Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partierna står vid sidlinjen – inte vi klimataktivister

Simon Boerenbeker Klang.
Sigrid Gyllenspetz Munro.
Douglas Malm Rath.

Att som MUF – ungdomsförbund till ett parti med bristande klimatpolitik – beskylla aktivister för att stå vid sidlinjen i klimatfrågan ger inget seriöst intryck. 

De politiska partierna har i åratal stått och sett på utan att agera när klimatrörelsen ropat högt med uppmaningar om att lyssna på vetenskapen, skriver Simon Boerenbeker Klang, Sigrid Gyllenspetz Munro och Douglas Malm Rath i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Vi klimataktivister står inte vid sidolinjen. Tvärtom, medan de politiska partierna länge förnekat vidden av klimatkrisen har klimatrörelsen kämpat för att lyfta frågan till den parlamentariska nivån. MUF:s uttalande om att endast partipolitiskt engagemang räknas visar på ett förakt mot aktivismens grundläggande roll i demokratin och i den parlamentariska politiken. 

Kristersson verkar ointresserad

Att engagera oss politiskt är just det vi gör. Vi kräver konkreta reformer, och har efter artikeln kommit i kontakt med flera politiska partier för diskussion. I veckan har vi möte med miljö- och klimatminister Per Bolund och Märta Stenevi för att framföra kritik mot regeringens bristande klimatpolitik. Ulf Kristersson är en av få partiledare som inte ens tagit sig tiden att svara på förfrågan om att möta oss. Den som står vid sidolinjen i den parlamentariska politiken är inte de unga som lyfter frågan, utan den politiker som inte ens vågar ta dialogen med väljarna. 

MUF:s ordförande Matilda Ekeblad.

Nu har de flesta partier börjat prata om klimatet, men att profilera sig i en politisk fråga är inte samma sak som att ha svaren på problemen. Moderaterna har i många år inte bara varit tysta i klimatfrågan, utan även motarbetat de reformer som krävs. MUF lyfter i repliken verkningslös klimatpolitik, men är själva knappast förespråkare av en strukturell omställning. Moderaterna vågar inte agera mot de företag som riskerar vår framtid, utan hänvisar till att marknaden själv ska ställa om. Det duger inte, klimatkrisen måste hanteras på strukturell nivå för att ske jämlikt och tillräckligt fort.

Vi hinner inte vänta 

Vi kan inte vänta med att agera i en akut fråga tills unga är på höga poster inom politiken. Inte i någon annan krissituation, som till exempel coronakrisen, hade man vid bristande insatser hänvisat unga till att engagera sig partipolitiskt och ta de nödvändiga besluten när man fått inflytande om några år. Dagens politiker behöver ta dagens beslut. 

Det krävs nu att politiska partier inser att man hittills inte tagit klimatfrågan på allvar, och börjar agera nu. Det gör man inte genom att klappa klimataktivister på huvudet, utan genom att ödmjukt lyssna på forskningen och agera därefter. 


Av Simon Boerenbeker Klang

Sigrid Gyllenspetz Munro 

Douglas Malm Rath