Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Partier säljer ut kvinnors frihet för att fiska röster

i sin regeringsförklaring klargjorde Stefan Löfven att krafttag skulle tas mot hedersförtrycket. Nu har du din chans: Stötta Ann-Sofie Hermansson, skriver Helene Bergman. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
”Soffan” Hermansson, som fört en envis kamp mot hedersförtrycket, avsattes i förra veckan från posten som gruppledare för S i Göteborg. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Helene Bergman är journalist och författare till boken ”Förortens grupp 8”. Hon satt tidigare i styrelsen för GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime).

Att förespråkare för hedersförtrycket och extremismen flyttar fram sina positioner är uppenbart. 

Att de gör det med hjälp av några av de etablerade partierna i Sveriges riksdag är minst sagt skrämmande, skriver författaren Helene Bergman. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | HEDERSFÖRTRYCK. Nu fogas ytterligare namn till listan av kvinnor som kämpar mot hederskulturen och extremismen och som på olika sätt utsätts för repressalier i försöken att få dem tystade. 

Att åsikts- och yttrandefriheten i Sverige, som är demokratins hörnstenar, offras på de kvinnoförtryckande  islamisternas och extremisternas altare, kan inte komma som en nyhet för den som har hängt med i debatten.

Kvinnorna som kämpar mot förtrycket

Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg är det senaste namnet som stått upp mot hederskulturen och extremismen.

Tidigare var det Nyamko Sabuni, före detta jämställdhetsminister (L), Nalin Pekgul, fd ordförande för Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund, Carina Hägg, fd riksdagsledamot (S) och Amineh Kakabaveh (V), som fick slåss för sin riksdagsplats. 

Detta är bara toppen på isberget av kvinnor som under hot och hat kämpat mot hederskulturen och extremismen. Många lever nu under Säpo-beskydd eftersom de riskerar livet för sin kamp för att alla kvinnor i Sverige ska ha samma rätt till ett liv i frihet. 

 

LÄS MER: Forskare: Så infiltrerar islamister de svenska partierna

 

Smutsigt röstfiske

Att förespråkare för hedersförtrycket och extremismen flyttar fram sina positioner är uppenbart. Att de gör det med hjälp av några av de etablerade partierna i Sveriges riksdag är minst sagt skrämmande. Partier som borde vara demokratins fanbärare, men som i sitt röstfiskande och maktbegär säljer ut kvinnofriheten i vårt land. 

Det paradoxala i Hermansson-historien är att Löfven i sin regeringsförklaring klargjorde att krafttag skulle tas mot hedersförtrycket.

För det är ute i förorterna som extremismen och hederskulturen blomstrar och där finns också de röststarka kvinnoförtryckarna. 

Om det vittnar bland annat Zeliah Dagli som startat Facebook-gruppen ”Kvinnofrigörelse i förorten”.

Att med all kraft försöka tysta de, mestadels kvinnor, som kämpar mot hederskulturens förtryck och extremisternas kvinnosyn har blivit ett mönster, en norm, som nu genomsyrar det svenska samhället.

 

LÄS MER av Helene Bergman: Invandrarkvinnor söker systerskapet – möts av svenska feministers tystnad eller glåpord 

 

Det handlar om kvinnans sexualitet

Vad det egentligen handlar om är ett värderingskrig om vem som ska bestämma över kvinnans sexualitet. I hederskulturen är det klanen, där kvinnors kyskhet är ett tecken på klanens heder. En sexualitet som används som en vara i ett köpslående mellan klaner. 

I det sekulära demokratiska Sverige var det längesedan vi sysslade med sådant.

Ann-Sofie Hermansson är en av alla de kvinnor som sett. Hon skriver på sin blogg:

”Vi har hamnat i ett läge, där en växande problematik kring extremism och hedersförtryck urgröper grundläggande rättigheter. Livsmöjligheter beskärs. Grupper som hbtq- personer och unga kvinnor begränsas i klädstil, livsstil, umgänge, karriär och mycket annat. I och med att hot, hat och fingerpekande blir vardag går man från frihet till någon nyans av ofrihet.”

I Sveriges Radio Studio Ett i onsdags sa Soffan också:

”Att det finns krafter ute i vårt samhälle som inte vill vår demokrati väl”. 

 

LÄS MER: När ska S komma till insikt om islamisterna?

 

Lev upp till regeringsförklaringen, Löfven

Det paradoxala i hela Hermansson-historien är att statsminister Stefan Löfven kallar sin regering för feministisk och att han till och med i sin regeringsförklaring klargjorde att krafttag skulle tas mot hedersförtrycket.

Nu har Stefan Löfven en gyllene chans att göra ord till handling och stötta Soffan och alla andra kvinnor, men också män, som kämpar mot hederskulturens ofria ok. 

Låt inte hederskulturen och extremismen bli den vattendelare som sänker vår yttrande - och åsiktsfrihet.  

 

Av Helene Bergman

Journalist och författare av boken ”Förortens grupp 8”

Godwillambassadör och tidigare styrelsemedlem GAPF