Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partiet för proppmätta – de som redan har allt

Låginkomsttagare som vill ha råd med bil får inte plats i MP:s ideologiska drömvärld där alla har det gott ställt och gärna offrar lite välstånd för "att rädda planeten", skriver Rebecca Weidmo Uvell.
Foto: Colourbox
Rebecca Weidmo Uvell är borgerlig opinionsbildare.

Miljöpartiet är det mest elitiska partiet i svensk politik. Inget annat parti är i så sådan stor utsträckning bara till för en liten begränsad privilegierad grupp och struntar så mycket i de som inget har, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MILJÖPARTIET. Det är bara att ta den senaste mandatperioden som exempel. En flygskatt på upp till 400 kronor extra per utrikesbiljett drabbar nämligen inte höginkomsttagare, som välmående medieelit på Södermalm eller Gustav Fridolin. Jag växte upp på 80-talet, när marginalskatterna var över 80 procent och inga lågprisflyg fanns. Då var resande en klassfråga. Bara de rika hade råd. De andra campade. 

I dag är resande för alla. Men detta vill Miljöpartiet ändra på. De vill ändra på att även barn i familjer med de lägsta inkomsterna åtminstone ibland ska ha råd att se ett annat hörn av världen. Men 1 600 kronor extra för en resa för en tvåbarnsfamilj räcker inte. Miljöpartiet går till val på att fördubbla den.  

Förut var bil en viktig del av klassresan 

Samma sak med de chockhöjda bensinskatterna och förslaget om miljözoner. Det många drömmer om som första sak de ska köpa när de får råd är just en bil. Jag skaffade själv en tio år gammal Toyota Corolla när jag som 25-åring fick en välkommen löneförhöjning. 


LÄS MER: Straffa dieselfuskarna – inte vanliga människor 


En bil betraktades tidigare av vänstern som en viktig del av klassresan. Friheten en egen bil ger en människa består. Vardagslivet underlättas och du har möjlighet att ta dig från en dammig storstad och ut på landet. Se och utforska platser runtom i Sverige eller till och med åka på bilsemester utomlands. I dag finns ett allt växande bilförakt i en elitistisk vänster. 

De som inte har råd med ny bil straffas

Men miljözoner straffar bara de som inte har råd med nya fina bilar. Ett bensinpris på 16 kronor litern gör att allt färre låginkomsttagare har råd att ha bil. De som har minst och drömmer om dagen när de har råd att köpa sin första bil bryr sig dock inte Miljöpartiet om. De finns inte plats i deras ideologiska drömvärld där alla har det gott ställt och gärna offrar lite välstånd för "att rädda planeten". 

En miljöpartist i Göteborg illustrerar den här attityden väl: "Har man råd att ha bil över huvud taget är man inte ekonomiskt utsatt i den bemärkelsen".

De som inte har råd med kött för 800 kronor kilot, hur närodlat och bra det än är, får betala Miljöpartiets politik.

Ett annat utmärkt exempel är det nya förslaget på skatt på take away. För en person vars vanliga helgnöje är att besöka storstadens rika utbud av prisbelönta dyra restauranger är en straffskatt på take away en smal sak. Men för en person vars guldkant på tillvaron just är en take away från den lokala indiska restaurangen för hela familjen en lönehelg blir straffskatten just det. Ett straff. 

Kallar det folket har råd med för "fulkött"

Samma sak med Miljöpartiets förslag att straffbeskatta vad de kallar för "fulkött". Med detta menar de importerat billigt kött, till skillnad från det svenska hängmörade kött de själva köper på fredagarna. För de som inte har råd med kött för 800 kronor kilot hur närodlat och bra det än är, får betala Miljöpartiets politik. Inte de som själva röstar på Miljöpartiet.


LÄS MER: MP vill att din skatt går till hipsters och latmaskar


Det här är ett axplock av alla exempel som finns från det mest elitiska parti som finns på den svenska politiska arenan. Ett parti för de som redan har allt, där partiprogrammet och partiföreträdarna gång på gång uppvisar en förbluffande brist på empati.

Kostnaden för MP:s olika straffbeskattningar tas inte av deras kärnväljare: Unga idealister och proppmätt välmående övre medelklass i storstäderna.

Kostnaden för Miljöpartiets olika straffbeskattningar tas inte av deras kärnväljare: Unga idealister och proppmätt välmående övre medelklass i storstäderna. Den skickas till den grupp människor som inget har men kämpar för att komma därifrån. I verkligheten har nämligen inte alla lyxen att ha råd att vara Miljöpartist. 


Av Rebecca Weidmo Uvell

Borgerlig opinionsbildare


LÄS MER: Dubbelmoralen: MP vill ha straffskatt – men köper själva in fulkyckling