Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Passagerare får betala betala för S flygkupp

Stefan Löfven har lovat att inte återreglera några marknader. Nu svänger Socialdemokraterna och vill återreglera hela flygtrafiksektorn i Sverige. Det blir 30 procent dyrare för flygplatserna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I mars 2012 lovade Löfven att S inte skulle återreglera några av de marknader som alliansen avreglerat. Nu svänger S och vill tillsammans med MP, V och till och med SD driva igenom en återreglering av all flyg- trafikledning i hela Sverige. Effekterna blir cirka 30 procent högre kostnader för redan ansträngda flygplatser, ett ingrepp i näringsfriheten för en hel bransch - och fördyring som passagerarna i slutändan får betala.

Men det är också den första verkliga prövningen för Löfven. Det är unikt att oppositionen i riksdagens trafikutskott, inklusive Sverigedemokraterna går samman och tar ställning för en återreglering. Det innebär att regeringen, som är i minoritet, måste lägga fram en proposition helt mot sin vilja om en återreglerad flygtrafiktjänst.

Löfven kan nu alltså driva fram en genomgripande samhällsreform i opposition, trots att han lovat att inte återreglera några marknader alls. Inga av hans partikamrater i de drabbade kommunerna vill ha en återreglering. Men hans partivänner i trafik- utskottet vill återreglera. Frågan är vad partiledaren själv vill?

Ytterligare fördyringar riskerar på sikt den långsiktiga driften av våra flygplatser runtom i hela landet. Vi får hoppas att Lövfen visar ledarskap och får S-ledamöterna i trafikutskottet att ompröva beslutet.

 

Peter Larsson

vd Svenska regionala flygplatser AB