversitetet, Kalmar

Bengt Hanson

Allmänläkare, chefläkare, allmänmedicin, Landstinget i Värmland

Bengt Hjelmqvist

Allmänläkare, med dr, Cityläkarna, Kalmar

Christian Ingvar

Läkare, professor i kirurgi, Lund

Bengt Järhult

Specialist i allmänmedicin, Ryd

Christer Petersson

Specialist i allmänmedicin, med dr, Växjö

C G Sandberg

Specialist i psykiatri och företagshälsovård, adjungerad professor, Michigan State University, USA

Susanna Sandberg

Specialistläkare i Hud och könssjukdomar, Hudmottagningen samt STI-mottagningen, Centralsjukhuset Karlstad

Johan Tjärnström

Specialist i kirurgi, med dr, Trollhättan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag